ALOITA NYT

Miten hyödynnät ravintolisiä vastustuskyvyn tueksi

vieraskynä
Voiko vastustuskykyä vahvistaa?

Hyvä vastustuskyky auttaa ehkäisemään sairauksia ja pysymään terveenä. Mitä roolia ravintolisät näyttelevät vastustuskyvyn tukemisessa? Lue kumppanimme Puhdistamon vinkit vastustuskyvyn tukemiseksi niin aikuisilla kuin lapsilla.

 

Mitä vastustuskyky eli immuniteetti oikeastaan tarkoittaa?

Vastustuskyky kattaa käytännössä kaikki kehon puolustusjärjestelmät ja suojamekanismit infektioita vastaan aina ihosta, silmäripsistä ja nenäkarvoista mikroskooppisen pieniin valkosoluihin. Vastustuskyvyn tehtävänä on yksinkertaisesti pitää meidät terveinä, joko sulkemalla taudinaiheuttajat kokonaan ulos tai tuhoamalla ne mahdollisimman nopeasti niiden päästessä sisään.

Vastustuskyky voidaan vielä jakaa kahteen osaan: luontaiseen eli synnynnäiseen immuniteettiin, sekä adaptiiviseen eli hankittuun immuniteettiin.

Luontainen immuniteetti kehittyy pääasiassa perinnöllisten tekijöiden ohjaamana jo sikiöaikana sekä heti syntymän jälkeen. Adaptiivinen immuniteetti taas vahvistuu koko elämän ajan kehon altistuessa erilaisille infektioille tai rokotteille.

 

Voiko vastustuskykyä vahvistaa normaalia korkeammalle tasolle?

Nykytiedon mukaan immuniteettia ei varsinaisesti voida ”boostata” – enneminkin pitäisi ajatella vastustuskyvyn normaalin toiminnan tukemista.

Tämä nimittäin on mahdollista – ja vieläpä erittäin tärkeää. Vaikka luontainen immuniteetti määräytyy perinnöllisten tekijöiden mukaan ja adaptiivinen immuniteetti taas vahvistuu vain altistuessaan taudeille tai rokotteille, vastustuskyky voi kuitenkin heikentyä esimerkiksi sairauksien tai epäterveellisten elämäntapojen johdosta.

 

Mitkä asiat tukevat normaalia vastustuskykyä?

Alla oleva lista tulee harvalle yllätyksenä. Lapsiperheen arjessa voi kuitenkin olla vaikea pitää 100% kiinni kaikesta tästä ympäri vuoden:

  • Terveellinen ruokavalio ja riittävä ravintoaineiden saanti
  • Uni ja lepo
  • Sopiva määrä liikuntaa
  • Stressin hallitseminen
  • Hyvä käsihygienia

Vastustuskyvyn ja terveyden edistämistä kannattaakin aina ajatella kokonaisuutena. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa rankan liikunnan säännöstelyä vähentyneen unen vuoksi tai esimerkiksi arjen ylimääräisten aktiviteettien karsimista stressin lievittämiseksi.

 

Mitkä ravintolisät vastustuskyvyn tueksi?

Yleisesti ravintolisillä voidaan tukea lukemattomien erilaisten ravintoaineiden saantia: B-vitamiinia, rautaa, omega-3:sta ja niin edelleen.

Omia mahdollisia puutoksia voi selvittää keskustelemalla terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tai menemällä verikokeisiin. Myös erilaiset ruokapäiväkirja- ja fitness-apit, jotka seuraavat kalorien ja makrojen lisäksi myös mikroravinteiden määrää, voivat olla hyödyllisiä.

Vastustuskyvyn kannalta erityisen tärkeitä ravintoaineita ovat C-vitamiini, D-vitamiini sekä sinkki. Näistä suomalaisilla on usein myös puutetta.

  • C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Vesiliukoisena C-vitamiini ei varastoidu elimistöön, joten sitä olisi hyvä saada päivittäin. Puhdistamolla on useita laadukkaita ja tehokkaita C-vitamiinivalmisteita, kuten Tripla C-vitamiini sekä Vahva C-vitamiini.
  • D-vitamiini tukee normaalia vastustuskykyä ja sen puutos on suomalaisilla erittäin yleistä Suomen lyhyen kesän vuoksi. D-vitamiiniravintolisän käyttäminen onkin suurimmalle osalle suositeltavaa ainakin kesän ulkopuolella, tai jopa ympäri vuoden. THL suosittaa esimerkiksi raskaana oleville ja imettäville äideille kevyttä D-vitamiinilisää ympärivuotiseen käyttöön.

Puhdistamon valikoimista löytyy sekä 50ug että 100ug vahvuisia D-vitamiineja, joissa on pohjana erittäin laadukas turskanmaksaöljy. Huomiona, että turskanmaksaöljy sisältää luontaisesti myös A-vitamiinia, jota ei suositella nautittavaksi ravintolisänä raskauden aikana (sikiö on herkkä A-vitamiinin liikasaannille). Raskaana olevien suositellaan siis valitsemaan valmiste, jossa ei ole A-vitamiinia.

Yleisesti ravintolisiä valitessa on hyvä kiinnittää huomiota niiden laatuun, tehoon sekä täyteaineettomuuteen. Esimerkiksi Puhdistamon ravintolisät ovat pääosin Suomessa parhaista mahdollisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita, jotka imeytyvät erinomaisesti eivätkä sisällä ylimääräisiä täyte- tai lisäaineita. 

Raskaana olevien ja imettävien äitien on aina myös hyvä tarkistaa, että kyseinen valmiste sopii heidän tilanteeseensa. Jos tätä ei ole selkeästi mainittu tuotteen tiedoissa, kannattaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

 

Miten tuet lasten vastustuskykyä?

Yleisesti lasten vastustuskyvyn tukemiseen pätevät samat periaatteet kuin aikuisillekin: perusterveelliset elintavat, joissa korostuvat ravinto, liikunta ja lepo.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että adaptiivisen immuniteetin kehittyminen on koko elämän mittainen projekti. Tämän vuoksi lapset sairastelevat usein enemmän kuin aikuiset: koska he eivät ole altistuneet yhtä monelle infektiolle, heidän vastustuskykynsä on vasta kehittymässä.

Myös lapsille on kehitetty omia ravintolisiä tukemaan terveyttä ja vastustuskykyä. Ennen tuotteiden ottamista käyttöön asiasta on kuitenkin hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen tai farmaseutin kanssa, tai vähintäänkin perehtyä tuotteiden ainesosiin ja niiden määrään.

 

Lähde: https://www.puhdistamo.fi/blogs/uutiset/vastustuskyky

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset