ALOITA NYT

Miksi työ, perhe, parisuhde ja avioliitto on mulle niin vaikeita? - Marjaanan tarina

stressinhallinta

Marjaana on esimerkki ihmisestä, joka on rakentanut aikuisiällä elämäänsä "klassisella kaavalla"; opiskelua, työtä, hyvältä tuntuvan ihmisen kohtaaminen, parisuhde, avioliitto, lapsi, lisää työtä, toinen lapsi, ja niin edelleen. Kaiken tämän rakentamisen keskellä mieleen alkaa hiipiä ajatus, joka kuiskii "Miten tää tuntuu näin hemmetin takkuiselta? Miks tää on mulle niin vaikeeta?"

Pinnan alla kihisee. Ahdistaa liian usein. Vanhat haavat nousee pintaan, ja seuraa romahdus. Totaalinen stoppi. Marjaanasta se tuntuu epäonnistumiselta. Mutta Marjaana ei tiedä vielä, että tuo piste oli elämän käännekohta. 

Herääminen.

***

Täällä kirjoittelee Oona Timonen, naisten ja äitien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukija ja valmentaja.

Tämäkertaisessa blogitekstissä saat lukea tarinan Marjaanasta.

*** 


Parikymppinen Marjaana on aina mieltänyt itsensä ekstrovertiksi – sosiaalisesti taitavana ja nauravaisena hän ei ole koskaan kyseenalaistanut asiaa. Hän elää elämäänsä ekstrovertin tapaan; hänen elämässään on paljon ihmisiä, joista hän välittää ja joiden kanssa hän haluaa viettää aikaa. Hän juhlii usein, ja tuntee yksinäisyyttä, kun palaa kotiin ilman seuralaista.

Vihdoin hän kohtaa ihmisen, jonka kanssa olo tuntuu turvalliselta ja hyvältä, ja ihastus on molemminpuolista. Nyt kaikki korjaantuu - parisuhdehan on ihmisen perustarpeita! Toisen ihmisen rinnalla eläminen ei ole helppoa, mutta tärkeiden asioiden eteenhän täytyy taistella, eikö? Rakkaushan kestää kaiken.

Vuodet vierii, ja Marjaanasta tulee vaimo ja äiti, ihan kuten hän on ajatellutkin. Hänen unelmansa on toteutunut; hän on saanut vihdoin sen ydinperheen, joka lapsuudessa rikkoutui!

Marjaana on kuullut, että hyvinvointi löytyy "pyhästä kolminaisuudesta" eli levosta (hän menee nukkumaan 23 maissa illalla kuten puolisonsakin), liikunnasta (hän käy ystävänsä kanssa kuntosalilla, koska sen ovelta näyttää tulevan ulos timmiä porukkaa) ja syömisestä lautasmallin mukaisesti laskien kalorit kalorilaskurilla (koska näin se PT opetti!). Hän käy töissä kivassa myymälässä, eikä voi oikein kuvitellakaan muuta, koska ei halua enää yhtään enempää vastuuta elämäänsä. Hän jaksaa juuri ja juuri hoitaa asiansa "niin kuin kuuluu". Juhliessaan kavereiden kanssa hän tuntee hetkellistä vapautta ja huolettomuutta; tunteita, joita hän ei tunnista arjessa. Juhlimisesta tulee kuitenkin lähes aina morkkis.

Äitinä olo ei ole sellaista, kun hän on kuvitellut. Vaikka lapsi on maailman rakkain, äitiys tuntuu usein tahmealta, raskaalta, piinaavalta ja tukahduttavalta. Marjaanasta tuntuu, että hän ei jaksa äitinä olon lisäksi mitään muuta, ja silti samalla on pidettävä koti siistinä, itsensä aktiivisena ja hyvännäköisenä, ja ehkä mietittävä alanvaihtoa, koska palkka kaupan alalla on kehno.

Marjaana piiskaa mielessään itseään jatkuvasti. Hänen mielensä ei anna hänelle rauhaa eikä myötätuntoa. Hän tuntee olevansa epäonnistunut, vääränlainen äiti, oikea vätys naiseksi. Painoa alkaa kertyä, ja väsyttää koko ajan. Sitten alkaa sairastelukierre. Keho huutaa, että "PYSÄHDY!" ja mieli sanoo "Ei oo mahollista. Ei oo varaa. Jatka vaan, niin muutkin tekee! Oot HUONO, jos et nyt jaksa."

Marjaanan täyttäessä 30 vuotta hän on päättänyt pistää elämäntapansa uusiksi. On tultu pohjalle; tuntuu, että kaikkea on jo kokeiltu, ja toivoa on jäljellä enää hitunen. Hän lähtee tekemään pieniä muutoksia ajatuksella "kun ei ole enää mitään menetettävää." Pienin askelin elämä alkaakin hiukan helpottaa. Marjaana nousee hitaasti mutta varmasti takaisin kaavailemallensa polulle.

Seuraavat vuodet ovat vuoristorataa; yllättäviä käänteitä, pysähtymistä ja syväluotaavaa itsetutkiskelua. Elämä pysäytti, koska Marjaana ei itse osannut pysähtyä. Rajuudestaan huolimatta nämä tapahtumat tuovat tullessaan myös lahjan; Marjaana oppii vihdoin kuulostelemaan itseään, asettamaan rajoja ja tekemään rohkeita, itselle hyvältä tuntuvia päätöksiä, jotka pitävät. Marjaana tajuaa olevansa sosiaalinen introvertti, joka kaipaa tosi paljon omaa aikaa, unta optimaalisesti klo 22-07 ja lautaselle jotain ihan muuta kuin mitä keskivertosuomalainen ostaa kaupasta. Kuntosalille ei ole paluuta, vaan pääosaan nousee raskaasta arjesta palauttava liikunta.

Itsetutkiskelun myötä Marjaana alkaa ensimmäistä kertaa luottaa itseensä päätöksissään. Tämä voimaannuttaa ja vahvistaa häntä niin paljon, että uusi maailma mahdollisuuksineen avartuu hänen eteensä. Hän tietää, että on vasta matkansa alussa, mutta vihdoin polku näyttää enemmän häneltä. Siltä aidolta häneltä.

Tänä päivänä tarinan "Marjaana" työskentelee unelma-ammatissaan hyvinvoinnin parissa. Hänen viime vuotensa uudella polulla ovat sisältäneet ylä- ja alamäkiä, kyyneliä, hikeä, todella paljon lepoa, lukemista ja kuuntelua, meditointia, rutkasti ajatustyötä, ajatusten, uskomuksien, tunteiden ja toiminnan käsittelyä mielen hyvinvoinnin ammattilaisten kanssa, kasapäin välillä menetettyä ja sitten takaisin kurottua luottamusta sekä ripauksen taikaa. Kaiken tämän läpikäyneenä hän on vihdoin saanut kiinni siitä, mitä häneltä oikeasti puuttui (ja ei, se ei ollut yksikään niistä asioista, joita hän ”shoppaili” elämänsä to do -listalle) ja mihin asioihin keskittymällä tasapainosta, luottamuksesta ja kiitollisuudesta voi tulla perusolotila.

Hän on upeiden naisten kanssa työskentelevä valmentaja, joka kirjoittaa Sinulle juuri nyt tätä tekstiä.

Ehkä jo arvasitkin: "Marjaanan" tarina on minun tarinani. Kulkemani polun vuoksi ymmärrän, mitä tunteita käyt läpi, kun arkesi on tahmeaa, tunnet olevasi loukussa, haaveilet jostain mutta se ei tunnu sinulle mahdolliselta, koet olevasi vääränlainen tai et-unelmiesi-arvoinen. Lähdin opiskelemaan ja tutkimaan elämäntaitoja, elämänfilosofioita, psykologiaa, terveystietoa, ravitsemustietoa ja coaching-taitoja parantaakseni omaa oloani ja samalla lasteni tulevaisuutta, mutta huomasin vähitellen voivani auttaa myös muita itsensä ja elämänsä kanssa kipuilevia naisia. Auttamisesta on muodostunut missioni, kutsumukseni ja intohimoni.

Elämäntehtäväni ja -työni on sitä, mitä olen harjoitellut viime vuodet: Pysähtymistä. Tulet luokseni, ja minä kuuntelen. Olen läsnä Sinulle. Olen aina Sinun puolellasi, vaikka välillä saattaa tuntua, että vähän haastankin ajatuksiasi. Autan Sinua huomaamaan vahvuutesi ja supervoimasi, jotka kantavat Sinut kohti tasapainoa (ja sen jälkeen unelmiasi)! Lähdet luotani tuntien itsesi kevyemmäksi, vahvemmaksi ja pystyvämmäksi, ja minun sydämeni laulaa, kun näen Sinut tavoitteessasi.

Tervetuloa tutustumaan ajatuksiini ja työhöni Instagramin puolella @lounavalmennus. Kun yhteistyö alkaa kutsua sinua, voit varata tutustumispuhelun yksityisviestillä tai lounavalmennus.fi -yhteydenottolomakkeen kautta. Tilanteesi kartoitus ei maksa mitään. Mietitään yhdessä, miten lähtisimme liikkeelle!

Rakkain terveisin,
Valmentajasi Oona

Lue lisää: Lounavalmennus

 

Kuuntele myös Kehtaanko kysyä? podcastin osa 52 - Mitä tehdä jos elämä tuntuu suorittamiselta. Jaksossa keskustelemme Oonan kanssa mm. siitä, kuinka päästää irti suorittamisesta ja puskemisesta ja oppia ymmärtämään itseä paremmin sekä löytää itsemyötätunto ja omannäköinen elämä. 

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset