Parhaat kasvisreseptimme

Bibimbab
Korealainen riisikuppi Bibimbab on hyvä esimerkki nopeasti valmistuvasta ja todella herkullisesta kasvisruuasta, jota täydennetään paistetulla luomukananmunalla. Katso tästä helppo Bibimbab-resepti.
Okonomiyaki
Japanilainen kaalilettu Okonomiyaki (kuvassa) on perheemme himoruoka ja erityisen sopiva alkukesästä, kun tarjolla on varhaiskaalia. Reseptejä on useita mutta tässä helppo versio:
Hannan himonuudelit
Ja himosta puheenollen: Hanna Gullichsenin kuuluisat Hannan himonuudelit ovat ovela tapa syödä vihanneksia ilman, että niitä edes huomaa. Me käytämme mieluummin vehnänuudeleiden sijaan mieluummin riisinuudeleita.
Kaalilaatikko
Ja kaalissa kun ollaan, niin vanha kunnon kaalilaatikko on loistava kasvisruokien klassikko. Tässä Marttojen ohje. Onnistuu myös lihattomana tällä Chocochilin ohjeella.
Kukkakaalimuusi
Kokeile perunamuusin sijaan kukkakaalimuusia. Se on ihana lohturuoka, jonka voi tehdä vegaanisena vaihtamalla kerma kasvikermaksi ja lisäämällä hieman (tuohon annokseen ehkä 1 dl) ravintohiivahiutaleita, joita voit ostaa Foodinista. Ravintohiivahiutaleet tuovat ruokaan täyteläistä, juustomaista makua ja sisältävät lisäksi paljon B-vitamiinia.
Kasviscurry
Kasviscurry on aivan loistava kasvisruoka, joka kelpaa vaikka pitoihin. Kasviksia voi vaihdella saatavuuden ja kukkaron mukaan. Tässä Maija Vilkkumaan resepti.
Kasvissosekeitto
Keitot ovat erinomaisia mahdollisuuksia lisätä kasviksia ruokavalioon ja ne ovat myös painonvartijan luottosapuskaa, sillä keittojen neste täyttää eikä kiinteää ruokaa mene sitten niin paljon. Tässä Vappu Pimiän kasvissosekeiton resepti.
Hernesoppa
Mökkiolosuhteissa on joskus kehitettävä ruokaa siitä, mitä kaapista löytyy. Kuivatut herneet ovat hyvä hätävara, josta syntyy sapuskaa isollekin porukalle. Hernekeitto on halpaa ja hyvää ja terveellistä ja valmistuu itsekseen. Hernekeitto syntyy myös pakasteherneistä, jotka nekin ovat edullisia ja helposti saatavilla olevia. Tässä hernesopan päivitetty versio.
Kaalisalaatti
Erityisesti pehmeästä kesäkaalista saat raikkaan lisukesalaatin kädenkäänteessä. Tiesitkö, että kaali on varsinaista superfoodia? Se sisältää rutkasti C- ja K-vitamiinia, kivennäisaineita ja suoliston mikrobit kiittävät. Viilennetyt kaalinlehdet ovat myös oiva apu pakkautuneen maidon kipeyttämiin rintoihin. Saat lehden nesteet irtoamaan kun kaulit sitä kaulimella tai pistelet reikiä haarukalla. Kaalin uloimpia, vihreitä lehtiä pidetään tehokkaimpina turvotuksenlaskijoina tai kivunvähentäjinä.
Sitten reseptiin: Tee kulhoon kastike puolen sitruunan mehusta, ruokalusikallisesta käsittelemätöntä hunajaa ja ripauksesta suolaa. Halutessasi voit lisätä joukkoon lorauksen oliiviöljyä. Viipaloi puolikas kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja sekoita kastikkeen kanssa huolella. Voit käyttää makeutukseen myös sokeria, mutta hunaja on terveellisempi vaihtoehto. Kotimainen, käsittelemätön hunaja sisältää antibakteerisia aineksia ja entsyymejä.
Kati 👩🍳