Klikkaa ja kuuntele Kehtaanko kysyä? -podcastia 🎧

Treeni raskauden jälkeen

Hyvin usein naisilla on kiire päästä treenaamaan raskauden ja synnytyksen jälkeen. Paras tapa aloittaa keskivartalon harjoittelu ja treeni ylipäätään on lantionpohjan lihasten aktivointi. Vaikka kiire entisiin treeneihin olisi kova, pidemmällä tähtäimellä paras (ja nopein!) tapa saavuttaa aiempi treenirytmi ja keho, joka kestää harjoittelua on edetä pikkuhiljaa, aloittaen lantionpohjasta ja syvistä keskivartalon lihaksista.

Lantionpohjan treeni on pitkäjänteistä työtä

Säännöllinen lantionpohjan harjoittelu ja siitä syntyvät tulokset saattavat muuttaa elämänlaatua todella radikaalisti (mm. selkävaivat, jotka jäävät historiaan, tai parantunut kyky pidättää virtsaa tai ulostetta...). Lantionpohjan lihasten harjoittelu on mahdollista jonkin ajan jälkeen ottaa osaksi päivittäisiä arkitoimia, jonka jälkeen erillisiä harjoitteluhetkiä tarvitaan paljon vähemmän. Tavoitteena harjoittelulle on, että lantionpohjan lihasten toiminnasta tulee automaatio, kuten se on ollut ennen raskautta ja synnytystäkin, jolloin et välttämättä ole edes tiedostanut kyseistä lihasryhmää ja sen toimintaa.

Ensimmäiset kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen on syytä pyhittää muuten täydellisen treenittömiksi, mutta lantionpohjan harjoitukset sekä käveleminen on hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Ne auttavat palautumista synnytyksestä, mm. lisäämällä verenkiertoa. Jos sinulle on synnytyksessä tehty episiotomia, alueen verenkierron lisääntyminen edistää kudosten paranemista.

Kävely osaksi jokaista päivää ja kuntoutumista

Kävellessä ryhdin ja keskivartalon hallinnan kanssa joutuu tekemään kevyttä työtä, joka auttaa muun muassa vatsalihasten (keskivartalon) uudelleen hahmottamisessa. Lantionpohjan lihasten harjoitukset olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, mieluiten jo muutaman päivän päästä synnytyksestä.

Synnytyksen jälkeen sairaalassa ja neuvolassa ohjeistetaan usein treenaamaan lantionpohjan lihaksia, mikä onkin tärkeä ohje. Kuitenkin hyvin usein jää epämääräiseksi kuinka lantionpohjan lihaksia treenataan ja mikä tässä kaikessa on tavoitteena. Lisäksi usein unohdetaan mainita, että yhtä tärkeää kuin treenaaminen, on myös lantionpohjan rentouttaminen.

Mitä ovat lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset ovat holvimainen ryhmä sulkijalihaksia, joka ympäröi virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta ja auttaa supistuessaan virtsaputken ja peräaukon lihasten sulkeutumista sekä estää siten virtsan ja ulosteen karkaamista.

lantionpohja

Lantionpohjan lihakset venyvät kuten trampoliini; edestä taakse, eli häntäluusta häpyluuhun ja sivulta sivulle, istuinluusta toiseen. Normaalitilanteessa lantionpohjan lihakset ovat vahvat ja joustavat.

Kuten trampoliini, lantionpohjan lihakset liikkuvat alas- ja ylöspäin. Virtsarakko, kohtu ja peräsuoli ovat paikallaan lantionpohjan lihasten päällä.

Lantionpohjan lihakset yhdessä vatsa- ja selkälihasten kanssa tukevat selkärankaa.

Lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitus (helpottaa lihasten ja niiden toiminnan tunnistamista)

  1. Supista kevyesti peräaukkoa ikään kuin pidättäisit ilmaa.
  2. Lisää supistus myös virtsaputkeen, ikään kuin pidättäisit virtsaa.
  3. Pidä supistus ja ajattele lisäksi tuovasi istuinkyhmyjä poikittaissuunnassa yhteen, kohti toisiaan.
  4. Rentouta ensin virtsaputki sitten peräaukko. Tee harjoitus kevyesti etsien lihastoimintaa lantionpohjaan. Pidä muut lihakset mahdollisimman rentoina.

Voit tehdä jännitysharjoituksen myös yhtä aikaa videota katsellen. Video on osa Nordic Fit Mama 1 Kuntouta keskivartalo -verkkovalmennusta. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.