ALOITA NYT

Ei sometusta synnytyssalissa

Kun syöt, syö. Kun kävelet, kävele.

Näin kuuluu vanha zen-buddhalainen sanonta. Se ohjaa meitä keskittymään täysin siihen, mitä olemme juuri nyt tekemässä. 

Kännykkä- ja someaikana tämä opetus on arvokkaampaa kuin ehkä koskaan. Tätä viisautta voi soveltaa eri elämänalueille, esimerkiksi:

Kun synnytät, synnytä. Kun olet vauvasi kanssa, ole vauvasi kanssa. 

YLEn verkkosivujen jutun mukaan kännykät ovat tulleet synnytyssaleihin eikä se ole pelkästään hyvä asia.

Jutussa haastateltu kätilö Janni Österlund kertoo, että siinä vaiheessa kun kivut on saatu hallintaan, äidit saattavat keskittyä enemmän puhelimeensa kuin vauvan saattamiseen maailmaan. 

Vauvan syntymä on jännittävä tapahtuma ja kiusaus pitää lähipiiri kartalla on saattaa olla suuri.  Mutta sosiaalisen median haaste on, että yksi viesti ei yleensä riitä vaan siitä seuraa kommentointiketju.

Ja pian äidin huomio on täysin kännykässä. 

Tästä on monenlaista haittaa.

Kännykän sinivalo voi häiritä synnytyksen etenemistä, kun koko ajan aivot saavat viestiä, että pitää olla tosi virittyneenä, vaikka synnytystilanteessa pyritään rauhoittumaan, sanoo kätilö Marianne Luoma. 

Synnytyksen etenemisen kannalta tärkein hormoni on oksitosiini ja sen erittymisen häiriintymisellä voi olla vakavat seuraukset. 

Viimeistään lapsen synnyttyä kännykkä olisi hyvä sulkea hetkeksi kokonaan. Äidin ja vauvan ensikontakti on nimittäin todella tärkeä heidän välisensä hyvän yhteyden kannalta. 

Mutta on kännykästä hyötyäkin. Sen kautta saa tietoa ja vertaistukea.

Harkintaa siis kännykän käyttöön! Muistetaan zen-opetus. Raskaus, synnytys ja pienen vauvan hoito ovat ainutlaatuisia kokemuksia. Silloin jos koskaan kannattaa olla täysillä juuri siellä, missä on.

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset