ALOITA NYT

Eroon virtsankarkailusta - apua lantionpohjan jumpasta

lantionpohjan lihakset synnytyksen jälkeen virtsankarkailu
Eroon virtsankarkailusta synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu, tiputtelu tai lirahtelu on yleistä. Jopa kolmasosa hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii virtsankarkailu oireista. Silti siitä usein vaietaan. Virtsankarkailu on epämukavaa, saattaa hävettää ja vaikuttaa luonnollisesti naisen itsetuntoon. On ikävää varustautua lenkille lähtiessä pikkuhousunsuojalla ihan vaan varmuuden vuoksi

Lantionpohjan lihasten tehtävä

Lantionpohjan lihakset tukevat lantion elimiä ja pitävät sisäelimet oikeilla paikoillaan. Lantionpohjan lihakset kontrolloivat myös virtsarakkoa sekä suolta, jotta me voisimme kontrolloida virtsaa, ulostetta sekä ilmaa. Heikot lantionpohjan lihakset oireilevat usein esimerkiksi virtsankarkailuna, mutta yleistä on myös kaasunkarkailu, kivut tai epämukavuus lantionpohjan alueella. Toisaalta kipua tai virtsankarkailua saattaa aiheuttaa myös kireät lantionpohjan lihakset.

Lantionpohjan lihasten ja syvien vatsan lihasten kunto vaikuttaa myös seksielämään monella tavalla. Liian kireät lantionpohjan lihakset saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Jos lantionpohjaan ei saada kunnon kontrollia, tai siellä on jatkuva jännitys päällä, vaikuttaa sekin tuntoaistiin. 

Mikä virtsankarkailu

Virtsankarkailussa pieni määrä virtsaa pääsee karkaamaan tahtomattamme. Yleisimmin se tapahtuu ponnistuksen yhteydessä, aivastaessa tai yskäistessä (ponnistusvirtsankarkailu). Virtsankarkailua voi esiintyä myös silloin, kun pissahätä on kova, juuri ennen vessaan ehtimistä.

Raskauden aikana kasvava vauva ja kohtu aiheuttavat virtsarakolle kovan paineen. Virtsankarkailu raskausaikana onkin hyvin yleinen vaiva. Yllätyksenä saattaa tulla se, että synnytyksen jälkeen virtsankarkailu jatkuu. Synnytyksen jälkeistä virtsankarkailua esiintyy eri arvioiden mukaan jopa 30-58 prosentilla naisista vielä synnytystä seuraavan vuoden aikana, joten et ole asian kanssa yksin!

Saamiemme vastausten mukaan (n=2777 kyselyyn vastannutta) synnytyksen jälkeisestä virtsankarkailusta kärsi jopa yli puolet Kuntouta keskivartalo® valmennuksemme aloittaneista.

Miksi virtsankarkailu jatkuu synnytyksen jälkeen?

Raskaus ja synnytys rasittavat lantionpohjan lihaksia ja moni nainen tuntee raskausvatsan kasvaessa jatkuvaa tarvetta virtsata, etenkin synnytyksen lähestyessä. Lisäksi lantionpohjan lihakset löystyvät hormonien vaikutuksesta. Edellä mainitut muutokset valmistavat naisen kehoa tulevaan synnytykseen ja nämä muutokset tulisi myös huomioida kehon palautumisessa raskauden ja synnytyksen jälkeen. 

Myös alatiesynnytys rasittaa lantionpohjan lihaksia, erityisesti ponnistusvaihe, jolloin voimakas kudosten venyminen saattaa johtaa niiden repeämiseen. Tämä saattaa johtaa virtsan- tai ulosteenkarkailuun tai jopa kohdun- tai emättimen laskeumaan.

Lue lisää lantionpohjan lihasten ongelmista Mehiläisen blogista. 

virtsankarkailu

 

Ei enää Tenoja suojaamaan virtsankarkailulta varmuuden vuoksi!

Yleisin tapa hoitaa virtsankarkailua on lantionpohjan lihasten vahvistaminen niitä jumppaamalla. Vahvistaminen alkaa oikeiden lihasten tunnistamisesta. Lantionpohjan lihakset löydät yksinkertaisella tunnistusharjoituksella

Synnytyksen jälkeen lantionpohjan harjoitukset on suositeltavaa aloittaa mahdollisimman pian. On kuitenkin hyvä muistaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ja hyviä tuloksia on saatu jopa eläkeikäisillä naisilla! Pyri ottamaan lantionpohjan lihakset mukaan arkeen ja jännittämään ne aina ennen yskäisyä, aivastamista tai nostaessasi vauvaa tai esim. kauppakasseja. 

Lantionpohjan lihasten harjoittelun on tutkitusti todistettu auttavan virtsankarkailuun ja harjoittelun vaikutusten jatkuvan jopa vuosia harjoittelun lopettamisen jälkeen. 

Lantionpohjan lihasten vahvistaminen on tärkeää koko keskivartalon tuelle ja liikkeelle. Siksi lantionpohjan tarkoituksenmukainen toiminta on äärimmäisen tärkeää koko kehon toiminnan kannalta.

Olemme halunneet osaltamme varmistaa, että lantionpohjan lihaksia tulee harjoitettua monipuolisesti, turvallisesti ja oikein. Siksi yksi pääasioista, mihin keskitymme Nordic Fit Mama 1 - Kuntouta keskivartalo® verkkovalmennuksessa on lantionpohjan tunnistaminen ja harjoittaminen. Valmennuksen tuloksena monet ovat päässeet eroon virtsankarkailusta (ks. Inarin tarina), pienentäneet vyötärönympärystään, saaneet helpotusta niska- ja selkävaivoihin, startin terveellisimpiin elämäntapoihin ja ylipäänsä kokeneet saaneensa tuntuman omaan kehoonsa takaisin. 

Nordic Fit Mama 1 - Kuntouta keskivartalo® verkkovalmennuksen kaiken materiaalin ja harjoitukset läpikäynyt ja hyväksynyt Mehiläisen gynekologi Tuuli Soini suosittelee lantionpohjan harjoittelua kaikille: "Toistaiseksi ei ole olemassa leikkausta, joka voisi korjata heikon lantionpohjan, eli jumppa on must!", muistuttaa Tuuli.

Kuuntele myös Kehtaanko kysyä -podcastin jakso Virtsankarkailu ja lantionpohjan treeni. Vieraana äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Outi Ojala Mehiläiseltä.  

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset