Sinkkuus on jäätävän siistiä….

… sanovat Toivottomat sinkut -podcastin vetäjät Janita Autio ja Arttu Mustonen.
Mutta monen mielestä sinkkuus on kaikkea muuta.
Mehän elämme maailmassa, jossa parisuhteessa elämistä pidetään normaalina. Sinkkuutta taas tarkastellaan parisuhteen puuttumisen näkökulmasta. Sinkulta siis ajatellaan puuttuvan jotain, siinäkin tapauksessa, että hän olisi itse valinnut elämäntapansa. Sinkkujen ajatellaan jotenkin epäonnistuneen tai elävän vajaata elämää.
Mutta eihän se, että jotkut asuvat omakotitalossa ja jotkut kerrostaloasunnossa tarkoita, että kummaltakaan puuttuisi jotain. He ovat vain valinneet erilaiset asumisratkaisut.
Parisuhteessa ja sinkkuudessa on hyvät ja huonot puolensa. Koska sinkkuuden hyviä puolia harvoin tuodaan esiin, esitämme niistä tässä kymmenen.
- Sinkun elämä ei ole jatkuvaa kompromissien tekemistä. Hän voi itse päättää, mitä syö ja milloin ja minne matkustaa lomalle. Hän voi hankkia lemmikin jos sellaisen haluaa ja päättää itse, mihin rahansa käyttää. Hän voi katsoa telkkarista mitä haluaa ja jos hän haluaa olla omissa oloissaan, se ei vaadi erityisjärjestelyjä.
- Sinkku on vapaa. Janis Joplin lauloi, että vapaus on vain toinen ilmaisu sille, ettei ole mitään menetettävää, mutta vapautta voi pitää myös toisena ilmaisuna sille, että on kaikki voitettavana. Maailma on sinkun simpukka.
- Sinkkunaiset ovat tutkimusten mukaan hoikempia, terveempiä ja jopa onnellisempia kuin parisuhteessa olevat siskonsa. Yleisesti ottaen sinkut pitävät itsestään parempaa huolta ja treenaavat enemmän. Sinkkuäitinä aika on tietysti kortilla mutta ehkä se tieto kuitenkin lohduttaa, ettei sooloelämässä ole lähtökohtaisesti mitään vikaa vaan se voi olla hyvä vaihe elämässä.
- Sinkkunaisilla on enemmän aikaa ystävilleen. Heillä on yleensä vilkkaampi oma seuraelämä, joka ei ole kumppanin verkostoista kiinni. Kuten Nicole Kidman aikanaan sanoi, naisen on hyvä pitää ystävyyssuhteistaan kiinni sillä hyvät ystävät yleensä pysyvät. Parisuhteen kestävyydestä ei aina ole varmuutta. Sinkkuäiti voi saada ystäviltään jopa enemmän tukea kuin lasten toiselta vanhemmalta, varsinkin jos tämä on työnarkomaani ja/tai urheiluhullu.
- Sinkut ovat itsenäisiä ja neuvokkaita, koska heidän on pakko. Itsenäisyys on erityisesti naisille tärkeä ominaisuus. Tilanne, jossa ei tarvitse ketään elämänsä haasteista selvitäkseen on hyvä lähtökohta. Sinkkujen on selvittävä haasteistaan itse ja se tekee heistä resilienttejä, joka on tärkeä luonteenpiirre. Resililientit selviävät mistä vain eivätkä ole riippuvaisia kenestäkään.
- Sinkut voivat vapaasti flirttailla ja deittailla. He voivat kokeilla seksuaalisuuttaan vapaasti. Fun fact: sinkkumiesten testosteronitasot ovat yleensä korkeammat kuin parisuhteessa elävien miesten, mikä tarkoittaa, että sinkkumiehiltä saa parempaa seksiä!
- Sinkuilla on hyvä syy harjoittaa sooloseksiä. Sillä sooloseksi on terveellistä. Se lievittää esimerkiksi (kuukautis)kipuja, kuten Lunetten Menstrubaatio tutkimuksessa todettiin. Sooloseksin avulla oppii myös tuntemaan kehonsa ja tunnistamaan, mikä tuottaa aitoa nautintoa. Se on varsinaista turvaseksiä ja sitä on tarjolla aina!
- Sinkkuus on hyvä tilaisuus opetella olemaan itsekseen, omassa rauhassaan. Yksinolemista ei yhteiskunnassamme juuri arvosteta, mutta oma aika on todella arvokasta pohdiskelu- ja reflektointiaikaa. Se voi olla askel omannäköiseen elämään ja ratkaisuihin.
- Sinkkunaisten hiilijalanjälki on usein pienempi kuin heterosuhteessa olevien. Miesten hiilijalanjälki on nimittäin isompi kuin naisten. Sinkut myös tarvitsevat vähemmän tavaraa ja asuvat yleensä pienemmissä asunnoissa. Toisaalta he ehkä matkustavat enemmän mutta jos se ei ole heille tärkeää, heillä on mahdollisuus elää hyvin ekologisesti, tinkimättä juuri elämänlaadustaan.
- Sinkkuus ei ole elämän välivaihe, joka vain lusitaan läpi odoteltaessa oikean elämän eli parisuhteen alkamista, ellei itse suhtaudu siihen välivaiheena. Sinkun elämä voi olla kaikinpuolin mielekästä, kiinnostavaa ja täynnä seikkailuja, jos keskittyy nauttimaan sen tuomista mahdollisuuksista.
Drew Barrimore kirjoittaa vapaita vuosiaan käsitelleessä kirjassaan Wildflower, että sinkkuutta pidetään sairaudenkaltaisena tilanteena, josta pitää nopeasti toipua, vaikka itsellisestä elämästä olisi syytä nauttia niin kauan kuin sitä riittää. Sillä jonain päivänä se saattaa olla ohi.
Näyttelijä Emma Watson kuvaa omaa onnellista sinkkuuttaan termillä "self-partnering". Hän elää siis hyvässä parisuhteessa itsensä kanssa eikä edes odota pariutuvansa.
Nautitaan siis elämästä täysillä, olimme sitten sinkkuja tai parisuhteessa ❤️🔥