Pink Friday tarjous 27.-30.11. 💕 Valmennukset 59€ 💕 Alekoodi:PINKFRIDAY

Sektioarven hoito

Sektio, joka tunnetaan vanhalla nimellään keisarinleikkaus, on iso vatsan alueen operaatio.  Siinä alavatsan iho leikataan poikittain auki,  jotta päästään lihaskerrosten läpi käsiksi kohtuun. Leikkaus on nykyisin turvallinen ja tehdään yleensä spinaalipuudutuksella. Hätätilanteessa sektio tehdään nukutuksessa. 

16,4% kaikista Suomessa syntyneistä vauvoista syntyy sektiolla. 

Sektioarpi ei ole pelkästään kosmeettinen haitta

Sektioarpi voi kiinnikkeillään vaikuttaa koko tuki- ja liikuntaelimistöön.  Sektioarpi saattaa aiheuttaa monenlaisia vaivoja ja on hyvin yleistä, ettei niitä ei tunnisteta arvesta johtuviksi. Valitettavan harvoin lääkärikään osaa antaa sektioarvesta lähetteen esimerkiksi fysioterapeutille. 

Suurin osa sen läpikäyneistä naisista jää tutkimuksen mukaan vaille arven hoito-ohjeita ja muita kuntoutusohjeita.

Sektioarvesta on todettu ainakin seuraavanlaisia ongelmia:

  •  tuntopuutokset, kipu ja arven kiristävyys
  •  ulkonäköhaitat
  •  erkauman kuntoutumisen hidastuminen ja vatsalihasten aktivoitumisen viivästyminen
  •  arvessa voi tuntua kiristystä liikuntaharrastuksessa 
  • siitä voi seurata yhdyntäkipuja ja kiristyksen tunnetta seksiä harrastettaessa
  •  istuminen voi tuntua ikävältä
  •  liikkumisen tai pitkän jalkeilla olon jälkeen alavatsassa saattaa tuntua epämääräistä, kuin lihastreenin jälkeen

Sektioarpi vaikuttaa kehon tasapainoon

Vatsan alueen lihaksien yhteinen tehtävä on tukea vatsaonteloa, sisäelimiä ja selkärankaa. Yhdessä pallean, lantionpohjan ja syvien selän lihasten kanssa vatsalihakset vähentävät selän kuormitusta. Hyvin tyypillinen sektionjälkeinen vaiva onkin selkäkipu, erityisesti alaselän alueella. 

Esimerkiksi ylijännittynyt pitkä selkälihas on seurausta vatsalihasten epätasapainosta, jota keho yrittää kompensoida. Vanha, jämäkkä tai huonosti liikkuva arpi voi aiheuttaa alaselkäkipuja. 

Sektioarven käsittely

Sektiolla synnyttäneen äidin sektioarpi tulisi aina tutkia, sillä kiristävä arpi voi aiheuttaa oireita pitkään. Sopiva aika aloittaa arven käsittely on kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen sektiosta.  Mikäli kudos ei ole siihen mennessä parantunut, niin aloitusta tulee siirtää. 

Jopa 15 vuotta vanhan arven käsittelyn on havaittu helpottavan selkäkipua. Äidin iällä on hoidon tuloksellisuuteen hyvin vähän merkitystä.

Sektioarven hoito-ohjeet

Hoito aloitetaan, kun arpi on parantunut eli noin kuutisen viikkoa leikkauksen jälkeen. Sitä aikaisemminkin voi vatsan alueen ihoa hellästi öljytä ja sivellä, kunhan ei ala hieroa vielä arkaa haavaa. Kuumottavaa ja turvonnutta arpea ei saa kosketella.

Muista käsitellä arpea aina puhtailla sormilla! Voit käyttää rasvaa tai öljyä.

Liikuta ihoa kolmella keskimmäisellä sormella ylös ja alas, oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle. Jatka pyörittävin liikkein myötä- ja vastapäivään. Toista 5-7 kertaa.

Valmennus

Sektioarven hoito on yksi osa Kuntouta keskivartalo -valmennustamme.  Lantionpohjan ja syvien vatsalihasten liikkeet sekä liikkuvuusharjoitukset parantavat koko kehon liikkuvuutta ja parhaimmillaan ehkäisevät esimerkiksi arven kiinnikkeiden muodostumisessa. 

Lähde: Rajapuro, Valkkio "SEKTIOARVEN FYSIOTERAPIA.  Opas sektiolla synnyttäneille äideille toipumisen tueksi" (2018, Lahden ammattikorkeakoulu).

Lue opas kokonaisuudessaan täältä.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.