ALOITA NYT

Seksi synnytyksen jälkeen

Jos keskivartalon lihakset eivät ole kunnossa ja vartalo ei tunnu omalta, on sillä suuri vaikutus siihen, millainen olo meillä on itsestämme. Jos tunnemme olomme joksikin muuksi kuin omaksi itseksemme omassa vartalossamme, heijastuu se luonnollisesti myös siihen, kuinka seksuaalisiksi itsemme miellämme tai kuinka koemme toisen ihmisen kosketuksen.

seksi synnytyksen jälkeen

Raskaus, synnytys ja mahdollinen iso leikkaus (jos synnytit sektiolla) sekä imetys ovat kaikki isoja asioita, joilla on suuri vaikutus naisen kehoon ja kehonkuvaan. Aina kehon muutoksia ei ole helppo hyväksyä.  

Lantionpohjan lihasten vaikutus seksielämään

Lantionpohjan lihasten ja syvien vatsan lihasten kunto vaikuttaa seksielämään monella tavalla. Jos hermotus on heikentynyt, esim. leikkauksen, arpikudoksen tai muun vaurion johdosta, saattaa tuntoaistikin poiketa normaalista. Jos lantionpohjaan ei saada kunnon kontrollia, tai siellä on jatkuva jännitys päällä, vaikuttaa sekin siihen, kuinka tunnemme.

Jatkuvasti jännittynyttä lantionpohjaa voi verrata esim. puutuneeseen raajaan, jos makaamme kätemme päällä niin, että käsi puutuu, tuntuu se tunnottomalta ja sitä on vaikea hallita.

Lantionpohjan lihakset vaikuttavat omaan sekä kumppanin seksuaaliseen kokemukseen merkittävästi. Lantionpohjan lihasten harjoittelulla voidaan parantaa tunto- ja orgasmiherkkyyttä. Tämä ei ole vain naisten asia vaan myös miesten olisi suositeltavaa harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Kun mies parantaa harjoitteilla lantionseudun tukea, parantaa se erektiota, voimistaa orgasmia sekä ehkäisee ja hoitaa seksuaalisia toimintahäiriöitä.

lantionpohjan lihakset ja seksi

 

Lantionpohjan lihasten harjoittelu lisää seksuaalista kiihotusta 

On todettu, että lantionpohjan lihaksia harjoittamalla voidaan estää lantionpohjan veltostumista, sillä treenaamattomat lihakset alkavat heikentyä. Lihasten harjoittelu lisää myös seksuaalista kiihotusta ja mielihyvän tunnetta, sillä emättimen supistaminen yhdynnän tai sooloseksin aikana onnistuu paremmin vahvojen lantionpohjan lihasten avulla.

Yhtä tärkeää kuin harjoittelu on myös lantionpohjan lihasten rentouttaminen. Stressi ja liika tai liian kova harjoittelu saattavat johtaa liian kireisiin lantionpohjan lihaksiin. Joten äidit, yhtä tärkeää kuin saada lantionpohjan harjoitukset osaksi jokaista päivää, on ottaa päivään myös rentoutushetkiä. Rentoutushetket ovat tärkeitä lantionpohjan lisäksi koko keholle ja on hyvä muistaa, että orgasmin saaminenkin edellyttää rentoutumista ja kontrollista vapautumista. 

Seksuaalisuus ja parisuhde

Vauvan syntymä muuttaa parisuhdetta väistämättä ja muutokset jatkuvat läpi elämänkaaren perheeksi kasvun myötä. Kahdenkeskeistä aikaa kumppanin kanssa on vauvan synnyttyä entistä vaikeampi löytää, varsinkin jos perheessäsi on muita lapsia.

Synnytys on aiheuttanut kehossa monenlaisia muutoksia ja mahdollisten leikkaushaavojen ja repeäminen paraneminen vie oman aikansa. On tärkeää, että annat itsellesi aikaa ja olet uudelle tilanteelle armollinen. Fyysiset muutokset kehossa voivat vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseenkin hyvinvointiin. Vie aikaa tottua ja tutustua muuttuneeseen kehonkuvaan.

Seksuaalinen haluttomuus synnytyksen jälkeen

Haluttomuus seksielämään on hyvin tavallista ja siihen vaikuttavat monet asiat. Synnytyksen myötä seksiin (erityisesti yhdyntöihin) tulee tauko, jonka pituudesta sinä kumppanisi kanssa yhdessä päätätte. Lantionpohjan lihakset ovat raskauden ja synnytyksen myötä löystyneet ja tämän johdosta äidillä saattaa esiintyä virtsan tai ulosteen karkailua. Synnytyksen jälkeiset muutokset hormonitoiminnassa voivat myös vähentää seksuaalista halukkuutta. Lisäksi hormonitoiminnan muutokset kuivattavat limakalvoja, jolloin yhdyntä saattaa tuntua kivuliaalta. Tähän on mahdollista saada apua liukastusvoiteista tai tavallisista öljyistä, kuten esimerkiksi kookosöljystä.

Hormonitoiminnan palaaminen ennalleen kestää yleisimmin vuodesta puoleentoista vuoteen, joten olethan tässäkin asiassa lempeä ja annat itsellesi aikaa palautua rauhassa. Fyysisesti nainen voi olla kykenevä yhdyntään muutamia viikkoja synnytyksen jälkeen, käytännössä vie usein lähes vuoden, ennen kuin seksielämä palaa entiselleen.

Jatkuva vauvan ehdoilla eläminen ja yövalvomiset voivat aiheuttaa väsymystä ja sänky saattaa tuntua enemmänkin ihanalta nukkumispaikalta kuin rakastelupaikalta. Seksuaalisen halun palautuminen on yksilöllistä ja on tärkeää, että puhutte yhdessä kumppanin kanssa asiasta, jotta vääriä harhaluuloja ei pääsisi syntymään. Antakaa toisillenne hellyyttä ja läheisyyttä. Mielialaan liittyvistä asioista puhuminen on tärkeää, sillä jaetut murheet ja vastuu keventävät molempien taakkoja. Lapselle paras tunneilmasto kasvamiseen on vanhempien toisiaan kunnioittava ja rakastava parisuhde. Ruoki parisuhdetta hyväksymällä toinen, anna hellyyttä, kuuntele, kannusta, puhu kauniisti. Sekä itsellesi että kumppanillesi. 

 

*Teksti on Nordic Fit Mama 1 -Kuntouta keskivartalo -valmennuksesta.

Lantionpohjan ja keskivartalon lihasten harjoittaminen ei vie säännöllisesti tehtynä montaakaan minuuttia aikaa / päivä ja usein jo hyvin pienillä parannuksilla saadaan hienoja tuloksia aikaan. Kuntouta keskivartalo® –valmennuksemme on juuri tähän tilanteeseen on suunniteltu ja sen on tutkimusten mukaan todettu parantavan seksielämää. 

"Kuntouta keskivartalo -valmennuksen seurauksena selkäkivut ja virtsankarkailut katosivat ja bonuksena seksielämäni parani parantuneen lantionpohjan lihasten kunnon myötä. Olen todella iloinen ja kiitollinen!"

- Mira, lapset 5v ja 2v

 

KUNTOUTA KESKIVARTALO®

Lue lisää lantionpohjan vaikutuksesta seksielämään ja kuuntele Kehtaanko kysyä -podcastin jakso Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen, missä vieraana seksuaaliterapeutti Pauliina Flang.