Vähän erilaisia synnytystarinoita - Nordic Fit Mama
15340
post-template-default,single,single-post,postid-15340,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vähän erilaisia synnytystarinoita

Vähän erilaisia synnytystarinoita

Yllätyskaksoset syntyivät keskiyöllä

Felistuksen, 28, raskaus oli ollut vaikea. Kovat kivut saivat hänet käymään Kanchomban terveysasemalla, missä häntä hoiti sairaanhoitaja Agnes. Agneksella oli vastuullaan 15 000 asukasta ja terveysasema oli itseasiassa pieni klinikka ilman juoksevaa vettä.

Klinikalta löytyi perustarvikkeet: stetoskooppi, kuumemittari, vaaka ja pituusmitta. Ultraäänilaitteesta oli turha edes uneksia. Tästä syystä hoitaja Agnes ei tiennyt, että Felistus odotti kaksosia.

Supistusten käynnistyessä Felistuksen olo oli karmea. Hän lähti kuitenkin klinikalle kävellen, kuten kotikylässä Sambian maaseudulla oli tapana.

– Saapuessani olin jo melkein valmis ponnistamaan, mutta klinikan ainoassa sängyssä makasi joku toinen. Hän oli kuitenkin juuri synnyttänyt, joten hänet siirrettiin toisaalle, Felistus muistelee.

– Minä aloin vuotaa paljon verta. Ennen kuin pääsin sängylle, olin tosi peloissani. Sänky oli yhä märkä edellisen synnyttäjän jäljiltä.

Ilta oli tässä vaiheessa pimentynyt. Koska klinikalla ei ollut sähköä, sairaanhoitaja Agnes sytytti kynttilän. Hän piti kynttilää yhdellä kädellä ja valmistautui toisella ottamaan vauvan vastaan. Pian syntyi Stenley-poika. Sitten koitti yllätys.

– Ahaa, täällä on toinen, Agnes totesi.

– En ollut valmistautunut kahteen lapseen, Felistus kertoo.

– Minulla oli vaatteitakin vain yhdelle.

Perheeseen syntyi toinen poika, Steven. Agnes toi Felistukselle ja hänen kahdelle vauvalleen patjan.

– Minua pyörrytti ja oli niin pimeääkin. Me nukuimme patjalla samassa huoneessa missä synnytin.

Yllätyskaksosten synnyttäminen yöllä oli hurja kokemus. Felistus on syvästi kiitollinen Agnekselle siitä, että on ylipäätään hengissä.

– Kuolema ei ehkä ollut kaukana, hän toteaa.

Aviomies Winson, 35, kuuntelee vieressä huolestuneena.

– Olen niin surullinen ja jotenkin peloissani, kun kuuntelen hänen tarinaansa. Tiedän, että tämä olisi aivan hyvin voinut olla hänen loppunsa. Ja poikieni.

Vapaa-ajallaan tuore isä tekee tiiliä uutta klinikkaa varten. Sen on tarkoitus korvata nykyinen, väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus. Toiveissa on myös saada lisää hoitajia alueelle. Yksi on aivan liian vähän.

Felistus Moono, 28-vuotias äiti Zambiasta. Kuva: Jon Warren / World Vision

Felistus Moono, 28-vuotias äiti Sambiasta. Kuva: Jon Warren / World Vision

Turvallisia synnytyksiä Intiassa

Surekhaa jännittää. Ensimmäisen lapsen laskettu aika lähenee, mutta onneksi kätilön ammatti tuo tiettyä varmuutta. Surhekha on nähnyt monta onnistunutta synnytystä tänä vuonna, ja hän tietää, mitä on edessä.  

Surekha työskentelee Talegharin maaseutuklinikalla, missä syntyy joka kuukausi kymmenisen lasta. Lisäksi noin viisi riskisynnyttäjää joudutaan ohjaamaan isompaan sairaalaan.

– Laskettuun aikaan on enää vajaa kuukausi. Kymmenen päivän päästä jään äitiyslomalle, Surekha kertoo rauhallisena.

Raskaus on sujunut hyvin ja hän jaksanut töissä ilman ongelmia. Edessä on kuuden kuukauden äitiysloma.

Uusi alku

Klinikkarakennuksen päästä löytyy hämärä huone, jossa on kaksi erikokoista sänkyä. Isossa lepää tuore äiti, Latha, uupuneena, mutta hyvinvoivana. Pienessä pyörillä kulkevassa vauvan sängyssä uinuu edellisenä yönä syntynyt tyttövauva. Sininen villanuttu on aivan liian suuri, vain nenä pilkistää vällyjen alta. Muutoin kaikki on paremmin kuin hyvin.

– Synnytys oli nopea ja helppo, Latha kertoo.

Tuore isoveli pyörii ujona mummon helmoissa. Mummo ja esikoinen ovat tulleet äitiä tervehtimään. Veljen on vaikea ymmärtää, miksi äiti lepää sängyssä keskellä päivää.

Kaikki synnyttävät klinikalla

Surekhan ja Lathan kotiseudulla äidit saapuvat klinikalle yleensä noin viikkoa ennen laskettua aikaa. Näin varmistetaan se, etteivät vauvat synny kyliin tai matkalle. Äiti ja vauva lähtevät kotiin noin kolmen päivän päästä synnytyksestä. Sitä ennen he saavat hoitajilta neuvoja imetyksen suhteen ja lapsi saa tarvittavat rokotukset.

World Visionin kouluttamat terveystyöntekijät neuvovat kaikki raskaana olevat synnyttämään klinikalle. Hyvin harva jää kotiin. Vielä sukupolvi sitten lapset syntyivät pääasiassa kotona. Vauvat ja äidit olivat vaarassa, sillä koulutettua kätilöä tai hoitajaa ei ollut paikalla ja hygieniassa oli puutteita.

– Täällä klinikalla on hyvä synnyttää, puhdasta ja turvallista. Latha sanoo.

Latha ja vauva
Kuvaaja: Minna Annola / World Vision

Voimaantuneet kyläläiset vaativat palveluita

Talegharin klinikka perustettiin jo pari vuosikymmentä sitten, mutta ensimmäiset vuodet se oli hyvin pieni. Lähikylien aktiiviset asukkaat vaativat klinikan laajentamista ja parempia palveluita. Lopulta klinikalle rakennettiin lisää toimenpidehuoneita, se sai lisää henkilökuntaa ja nyt se on auki läpi vuorokauden.

World Vision on rohkaissut ja kouluttanut paikallisia vaikuttamaan oman kotiseudun asioihin. Nyt he osaavat seurata viranomaisten toimintaa ja vaatia heille lain mukaan kuuluvia terveys- ja muita palveluja.

Mitä Suomen World Vision tekee?

  • parantaa ravitsemusta
  • parantaa puhtaan veden ja terveydenhuoltopalveluiden saatavuutta
  • kouluttaa terveysvapaaehtoisia, jotka neuvovat perheitä, ohjaavat synnyttämään klinikalle ja ohjeistavat hankkimaan mm. tarvittavat rokotukset
  • kouluttaa vanhempia ravitsemus- ja hygienia-asioissa
  • kouluttaa asukkaita vaatimaan heille kuuluvia terveyspalveluita

Lisätietoja: worldvision.fi

Nordic Fit Mama
info@nordicfitmama.fi