ALOITA NYT

7 vinkkiä ystävyyden ylläpitoon pikkulapsiaikana

äitiys
ystävyyden ylläpito pikkulapsiaikana

Äitiys mullistaa naisen elämän ja se usein vaikuttaa myös hänen ystävyyssuhteisiin. Pieni lapsi menee luonnollisesti kaiken muun edelle ja vie suurimman osan ajasta. Yhteydenpito ystäviin saattaa usein joutua katkolle.

Erilaiset elämäntilanteet myös vaikuttavat ihmissuhteisiin. Kun toisen arki on täynnä vaipanvaihtoa, imetysrumbaa ja pyykkivuoria, ja toinen elää vauhdikasta sinkkuelämää, voivat yhteiset puheenaiheet olla vähissä. Ja miten käy ystävyyssuhteen jos toinen on vasta äidiksi tullut ja toinen kärsii lapsettomuudesta. Elämäntilanteet voivat siis vaikuttaa suhteisiimme suurestikin. 

Ystävyyssuhteet ovat kuitenkin todella tärkeitä. Lasten kasvettua ja pesän tyhjennyttyä ystävien merkitys tulee erityisen selväksi. Samoin avioeron tapahtuessa. Yksinäisyyttä pidetään länsimaissa jo epidemiana ja siksi ystävyyttä pitäisi vaalia, elämäntilanteista riippumatta.

Kokosimme 7 vinkkiä, jotka auttavat pitämään ystävyyssuhteet lämpiminä sillonkin, kun niille ei tahdo löytyä aikaa.

  1. Vauva-aika on täynnä ihania ja ei niin ihania asioita, jotka mielellään jakaisi toisen kanssa, mutta vanha kultainen sääntö toimii tässäkin tilanteessa: kuunteleminen. Kun puhut omista vauva-arjen asioista muista myös kysyä mitä toisen elämään kuuluu ja kiinnostua niistäMyös samassa elämäntilanteessa olevan kanssa on joskus virkistävää  puhua jostain muusta kuin lapsista.
     
  2. Järjestä tapaamisia myös ilman lapsia (jos vain mahdollista). Samalla saat itse pienen tuuletuksen lapsiarjesta.  

  3. Muista empatia niitä kohtaan, joilla ei ole parisuhdetta ja/tai lapsia. Tahaton lapsettomuus on suuri suru ja vaikka ei olisikaan, siitä on paras puhua vasta, kun sen kanssa elävä ottaa sen itse esille - ja silloinkin on hyvä antaa hänen ohjata keskustelua asiassa. Ole aidosti läsnä ystäväsi elämässä ja anna hänen tuntea, että seisot hänen rinnallaan, oli tilanne mikä tahansa.

  4. Muista, että ystävyydessä on eri vaiheita, se on täysin normaalia. Tosiystävyys kyllä kestää hiljaisemmatkin kaudet. Keskustelkaa avoimesti elämäntilanteista. Mikäli lapsiarki ei anna paljoa aikaa tapaamisille voi ystävälle viestiä, että hän on silti tärkeä. Ystävyys voi hyvin kasvaa elämäntilanteiden mukana.

  5. Ystävyys on kahden kauppaa ja sen ytimessä on vastavuoroisuus. Jos toisen seura ei tuo iloa ja tukea, vaan on aina raskasta ja stressaavaa, kannattaa punnita ko. ystävyyssuhdetta uudelleen. Sekin on osa elämää, kaikki ystävyyssuhteet eivät kestä läpi elämän, ilman että siihen liittyy mitään draamaa. 

  6. Kiva idea on pyytää ystävää hyvällä ilmalla mukaan leikkipuistotreffeille. Lapsen leikkiessä voitte vaihtaa kuulumisia ja juoda rupatellessa vaikka noutokahvit. 

  7. Rajoita someaikaa, pirauta sen sijaan ystävällesi, kun sinulla on vapaa hetki ja kysy mitä hänelle kuuluu - ja kuuntele sitten rauhassa vastaus.

Ystävät ovat yksi parhaimmista asioista elämässä. He eivät ole itsestäänselvyys. Ole kiitollinen ystävistäsi ja muista silloin tällöin osoittaa heille kiitollisuutesi. Ihanaa ystävänpäivää!

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset