ALOITA NYT

Eroon virtsankarkailusta

Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu, tiputtelu tai lirahtelu on aihe, mistä mielummin vaietaan. Se on epämukavaa, hävettävää ja vaikuttaa luonnollisesti naisen itsetuntoon. On ikävää varustautua pikkuhousunsuojalla lenkille lähtiessä ihan vaan varmuuden vuoksi

Mitä on virtsankarkailu

Virtsankarkailussa pieni määrä virtsaa pääsee karkaamaan tahtomattamme. Yleisimmin se tapahtuu ponnistuksen yhteydessä, aivastaessa tai yskäistessä. Se voi tapahtua myös silloin, kun tarve virtsaamiseen on kova, juuri ennen vessaan ehtimistä. 

Raskauden aikana kasvava vauva ja kohtu aiheuttavat virtsarakolle kovan paineen. Tämä saattaa aiheuttaa virtsankarkailua raskausaikana. Yllätyksenä saattaa tulla se, että synnytyksen jälkeen virtsankarkailu jatkuu. Synnytyksen jälkeisestä virtsankarkailusta kärsii useampi kuin yksi kolmasosa naisista, joten et ole asian kanssa yksin!

Miksi virtsankarkailu jatkuu synnytyksen jälkeen

Raskaus ja synnytys rasittavat lantionpohjan lihaksia ja moni nainen tuntee jatkuvaa tarvetta virtsata, etenkin synnytyksen lähestyessä. Lisäksi lantionpohjan lihakset löystyvät hormonien vaikutuksesta. Edellä mainitut muutokset valmistavat naisen kehoa tulevaan synnytykseen ja nämä muutokset tulisi myös huomioida kehon palautumisessa raskauden ja synnytyksen jälkeen. 

Myös alatiesynnytys rasittaa lantionpohjan lihaksia, erityisesti ponnistusvaihe, jolloin voimakas kudosten venyminen saattaa johtaa niiden repeämiseen. Tämä saattaa johtaa virtsan- tai ulosteenkarkailuun tai jopa kohdun- tai emättimen laskeumaan.

 

Ei enää pikkuhousunsuojia varmuuden vuoksi!

Yleisin tapa hoitaa virtsankarkailua on lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Lue lisää lantionpohjan lihasten vahvistamisesta ja jumpasta

Synnytyksen jälkeen lantionpohjan harjoitukset on suositeltavaa aloittaa mahdollisimman pian. On kuitenkin hyvä muistaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ja hyviä tuloksia on saatu jopa eläkeikäisillä naisilla! Pyri ottamaan lantionpohjan lihakset mukaan arkeen ja jännittämään ne aina ennen yskäisyä, aivastamista tai nostaessasi vauvaa tai esim. kauppakasseja. 

Lantionpohjan lihasten harjoittelun on tutkitusti todistettu vähentävän virtsankarkailua ja harjoittelun vaikutusten jatkuvan jopa vuosia harjoittelun lopettamisen jälkeen.

Lantionpohjan lihasten tehtävä

Lantionpohjan lihakset tukevat lantion elimiä ja pitävät sisäelimet oikeilla paikoillaan. Lantionpohjan lihakset kontrolloivat myös virtsarakkoa sekä suolta, jotta me voisimme kontrolloida virtsaa, ulostetta sekä ilmaa. 

Lantionpohjan lihasten ja syvien vatsan lihasten kunto vaikuttaa seksielämään monella tavalla. Liian kireät lantionpohjan lihakset saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Jos lantionpohjaan ei saada kunnon kontrollia, tai siellä on jatkuva jännitys päällä, vaikuttaa sekin siihen, kuinka tunnemme. 

Lue lisää lantionpohjan vaikutuksesta seksielämään ja kireistä lantionpohjan lihaksista ja katso video-ohje lihasten rentouttamiseen.

Kuuntele myös Kehtaanko kysyä -podcastin jakso Virtsankarkailu synnytyksen jälkeen. 


Nordic Fit Maman valmennukset ovat auttaneet jo tuhansia naisia! 

LIITY NYT MUKAAN

Lue myös: 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta ja Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta.