Kätilön näkökulma, erkaantuma vaikuttaa kehon toimintaan kokonaisvaltaisesti - Nordic Fit Mama
15604
post-template-default,single,single-post,postid-15604,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kätilön näkökulma, erkaantuma vaikuttaa kehon toimintaan kokonaisvaltaisesti

Kätilön näkökulma, erkaantuma vaikuttaa kehon toimintaan kokonaisvaltaisesti

Kehon toipuminen synnytyksestä vaatii aikaa. Tutkimusten mukaan tuki- ja liikuntaelinten toipuminen sekä rangan asennon palautuminen ja lihasten ”lujuus” on epätäydellistä synnytyksen jälkeen 26 viikon ajan. Tämän vuoksi on tärkeää niin raskauden aikana kuin synnytyksen jälkeen parantaa erityisesti keskikehon, eli vatsa- ja selkälihasten kuntoa ja voimaa, joka ehkäisee lihasten väsymistä. Raskauden ja synnytyksen jälkeiset muutokset suorissa vatsalihaksissa ja sitä ympäröivissä lihaskalvorakenteissa (faskioissa) vaikuttavat lihasten voimantuotoon ja faskiaaliseen tukeen. Erkauma on vahvasti yhteydessä syvempien vatsalihasten ja lantionpohjan toimintaan, aiheuttaen tyypillisimmin lihasepätasapainoa ja huonoa koordinaatiota.

 

Erkauman yhteys lantionpohjan toimintaan

Erkauma on vahvasti yhteydessä myös lantionpohjan toiminnallisiin häiriöihin, kuten ponnistusvirtsankarkailu, ulosteenpidätyskyvyttömyys ja lantionpohjan laskeumat. Lantionpohjan toiminta on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat varsinaisen lihaksiston lisäksi faskiat, joita on lantionpohjassa runsaasti sekä lihasten että sisäelinten ympärillä. Tarkoituksenmukainen lihasten toiminta on riippuvainen lantion elinten, mm. virtsarakon ja sen faskioiden, normaalista toiminnasta.

On hyvä muistaa, että lantionpohjan lihakset eivät ole erillään muusta kehosta, vaan vartalon ja alaraajojen lihastasapainolla on vaikutusta lantionpohjaan ja sen toimintaan. Lonkankoukistajat, lannelihakset, syvät ja pinnalliset vatsalihakset ja reiden lähentäjälihasryhmä vaikuttavat lantionpohjan lihasten toimintaan ja toisin päin. Lantiorenkaan nivelten (SI-nivel) ja alaselän liikkuvuudella ja asennolla on myös merkitystä lantionpohjan toiminnassa.

 

Erkauma aiheuttaa selkävaivoja

Erkaantuma on lihaskalvojen välinen häiriö, joka hankaloittaa voimansiirtoa rintakehän, lantion ja lanneselän välillä. Vatsanseinämän toiminnallisten ominaisuuksien sekä motorisen kontrollin heikentyminen raskauden ja synnytyksen jälkeen voi vaikuttaa ryhtiin, vartalon tasapainoon, ulostamiseen, vartalon koukistus ja -kierto liikkeisiin sekä vatsan sisäelinten tukeen. Erkauma ei tue myöskään lantiota ja lanneselkää jonka vuoksi erkauma on riski alaselän kiputiloihin ja vammoihin.

Tässä muutamia syitä, miksi koko kehon toiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää kuntouttaa keskivartalo raskauden ja synnytyksen jälkeen. Lisää Kuntouta keskivartalo -kurssillamme. <3

 

Asiantuntijakätilönä Tiina Murdoch

Nordic Fit Mama
info@nordicfitmama.fi