ALOITA NYT

Onko monivitamiineista oikeasti hyötyä ja mihin kiinnittää huomioita kun olet raskaana tai imetät?

ravinto
Monivitamiinit raskaana

Riittävien hivenaineiden ja vitamiinien saantiin kannattaa raskaana ja imetysaikana kiinnittää erityistä huomioita. Hyvä ravitsemus tukee sikiön kasvua ja kehitystä sekä turvaa äidin hyvinvointia.

Monipuolisen ruokavalion noudattaminen on tietysti tärkeintä, mutta vaikeaa toteuttaa täydellisesti joka ikinen päivä – erityisesti jos kärsit raskauden alkuvaiheessa pahoinvoinnista, eikä oikein mitään (varsinkaan terveellistä) tee mieli.

Lainaus Puhdistamon vastikään julkaistusta artikkelista:
”Suuri FinRavinto-tutkimus antaa esimerkiksi viitteitä, että moni suomalaisista aikuisista ei syö riittävän monipuolisesti turvatakseen kaikkien tärkeiden mikroravinteiden saantia jatkuvalla tasolla.
 

Tämän lisäksi monet terveystietoisetkin noudattavat rajattuja ruokavalioita, kuten
vähähiilihydraattista tai vegaanista, jotka voivat johtaa erilaisiin puutoksiin.
 

On myös jonkin verran kansainvälistä näyttöä, että nykyajan ruokatuotteet – erityisesti kasvikset ja viljat – eivät sisällä yhtä paljon ravinteita kuin menneinä vuosikymmeninä. Tämän on spekuloitu johtuvan muun muassa teollisista viljelymetodeista sekä viljelymaaperän köyhtymisestä.”

Kaiken tämän huomioon ottaen, harva meistä pystyy syömään optimaalisesti joka ikinen päivä.


Onko monivitamiineista hyötyä?

Monivitamiinit eivät korvaa terveellistä ruokavaliota, mutta niistä voi olla suuri apu yllä mainittujen ongelmien ratkaisussa:

1. Varmista tärkeiden ravintoaineiden saanti: Optimaalisen terveyden tukemiseksi on tärkeää syödä kaikkia ihmisten elimistön tarvitsemia mikroravinteita riittävästi päivittäisellä tasolla. Monivitamiini voi auttaa sinua pääsemään eri vitamiinien ja mineraalien saantisuosituksiin myös niinä päivinä, kun ruokailuissa joudutaan tekemään kompromisseja.


2. Mielenrauha: Jo pelkästään terveellinen syöminen voi tuntua välillä uuvuttavalta, saati sitten jokaisen tarvitsemasi ravintoaineen kyttääminen. Monivitamiini voi antaa sinulle mielenrauhaa siitä, että elimistösi saa kaiken tarvitsemasi – eikä sinun tarvitse laskeskella kaikkien tarvitsemiesi mikroravinteiden määriä esimerkiksi ravintotietopankin avulla.


3. Helppous: Monivitamiini on todella helppo lisäys päivittäiseen arkeen. Nappaa vain yksi kapseli jonkin aterian yhteydessä, ja saat valmisteesta riippuen tuntuvan annoksen jopa yli 20 eri vitamiinia ja hivenainetta.

 

Monivitamiinit raskaana oleville ja imettäville

Raskaana olevien ja imettävien naisten on erityisen tärkeää huolehtia monipuolisesta ravinnosta, jotta sekä lapsen että äidin terveys pysyy hyvänä.
Monella suomalaisella naisella on esimerkiksi puutetta folaatista (tunnetaan myös nimellä foolihappo), joka on tärkeä vitamiini raskaus- ja imetysaikana, ja jo raskautta suunniteltaessa. Liian vähäinen folaatinsaanti lisää tutkitusti sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä ja vaikuttaa myös lukuisiin muihin kehon prosesseihin. Folaattia on esimerkiksi pavuissa ja tummanvihreissä kasviksissa – mutta harva syö sitä tarpeeksi päivittäisellä tasolla.

Toki kaikista muistakin vitamiineista ja hivenaineista huolehtiminen on tärkeää, painottaen folaatin lisäksi erityisesti D-vitamiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä. Myös riittävää magnesiumin, raudan ja kalsiumin saantia on hyvä tarkkailla.

Monivitamiineista voikin olla tulevalle tai nykyiselle äidille suuri apu, kunhan huolehdit seuraavista asioista:


1. Tarkista, että valmiste sopii sinulle: Jotkin monivitamiinit sisältävät retinolimuotoista A-vitamiinia, jota raskaana olevat tai imettävät eivät saa syödä liikaa. Tarkista siis aina purkin takaa, ettei valitsemassasi tuotteessa ole A-vitamiinia. A-vitamiini voidaan korvata esimerkiksi sen esiasteella beetakaroteenilla, joka on turvallista myös raskaana oleville.


2. Pysy suosituksissa: Älä syö liikaa mitään ravintoainetta, vaan pysyttele suosituksissa. Jos haluat käyttää useampaa ravintolisää samanaikaisesti, tarkista aina, ettet ylitä minkään yksittäisen vitamiinin tai hivenaineen ylärajaa. Suositukset löytyvät esimerkiksi vitamiinipurkkien takaa.


3. Valitse luotettava valmistaja: Pyri suosimaan luotettavia valmistajia, jotta voit olla varma, että kapselit sisältävät sen mitä purkissa sanotaan. Luotettavat valmistajat myös käyttävät todennäköisemmin tuotteissaan laadukkaita ja hyvin imeytyviä ainesosia, jotka varmistavat tuotteen toimivuuden.

 

Yhteenveto

Monivitamiini voi olla erinomainen lisä terveellisen ruokavalioon, erityisesti raskausaikana. Muista kuitenkin valita laadukas valmiste, ja ole tarkkana, ettet syö liikaa mitään yksittäistä ravintoainetta – erityisesti A-vitamiinia.


Puhdistamon uuden Pharma-tuotesarjan Smart Multi on päivitetty versio tavallisista monivitamiineista. Se on erinomainen tuki nykyajan ihmisen arkeen, joka on rakennettu tiukalla seulalla uusimman tutkimustiedon ja vankan kliinisen kokemuksen varaan.


Smart Multi paitsi yhdistää tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet toimivaksi kokonaisuudeksi, lisää sekaan myös joukon älykkäitä lisäkomponentteja, kuten luteiinia ja zeaksantaania. Molemmat voivat uusimman tutkimustiedon mukaan tukea sekä silmäterveyttä ja kognitiota – mitkä ovat tärkeitä juttuja nykyajan älylaitteiden ja niiden sinisen valon dominoimassa arjessa.


Smart Multi sopii erityisen hyvin myös raskaana oleville ja imettäville, koska se ei sisällä lainkaan retinolimuotoista A-vitamiinia. Sen sijaan tuotteessa on raskaanakin oleville turvallista beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Smart Multi sisältää myös runsaasti aktiivista folaattia, joka imeytyy kehoon erinomaisesti.

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset