ALOITA NYT

Takaisin töihin loman jälkeen – 7 vinkkiä helpottamaan töihin paluuta

stressinhallinta
Takaisin töihin loman jälkeen

1. Pidä huolta unirytmistäsi. Lomalla päivärytmi menee yleensä sekaisin. Nukutaan pitkään ja valvotaan myöhään. Otetaan päiväunia. Takaisin normaaliin palaaminen saattaa olla haastavaa.

Muista, että riittävä uni on terveytesi ja henkisen hyvinvointisi kannalta todella tärkeää. Tee nukkumisesta ykkösasia. Rauhoita ilta. Vältä kiihdyttävää viihdettä ennen nukkumaanmenoa. Jätä kännykkä makuuhuoneen ulkopuolelle. Ja mene nukkumaan kahdeksan tuntia ennen herätystä.

Kestää jonkun aikaa, ennen kuin unirytmi palautuu normaaliksi loman jälkeen. Ole siis kärsivällinen. 

2. Kehitä uusi lempiaamiainen! Syksy on hyvää aikaa elämänmuutoksille. Se on myös sadonkorjuun aikaa. Nyt on Suomessakin mukavasti tarjolla marjoja ja vihanneksia, pian myös omenoita ja luumuja. 

Valmistele edellisenä iltana itsellesi ihana aamiainen kauden aineksista. Miten olisi vaikka tuorepuuro? Smoothie? Tai voileipä, jossa runsaasti vihanneksia? Vinkkejä löydät Nordic Fit Maman sivuilta.

3. Ole armelias itsellesi. Töihinpaluu tuottaa useimmille stressiä. Nyt ei siis ole hyvä ajankohta täyttää kalenteriaan vaan ottaa niin rennosti kuin mahdollista. Keskity jokaiseen asiaan kerrallaan äläkä murehdi tekemättömiä töitä ja edessä olevia haasteita. Muista myös levätä äläkä missään tapauksessa tingi yöunestasi!

4. Meditoi. Pieni meditaatiohetki vaikka keskellä päivää piristää kummasti! Se rentouttaa ja tekee hyvää aivoille. Kuuntele vaikka tämä äänite: Rauhoittumishetki äidille 

Jos on kiire, istu hiljaisuudessa silmät suljettuina vaikka viisi minuuttia. Hengitä muutama kerta syvään sisään ja ulos ja ota sitten kaikki tuntemukset, ajatukset ja tunteet vastaan sellaisina kuin ne tulevat.

Kokeile meditointia esimerkiksi työmatkallasi bussissa tai metrossa. Sen teho on tieteellisesti todistettu.

5. Nauti kesästä ja alkusyksystä. Vielä on kesää jäljellä, vielä on kauniiita päiviä. Miten olisi pyöräily paikkaan, jossa et ole ennen käynyt? Tai metsäretki? Kahvit terassilla? Piknik tai grillibileet?

6. Ala pitää päiväkirjaa, ellet jo pidä. Kirjoittaminen purkaa stressiä ja jäsentää ajatuksia.

Kun saat ajatuksesi mielestäsi paperille, ne eivät häiritse sinua esimerkiksi nukkumaan mennessäsi. Päiväkirjaasi voit purkaa tuntosi vapaasti ja ilman sensuuria.

Muista listata sinne päivittäin myös kiitollisuudenaiheitasi. Kiitollisuus on voimallinen keino pysyä hyvässä vireessä ja torjua alakuloa.

Mene siis kirjakauppaan ja osta kiva muistikirja, kaunis kynä ja ala kirjoittaa. Käsinkirjoittaminen toimii nimittäin paremmin kuin tietokoneen takominen.

7. Jos työntekeminen tökkii niin anna tökkiä. Tunteitaan ei voi tukahduttaa eikä itseään voi pakottaa ajattelemaan positiivisesti. Eikä tarvitsekaan.

Paras keino ikävien tunteiden selättämiseen on antaa niiden riehua niin kauan kuin ne riehuvat. Mikään ajatus ja tunnetila ei ole pysyvä. Ja vaikka tätä voi olla vaikea uskoa, tunteidemme ja ulkoisten olosuhteiden välillä ei juuri ole yhteyttä. Kurja fiilis ei siis johdu siitä mitä meille tapahtuu vaan miten me tapahtumiin suhtaudumme. 

Asenne siis todellakin ratkaisee. 

Emme voi juuri mitään sille, mitä meille tapahtuu mutta suhtautumisellemme voimme. Opettele ottamaan niin tapahtumat kuin tunteet vastaan sellaisina kuin ne tulevat. 

Tee parhaasi. Se riittää. Kiitä sitten itseäsi aina kun olet saanut työsi tehdyksi. Olet kiitoksesi ansainnut!

Valoisia työpäiviä!

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset