ALOITA NYT

Onko alapäässäsi sademetsä vai sahara?

seksi
Alapään kuivuus synnytyksen jälkeen

Jokainen, jolla on ollut hiivatulehdus, virtsaputken tulehdus tai bakteerivaginoosi, tietää, miten paljon alapään hyvinvointi vaikuttaa koko kehon ja myös mielen hyvinvointiin. Olemme aiemmin kirjoittaneet siitä että olemme kokonaisuus: alapää vaikuttaa yläpäähän ja yläpää alapäähän, mutta keskittyen yleensä limakalvojen sijaan lantionpohjan kuntoon. Siitä huolimatta salainen puutarhamme jää usein liian vähälle huomiolle eikä sen hoitaminen kuulu monenkaan arkirutiineihin. Tässä kirjoituksessa keskitymme erityisesti alapään limakalvojen kuivuuteen, mikä sitä aiheuttaa ja mitä kuivuudelle mahdollisesti on tehtävissä.

 

Mitä siellä alapäässä oikein tapahtuu ja mistä kuivuus johtuu? 

Emätintä ympäröi kostea ja elastinen limakalvokerros, jonka paksuus vaihtelee 1-16 mm välillä riippuen kuukautiskierron vaiheesta. Se suojaa sekä tulehduksilta että mekaaniselta kulutukselta (kuten seksi).

Kun estrogeenin tuotanto vaihdevuosissa vähenee, limakalvo ohenee pysyvästi ja sen verenkierto vähenee. Tämän lisäksi emättimen pH-arvo nousee ja happamuustaso laskee. Tämä tekee alapään otolliseksi tulehduksille.

Myös nuoremmat naiset voivat kärsiä limakalvojen kuivuudesta, esimerkiksi syöpähoitojen ja gynekologisten toimenpiteiden seurauksena tai munasarjojen toimintahäiriön takia. Myös raskauden jälkeen kun nainen on synnyttänyt ja imetyksen aikana, laskeva estrogeenin määrä saattaa aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Limakalvojen kuivuudesta seuraa tulehdusten lisäksi kipua ja kirvelyä (erityisesti yhdynnässä) ja virtsarakon yliaktiivisuutta.

 

Miten alapäätä ja sen kuivuutta tulisi hoitaa?

Hyvä hygienia on tärkeää mutta liiallinen peseminen ei ole tarpeen ja voi kuivattaa alapäätä. Liian tiheä pesu on jopa haitallista, sillä alapään limakalvojen happamuustaso häiriintyy herkästi. Jopa pelkkä vesi kuivattaa. Nyrkkisääntö on, ettei pesuaineita (kuten suihkugeeli) saisi käyttää, ellei niitä ole suunniteltu limakalvojen hyvinvointia ajatellen. Saippuan käyttö on kielletty!

Koska pelkkä vesikin kuivattaa, on hyvä käyttää valmisteita, joissa on alapäätä voitelevia ja kosteuttavia öljyä ja joiden happamuus on limakalvoille terveellisellä tasolla. Sellainen on esimerkiksi Lunetten kosteuttava intiimipesuneste.

Lunetten intiimipesuneste on gynekologien hyväksymä, vegaaninen ja valmistettu kotimaisista kasviöljyistä. Vaikka siinä ei ole hajusteita, se jättää raikkaan tuoksun. Tätä alapäätä hellivää pesunestettä ei tarvitse pyyhkiä kokonaan pois vaan sitä voi jättää emättimeen kosteuttamaan ja suojaamaan. Intiimipesu siis hoitaa kuivia limakalvoja hygienian lisäksi ja onkin siksi oivallinen täsmätuote kuivista limakalvoista kärsiville imettäville äideille. Tuotteen käyttö on täysin turvallista koska se ei sisällä estrogeenia. 

Lunetten hoitavaa puolukkauutetta ja rauhoittavaa allantoiinia sisältävät intiimipyyhkeet taas ovat käteviä erityisesti matkoilla ja olosuhteissa, joissa ei ole peseytymismahdollisuuksia. Ne sopivat herkälle iholle eivätkä sisällä ihoa ärsyttäviä kemikaaleja. 

Erilaiset liukuvoiteet, hoitoöljyt ja voiteet ovat hyödyksi, jos niiden Ph-arvo on sopiva eikä niissä ole ihoa ärsyttäviä kemikaaleja. Erityisesti vaseliinia sisältäviä tuotteita on vältettävä. 

Vaihdevuosi-ikäisille on tarjolla emättimeen paikallisesti asetettavia estrogeenivalmisteita. Tarjolla on myös hormonittomia, hyaluronihappoa ja maitohappobakteereja sisältäviä geelejä, jotka turvottavat ja kosteuttavat limakalvoa ja pitävät sen happamuuden optimaalisena.

Kuuntele tästä Kehtaanko kysyä -podcastin jaksosta TwistBen Katin ja Veeran, ihonhoidon ammattilaisten, vinkit alapään hoitamiseen.

 

Sänkyjumppa ja tuuletus täsmäaseina limakalvojen kuivumiselle

Kemikaalien lisäksi alapää ei tykkää paljosta istumisesta, tiukoista housuista eikä keinokuituisista aluspöksyistä. Commandona kannattaa siis viettää niin paljon aikaa kuin mahdollista ja ainakin nukkuessa. Alapää tykkää tuulettamisesta. Kylmästä se ei tykkää, sillä kylmä saa virtsarakon supistelemaan, mikä voi tuntua ikävältä ja johtaa vessassa ramppaamiseen. Villahousujen tulisi kuulua nykynaisen vaatevarastoon.

Alapää tykkää myös seksistä, soolona tai kumppanin kanssa. Orgasmi saa nesteet virtaamaan ja sänkyjumppa vahvistaa lantionpohjan lihaksia. Mahdollisimman suuren seksinautinnon takaamiseksi kannattaa lantionpohjan lihaksia  myös erikseen treenata. Vahva lantionpohja suojaa esimerkiksi laskeumilta ja virtsankarkailulta ja sen on tutkimuksissa todettu myös vähentävän emättimen atrofiaa eli kuivumista. 

Lue miten treenata lantionpohjan lihaksia, treeniä ei ole koskaan myöhäistä aloittaa!

Vaali alapäätäsi kuin kalleinta aarrettasi. Se on sekä hyvinvoinnin että suuren nautinnon lähde. Salainen puutarhasi kannattaa todella pitää kunnossa.

Lähteet:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27219835/

Terveyskirjasto

Lunette.fi

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset