Klikkaa ja kuuntele Kehtaanko kysyä? -podcastia 🎧

Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta

Erilaisten tutkimusten ja arvioiden mukaan suorien vatsalihasten erkaumasta kärsii kolmasosa - kaksi kolmasosaa synnyttäneistä naisista. Ei mikään pikku juttu siis. Tietämättömyyttään erkaumaa saattaa esim. liian rankalla treenillä tai varhain aloitetulla harjoittelulla pahentaa, mutta hyvä puoli asiassa on se, että erkauman, kuten myös lantionpohjan, kuntouttaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Alla toiset 7 faktaa erkaumasta, edelliset 7 faktaa erkaumasta löydät myös kirjastostamme. 

 1. Ota koko vartalo huomioon
  Ei ole yhtä ainoaa, oikeaa liikettä kuntouttaa vatsalihasten erkaantumaa, kuntoutuksessa yleisesti ottaen on tärkeää ottaa huomioon koko keho, mukaan lukien ryhti ja hengitys.

 2. Säännöllinen harjoittelu
  Vatsalihasten erkaantuman kuntoutus on säännöllistä ja pitkäjänteistä työtä, missä usein on opeteltava täysin uusia tapoja harjoittaa keskivartalon syviä lihaksia, mitä välttämättä aiemmin ei ole treenattu. Muutamalla liikkeellä ja muutamalla viikolla ei välttämättä vielä korjata raskauden aiheuttamia muutoksia kehossa, mutta toisaalta on hyvä todeta samalla, että usein Kuntouta keskivartalo –valmennuksessamme jo muutaman viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen naiset alkavat huomata muutoksia kehossaan, esim. virtsankarkailun vähentymistä, lantionpohjan lihasten parempaa aktivaatiota ja selkäsärkyjen poistumista.

 3. Henkilökohtaista apua
  Korjaukset kehon linjaukseen, hengitys, hyvä tekniikka esineitä nostaessa sekä noustessa makuulta saattavat kaikki vaikuttaa erittäin paljon vatsalihasten erkaantuman kuntoutumiseen. Joskus kuitenkin saattaa tuntua siltä, että tarvitaan lisäksi muita keinoja auttamaan kehoa toipumisessa ja aivoja löytämään ja aktivoimaan keskivartalon lihakset uudelleen käyttöön. Tällöin kannattaa kääntyä esim. lantionpohjan asioihin perehtyneen fysioterapeutin puoleen, joka voi antaa henkilökohtaisia ohjeita.

 4. Ravinnon merkitys
  Kudosten palautumiseen vaikuttaa niiden saama ravinto, joten suosi kudoksille hyvää tekeviä ruokia ja juo riittävästi nestettä.

 5. Kaikki on yksilöllistä
  Yksi yleinen minulle esitetty kysymys on: kuinka kauan kestää erkaantuman kuntoutus? Se on yksilöllistä, samoin kuin raskaus, synnytys ja naisen kehokin. Kuitenkin yksi tekijä ylitse muiden auttaa ja nopeuttaa kuntoutumista hyvin paljon: maltti. Liian nopea paluu liian rajuihin harjoituksiin synnytyksen jälkeen saattaa johtaa ikäviin seurauksiin, mm. kohdun- tai emättimen laskeumaan, tyrään tai kasvattaa vatsalihasten erkaantumaa. Kun malttaa antaa keholle aikaa palautua raskauden aiheuttamista muutoksista ja hormonimyrskystä ja aloittaa ns. pyramidin pohjalta, eli lantionpohjasta ja syvien vatsalihasten harjoittelusta, pääsee loppujen lopuksi nopeammin ja turvallisemmin myös kovempiin treeneihin käsiksi.

 6. Lankut ja vatsarutistukset 
  Usein kysytään myös onko mahdollista vielä joskus tehdä lankkuja ja vatsarutistuksia? Sanoisin, että useimmissa tapauksissa kyllä. Tosin vasta kun keskivartalo toimii normaalisti ja vatsalihasten erkaantuma on parantunut. On hyvä kuitenkin miettiä MIKSI näitä (ja muita) harjoituksia tehdään. Kyseiset harjoitukset eivät missään nimessä ole ehdottoman tarpeellisia toimivan keskivartalon tai edes kapeamman vyötärön saavuttamiseksi.

 7. Se ei ole vaikeaa
  Olen usein kuullut, että itsestä huolehtimiseen ja jumppaamiseen ei kerta kaikkiaan ole aikaa eikä energiaa vauva-arjessa. Lantionpohjan ja keskivartalon lihasten harjoittaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, eikä vie säännöllisesti tehtynä montaakaan minuuttia aikaa / päivä, usein jo hyvin pienillä parannuksilla saadaan hienoja tuloksia aikaan, mikä motivoi jatkamaan. Ja juuri tähän tilanteeseen on suunniteltu Kuntouta keskivartalo –verkkovalmennuksemme. Se tuo helposti päivittäin tehtävät liikkeet saatavillesi ja ammattilaisten suunnittelema treeni etenee progressiivisesti, eli nousujohteisesti kuntouttaen vatsalihasten erkaantumaa ja koko vartaloa.

♥ Riina

 

Lue lisää vatsalihasten erkaantumasta ja sen kuntouttamisesta ja 7 faktaa erkaumasta.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.