ALOITA NYT

Vinkkejä lastenhuoneen sisustamiseen

 

Tyypillinen lastenhuoneen järjestyksen tilanne on epäjärjestys. Leluja ja vaatteita on kasoissa lattialla, pöydällä, sängyssä ja kaapeissa. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voi alkaa nostaa lastenhuoneen titteliä toimivaksi ja tunnelmalliseksi tilaksi.

Kaikilla asioilla on paikka

Kun leluilla, kirjoilla, vaatteilla ja muilla tavaroilla on paikka, jonka lapsi tietää, että hän voi ottaa sekä palauttaa asiat paikoilleen. Se mahdollistaa arjen keskellä siisteyteen pyrkimisen. Esimerkiksi kirjat asetellaan pystyyn, ei päällekkäin.

Omatoimisuuskannustus

Jottei tarvitse palvella ja hyöriä kokoajan lasten perässä nostelemassa ja järjestelemässä tavaroita, kannattaa huomioida sisustuksessa näiden korkeusmitaltaan pienempien ihmisten ulottuvuudet. Oman naulakon ripustuskorkeus kannattaa olla matalalla. Kirjoihin ja tärkeimpiin leluihin pitää yltää ja pitää pystyä ottamaan hyllystä pois ilman että muut tavarat tippuvat samalla. Tämä lisää järjestyksen mahdollisuutta, muttei poista aikuisen sanallisen ohjeistuksen tarvetta.

Lasten hiljentämiseen kaiuttimet

Tätä yllättävää keinoa kannattaa testata. Yliaktiivisen päivän ja illan jälkeen saattaa olla rentouttavaa laittaa laadukkaista kaiuttimista rauhoittavaa musiikkia soimaan tai lasten meditaatioita tai rentoutuksia kuulumaan vielä ennen nukkumaanmenoa. Äänimaisemalla voi luoda rauhallista tunnelmaa. Ja jotta lastenhuoneen meteli ei kaikuisi seinistä, voi sinne asentaa akustiikkalevyt tai vaikkapa akustoivat taulut.

Aistiesteetöntä

Aistiesteetön sisustaminen tarkoittaa sitä, että aistien ylikuormitukselle halutaan vastapainoa kotona. Tarhan ja koulun hälinä ja kirkkaat valot saattavat häiritä ja jopa stressata ainakin aistiyliherkkiä lapsia. Keinoja tilan tasapainottamiseen ovat esimerkiksi epäsuora pehmeä valaistus, kaikumaton huone, rauhoittavat murretut sävyt ja luonnonmateriaalit. Myös viherkasveja voi tuoda lastenhuoneeseen. Riippuen lasten iästä voi valita joko tekokasveja tai sitten eläviä kasveja. Jos lapsella on kännykkä, se kannattaa sijoittaa loppuillasta toiseen huoneeseen tai vähintään riittävän etäälle sängystä.

Tehkää yhdessä

Lapsi kannattaa ottaa mukaan suunnittelemaan mieluista tunnelmaa ja teemaa. Osallistaminen valintoihin lisää ylpeyttä omasta huoneesta ja parhaassa tapauksessa saa asukin pitämään järjestyksen yllä ja viihtymään huoneessaan paremmin. Lastenhuone saa olla täysin uniikki, mielestäni kannattaa unohtaa jarrutteleva ajatus siitä, että huoneiden pitäisi olla tietynlaisia, jotta se joskus menisi kaupaksi. Elämme elämää itseämme, emmekä seuraavaa mahdollista asukasta varten!

Jos haluat käyttää sisustussuunnittelijan apua tietyn tunnelman saavuttamiseksi tilassa, ota yhteyttä!

Sirpa Levonperä

superuniikki.com

instagram: @superuniikki

Kuuntele lisää Sirpan vinkkejä lastenhuoneen sisustukseen liittyvästä podcast-jaksosta!

 

Kuva: Otto Virtanen

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset