ILMAINEN webinaari: Turvallinen treeni raskauden ja synnytyksen jälkeen. Klikkaa ja ilmoittaudu mukaan!

Hyvinvointikirjasto

Nordic Fit Mama blogi

Omin käsin onneen

lantionpohja seksi Jul 18, 2021

Kalifornian yliopiston professori Thomas W Laqueur toteaa kirjassaan Solitary Sex : A Cultural History of Masturbation, että sooloseksin käsite sellaisena kuin me sen ymmärrämme, tuli yleiseen keskusteluun vasta 1700-luvun alussa.

Vaikka sooloseksiä on varmasti harjoitettu kautta aikain, se oli yksityisasia eikä siitä puhuttu yleisesti. Antiikin Kreikassa esimerkiksi itsensä tyydyttäminen oli orjien ja satyyrien osa. Heillä kun ei ollut muuta kanavaa seksuaalisuutensa toteuttamiseen. Vapailla roomalaisilla, sekä miehillä että naisilla, sen sijaan oli ja he käyttivätkin niitä kanavia (orjia) ahkerasti hyväkseen.

1700-luvulla asiaan alettiin kiinnittää huomiota ja tultiin siihen johtopäätökseen, ettei sooloseksi voi olla muuta kuin sairautta. Se oli liian hallitsematonta ja yksityistä. Raamatustakin löydettiin kohta, jossa Jumala näytti sen tuomitsevan.

...

Continue Reading...

Liikunnan vaikutus suolistoon

Liikunnasta puhutaan aina (ja Nordic Fit Mamalla lantionpohjasta), mutta myös suoliston hyvinvointi on ollut viimeaikoina otsikoissa, sillä suolisto-ongelmat ovat lisääntyneet. Nyt on havaittu, että suoliston mikrobiomin tasapaino vaikuttaa terveyteen huomattavasti monimuotoisemmin kuin aikaisemmin on ajateltu.

Suoliston terveydellä on yhteys esimerkiksi mielenterveyteen. Suolistosta puhutaankin “toisina aivoina".

Markus Rantala osoittaa kirjassaan Masennuksen biologia, että suolisto-ongelmat voivat olla yksi masennukseen johtavista syistä, stressin ja matala-asteisen tulehduksen lisäksi.  Nämä kaikki liittyvät tavalla tai toisella nykyiseen länsimaiseen elämäntyyliin.

Suolistomme mikrobiotassa eli siellä elävässä mikrobipopulaatiossa on noin 1000 erilaista bakteeria. Niistä jokaisella on tehtävänsä kehomme toiminnoissa, kuten vastustuskyvyssä ja...

Continue Reading...

9 vinkkiä ujuttaa lisää kasviksia ruokavalioon

kasvikset vihannekset Jul 03, 2021

9 vinkkiä ujuttaa lisää kasviksia ruokavalioon 

 1. Ensimmäinen vinkki on varmistaa, että jääkaapissa ja/tai pakastelokerossa on AINA tarjolla vihanneksia. Osta siis jokaisella kauppareissulla kasviksia (pussi porkkanoita, kaalinkerä, tomaatteja, kurkkua). Muista myös pakastevihannekset. Ne ovat edullisia ja helppokäyttöisiä. Omat suosikkini ovat vihreät pavut ja kukkakaali-, parsakaali-pakasteet.
 2. Tee diili itsesi kanssa: ennen kuin laitat suuhusi mitään, laita sinne ensin jotain vihannesta. Vaikka minitomaatti tai pala kurkkua.
 3. Makeanhimoon kokeile tätä: osta pussi pieniä makeita omenia (Pink lady tms). Syö omena kun tekee mieli karkkia tai keksiä. Odota sitten viisi minuuttia. Himo saattaa olla kadonnut. Hedelmä on aina parempi vaihtoehto kuin puhdas sokeri. Kokeile myös äkkimakeaa xylitolipurkkaa tai -pastillia.
 4. Käytä napostelutarvetilanteet...
Continue Reading...

Parhaat kasvisreseptimme

kasvikset Jul 03, 2021

Bibimbab

Korealainen riisikuppi Bibimbab on hyvä esimerkki nopeasti valmistuvasta ja todella herkullisesta kasvisruuasta, jota täydennetään paistetulla luomukananmunalla. Katso tästä helppo Bibimbab-resepti. 

Okonomiyaki 

Japanilainen kaalilettu Okonomiyaki (kuvassa) on perheemme himoruoka ja erityisen sopiva alkukesästä, kun tarjolla on varhaiskaalia. Reseptejä on useita mutta tässä helppo versio:

Noin 300 g keräkaalia suikaleina (pieni kesäkaali), 2 dl vettä, 2dl vehnäjauhoja ja 2 munaa. Noin 1/2 suolaa tai maun mukaan (tai kalakastiketta).
 
Vesi, jauhot ja munat sekoitetaan lettutaikinaksi. Sekaan kaalisuikaleet. Seoksen pitäisi muistuttaa coleslaw-salaattia eli taikinaa on sen verran, että kaalit saavat taikinakerroksen. Sitten sekaan lohikuutioita tms.
 
Paistetaan pannulla öljyssä. Syödään majoneesin ja Tonkatsu-kastikkeen...
Continue Reading...

Toimiiko verkkovalmennus ihan oikeasti?

Reetta Takasen vuonna 2019 Jyväskylän yliopistossa tekemässä terveyskasvatuksen alaan kuuluvassa opinnäytetyössä tutkittiin Nordic Fit Maman verkkovalmennusten vaikutusta synnyttäneiden äitien hyvinvointiin.

Sähköiset palvelut ovat terveydenhuollossa vielä uutta mutta ne ovat suuri mahdollisuus, sillä tämäkin tutkimus osoittaa niiden olevan tärkeä kanava paitsi kuntoutuksen, myös tiedonvälityksen kannalta. Ne säästävät aikaa, rahaa ja vaivoja ja ovat yleensä tarjolla vuorokauden ympäri. Myös Internetin vertaistuki on tärkeää.

Tutkimukseen osallistuneista äideistä valtaosa kärsi synnytyksen jälkeen niska- ja hartiakivuista. Myös virtsankarkailu, ryhtiongelmat, epämukavuus emättimen alueella, epätietoisuus lantionpohjalihasten harjoittamisesta sekä selkäkivut olivat yleisiä.

Kipujen...

Continue Reading...

Päivitetyt juhannustaiat 🔥

juhannus juhannustaiat Jun 24, 2021

1. Laita lenkkarit jalkaan ja lähde juoksemaan pellon ympäri. Poimi matkallasi 7 kukkaa

Nimeä jokainen kukka jonkun treenin mukaan. Esimerkiksi:

Kyykkäys
Varjonyrkkeily
Uinti
Punnerrus
Kävelyretki
Tanssi
Lantionpohjatreeni (tässä ohje)

Laita kukat tyynyn alle. Heräät ihanaan kukkaistuoksuun ja sinulla on valmis treeniohjelma sille päivälle 

2. Kun käki kukkuu, laske kukkumiset ja hyppele sitten kukkumiskertoja vastaava määrä ylös alas, käsiäsi heiluttaen. Voit samalla kiertää hieman yläselkää - se tuntuu niin ihanalta, ettet vähään aikaan tule lainkaan ajatelleeksi kadoksissa olevaa sulhoasi 

3. Lähde taas juoksemaan, nyt yhdeksää ojaa pitkin ja kolme kertaa pellon ympäri. Heittäydy lenkin lopuksi viilentymään yökasteiselle niitylle ja antaudu kehossa riehuvien endorfiinien tuottamalle euforialle....

Continue Reading...

Milloin juoksulenkille voi lähteä raskauden ja synnytyksen jälkeen? - Tee testi!

 

Juoksulenkille voi lähteä aikaisintaan kolme kuukautta synnytyksen jälkeen, sillä edellytyksellä että äidillä ei ole juoksemista estäviä vaivoja. Lue lisää artikkeleista Juoksuharjoittelun aloittaminen synnytyksen jälkeen 1.

Jos äiti on toipunut synnytyksestä, juoksulenkkeilyn voi vähitellen aloittaa, kun äiti pystyy seuraavaan ilman kipua, paineen tunnetta tai virtsankarkailua (katso ohjeet yllä olevalta videolta):

 • Hölkkäämään paikalla ainakin yhden minuutin ajan
 • Tekemään yhden jalan kyykkyjä kymmenen kertaa molemmilla jaloilla
 • Seisomaan yhdellä jalalla 10 sekuntia/ jalka
 • Hyppelemään yhdellä jalalla 10 kertaa/ jalka (huom, videolla hypyt molemmilla jaloilla)
 • Loikkimaan 10 kertaa 
 • nousemaan varpailleen 10 kertaa 
 • Kävelemään puoli tuntia

Lujuustesti

Jotta varmistetaan,...

Continue Reading...

Juoksuharjoittelun aloittaminen synnytyksen jälkeen, osa 2

Ennen kuin aloitat juoksemisen varmista, että lantionpohja on toipunut raskaudesta ja synnytyksestä. Raskauden ja synnytyksen heikentämien lihasten vahvistaminen voi kestää 5-6 kuukautta. Lantionpohjan lihakset eivät myöskään toimi yhtä hyvin imetyksen aikana, johtuen alhaisesta estrogeenitasosta. Tämä on hyvä muistaa, kun suunnittelet paluuta juoksupoluille synnytyksen jälkeen.

Juokseminen synnytyksen jälkeen kannattaa aloittaa rauhallisesti

Juoksuharjoittelu synnytyksen jälkeen on järkevää aloittaa lyhyillä, vain noin 1-2 minuutin pituisilla pyrähdyksillä. Kärsivällisyys on tässä vaiheessa hyväksi ja muista, että liian kunnianhimoiset tavoitteet tässä elämänvaiheessa voivat kääntyä itseään vastaan.

Aloita siis maltillisesti ja omaa vointiasi ja jaksamistasi kuunnellen ja etene omaan...

Continue Reading...

Juoksuharjoittelun aloittaminen synnytyksen jälkeen, osa 1

Lantionpohjan lihakset ovat naisen elämässä yksi tärkeimmistä lihasryhmistä. Niiden kunto vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin alapäästä yläpäähän ja juoksijan on syytä pitää myös näistä lihaksista huolta.

Lue artikkelistamme Miten treenata lantionpohjan lihaksia lisää lantionpohjasta  yleisesti ja Juoksijan lantionpohja -kirjoituksesta lisää siitä, mitä juoksijan on hyvä tietää lantionpohjastaan. 

Juoksijat nimittäin kärsivät usein lantionpohjan häiriöistä, sillä juoksemisen aiheuttama ylösalainen liike rasittaa lantionpohjan lihaksia ja lisää vatsan sisäisen paineen nousua. Riski on suoraan yhteydessä kehon painoon, juoksumatkaan, lantionpohjan lihasten kuntoon, juoksualustaan ja palautumisaikaan. Jos virtsankarkailua jo ilmenee, juokseminen...

Continue Reading...

Vatsalihakset ja niiden treeni seuraavalle tasolle synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen keskivartalon kuntoutus aloitetaan lantionpohjan harjoituksilla sekä syvien vatsalihasten aktivoinneilla. Syvät vatsalihakset ja niiden vahvistaminen ovat avainasemassa raskauden ja synnytyksen jälkeen, mutta hiljalleen on tärkeää lähteä vahvistamaan koko kehoa ja sitä liikuttavia lihaksia monipuolisesti ja nousujohteisesti. Tämä varmistaa keskivartalon riittävän tuen nostaessa, eri lajeja pelatessa, tanssiessa, juostessa ja lapsia sekä kauppakasseja kantaessa.

Progressiossa, eli etenemisessä siirrytään pikku hiljaa haastavampiin liikkeisiin ja lisätään liikkeisiin toiminnallisuutta, eli otetaan suuntia ja muun kehon liikettä mukaan. 

Miten treenata vatsalihaksia synnytyksen jälkeen 

Meiltä kysytään usein koska voi aloittaa vatsalihasliikkeiden tekemisen. Pelkät rutistukset, varsinkin jalat tuettuina,...

Continue Reading...
1 2 3 4 5 6
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.