Lukuiloa!

Yhteistyössä Storytel.
Kirjallisuus on yksi suuria ilojamme. Kirjat inspiroivat, voimauttavat, neuvovat, avaavat maailmankatsomusta ja näkökulmia, ohjaavat ja viihdyttävät. Kirjoista nauttiminen ole koskaan ollut helpompaa, koska nyt niitä voi kuunnellakin esimerkiksi kotitöitä tehdessään tai vaunulenkeillä. Saat kauttamme 40 päivän ilmaisen kokeilujakson Storyteliin, suosittelemme kokeilemaan 💜.
Äänikirjat ovat myös loistava viihdyke imettävälle äidille, joka istuu valtaosan ajastaan tissi vauvan suussa, varsinkin ensimmäisinä kuukausina synnytyksen jälkeen. Joskus se käy puuduttamaan ja silloin on hyvä saada hieman nostatusta. Ja myös raskausajan lopussa kun ei jaksa enää mitään eikä varsinkaan odottaa, kirjojen lukeminen tai kuuntelu on hyvä keino rentoutua ja ohjata ajatukset muualle. Rentoutuminen kun on yksi tärkeimmistä asioista synnytyksen käynnistymisessä.
Kokosimme tähän vinkkejä kirjoista, joiden kuuntelemista me ja tuntemamme vauvojen äidit suosittelemme.
Oliivipuu (Lucinda Riley)
Tässä on vanhanajan kunnon romaani, jossa on vetävä ja mukanaan vievä juoni, kiinnostava tarina ja henkilöhahmot, joihin haluaisi tutustua. Nyt kun matkustaminen ei enää ole yhtä mutkatonta kuin ennen, voi matkalle päästä kirjaa lukiessaan. Lucinda vie meidät Kyprokselle, jossa päähenkilö Helena selvittelee perintötalonsa mysteeriä. Luvassa on maisemien lisäksi vauhtia ja romantiikkaa. Tätä kirjaa kuunnellessa pääsee hetkeksi irti arjen ympyröistä ja imetystuokiosta äänikirjan kanssa tulee odotettuja kohokohtia päivään.
Lukijan kommentti: Mukaansatempaava ja helppo kuunnella. Ei väliä vaikka olis taukoa kuunteluiden välissä, pääsee mukaan.
Korkeintaan vähän väsynyt (Eeva Kolu)
”En tunne yhtään (siis yhtään) kolmekymppistä naista, joka ei olisi ollut joko burnoutissa tai lähellä sitä,” kirjoittaa Eeva Kolu. Lause summaa aika hyvin sen, mitä kirja käsittelee. Bloggaaja/kirjailija Eeva pohtii kirjassaan nykymeininkiä tuoreesti ja kirjoittaa rehellisesti uupumuksesta ja riittämättömyydentunteesta.
Lukijan kommentti: Jos olet 1980-luvun jälkeen syntynyt nainen, tulet varmasti samaistumaan kirjan teemoihin, häpeään, suorittamiseen, täydellisyyden tavoitteluun ja ulkonäköpaineisiin.
Merkityksellisen työn kaava (Rosa Nenonen)
Ihminen ei etsi niinkään onnellisuutta vaan merkityksellisyyttä, sanoi aikanaan keskitysleiriltä selvinnyt Viktor Frankl. Rosa Nenonen pohtii kirjassaan esimerkiksi positiivisen psykologian näkökulmasta, mitä se merkityksellisyys on ja miten sitä elämäänsä saisi.
Lukijan kommentti: Tämä on hyvä esimerkiksi äitiyslomalaiselle, joka miettii vastaako oma työ enää sitä arvomaailmaa, joka vanhemmuuden myötä on rakentunut uusiin uomiinsa.
Paperilla toinen (Emmi-Liia Sjöholm)
Rehellinen kuvaus siitä, mitä naiseus ja äitiys nykyään voivat olla: teininä tehtyjä abortteja, uusperheitä ja lopulta omia lapsia.
Lukijan kommentti: Riipaisevan avoin autofiktio naiseudesta ja äidiksi kasvamisesta. Tämä on lähes pakko lukea kertaistumalla.
Torinon enkeli (Taina Latvala)
Kyprokselta ei ole pitkä matka Torinoon, jonne Latvalan romaanin päähenkilö, kolmekymppinen kirjailija matkustaa kirjoittamaan ja pohtimaan elämäänsä eron jälkeen ja erityisesti äitiyttä, joka sekä kiehtoo että pelottaa häntä. Torinon enkelissä on huumoria, oivalluksia ja myös hieman mystiikkaa. Se on koskettava ja helppolukuinen lukuromaani, joka jää pitkäksi aikaa väreilemään mieleen.
Lukijan kommentti: Sujuvasti kirjoitettu, viihdyttävä ja jännittäväkin tarina äidiksi kasvamisesta.
Valuvika (Soili Pohjalainen)
Soili Pohjalainen on armoitettu arjen humoristi, jonka kirjat ovat täynnä elämän hulluutta, ihmisluonteita laidasta laitaan ja tilanteita, joihin ei osaa varautua. Tässä kirjassa kolmikymppinen Maria lähtee Pohjois-Karjalaan tapaamaan omalaatuista Arttu-ukkiaan, joka ei esimerkiksi ota alkoholia “ku joskus oikein pahhaan rapulaan”. Kirja on hauska tarina kahden sukupolven kohtaamisesta ja heidän välilleen hitaasti mutta varmasti kasvavasta ymmärryksen sillasta.
Lukijan kommentti: Pohjalaisen kirjoista tulee aina jotenkin hyvälle tuulelle.
Rokkikukkopilli (Antti Halme)
Tämä kirja kertoo Leevistä ja Jessestä, koulukavereista, joista edellinen on musiikinopettaja ja jälkimmäinen on supertähti. Leevi on sympaattinen leskimies ja teinitytön yksinhuoltaja, Jesse taas juuri sellainen sekopääsupertähti, joista saa lukea iltapäivälehdistä. Halmeen romaani on lempeä äijäkirja, täynnä huumoria ja viisautta. Sen luettuaan alkaa miehiä katsoa hieman ymmärtäväisemmästä näkökulmasta.
Lukijan kommentti: Huomasin vähitellen ihastuvani ihanaan Leeviin. Siinä on mies, jossa ei ole pätkääkään toksista maskuliinisuutta. Tosi hyvin kirjoitettu kirja.
Kaiken jälkeen (Emilia Kukkala)
Kukkalan rajua road-romaania on lapsiperheessä paras kuunnella kuulokkeet päässä. Romaanin päähenkilö, elämän murjoma ja elämää nähnyt kiertuekuski Laina, ajelee ympäri pohjoisempaa Eurooppaa vanhalla autollaan. Hän pakenee elämänsä pettymyksiä ja suruja vaelteluun, seksiin ja alkoholiin. Lopulta hän päätyy vanhalle kesämökille kelailemaan elämäänsä ja valintojaan mökkikylän omalaatuisten persoonien kanssa. Kirja on synkkä muttei toivoton, rehellinen ja rouhea ja todella hyvin kirjoitettu.
Lukijan kommentti: Karuudessaan hieno lukuelämys. Ei päästänyt helpolla mutta antoi nykyihmisen haasteista ja elämän monimutkaisuudesta rehellisen kuvan.
Ihmettä kaikki (Juha Itkonen)
Kirja on kertomus Juha Itkosen perheestä ja raskauksista, jotka eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan. Itkosen perheen lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä ja kirjassa kuvataan koskettavasti lapsen saamiseen liittyviä unelmia, pettymyksiä, toiveita ja todellisuutta. Itkonen kirjoittaa hyvin ja tarkkanäköisesti. Kirja avaa isän näkökulman käsi kädessä kulkevista ilosta ja surusta, rakkaudesta ja luopumisesta.
Lukijan kommentti: On aina kiva lukea isän ajatuksia raskauksista, lapsista ja perhe-elämästä. Itkonen on taitava kirjailija, jonka kirjat pitävät otteessaan, koska ne ovat niin aitoja kuvauksia elämästä.