ALOITA NYT

Kaksi raskautta, muuttunut keho

asiakastarina lantionpohjan lihakset synnytyksen jälkeen vatsalihasten erkauma
Eroon pömppövatsasta ja erkauma kuntoon

Kun tulin ensimmäistä kertaa raskaaksi, kasvoi vatsa alkuun maltillisesti. Loppua kohden tahti kiihtyi ja viimeisillä viikoilla koin olevani jo valtava. Pituuteeni nähden (157cm) vatsa tuntui hassun isolta joten yllätyin siitä kuinka nopeasti olin entisissä mitoissa synnytyksen jälkeen. Mutta todellakin vain mitoissa ja kiloissa, sillä itse kroppa ei ollut entisellään, päinvastoin. Kävin muutaman kuukauden jälkeen synnytyksestä fysioterapeutilla, joka ultrasi vatsani todeten ettei erkaumaa ollut. Olin itse kuitenkin eri mieltä, sillä vatsa pömpötti ja rako vatsalihasten välillä oli merkittävä. Aloitin treenaamisen varovasti tunnustellen ja juoksin kevyitä lenkkejä, tein porrastreenejä sekä kävin salilla ja ryhmäliikunta tunneilla. Missään vaiheessa en kuitenkaan päässyt pömpöttävästä vatsasta eroon ja se vain vahvisti tunnetta erkaumasta.

Kun tulin uudestaan raskaaksi, vatsa pullahti esiin huomattavasti nopeammin kuin ensimmäisessä raskaudessa. Raskaus eteni ja piti sisällään erinäisiä vaivoja kipuineen ja jumeineen. Kiloja tuli kymmenisen ja turvotusta hyvin maltillisesti. Synnytys oli helppo, nopea ja lähes kivuton. Palautuminen toisesta raskaudesta ei ollut yhtä nopeaa kuin ensimmäisessä, mutta kuitenkin reilussa kahdessa kuukaudessa synnytyksestä oli painoa saman verran kuin ennen raskautta. Itse kroppa kuitenkin näytti ja tuntui pehmeältä, vaikka raskauskilot tiessään olivatkin. Kävin jälkitarkastuksessa lääkärillä, joka tutki vatsanalueen huolellisesti ja diagnosoi selkeän erkauman - sen olin tosin jo itsekin ehtinyt todeta. Lähes nyrkin mentävä rako vatsalihasten välillä, huomattava pömppövatsa ja huono ryhti. Sain ohjeeksi aloittaa treenaamisen hyvin kevyesti ja erkauman huomioon ottaen.

Kroppa oli vasta toipumassa, kipeäkin jumeista ja huonosta ryhdistä johtuen, joten mahdollisuus päästä sitä kuntouttamaan Nordic Fit Maman Kuntouta keskivartalo - kurssilla tuli kuin tilauksesta.

Yksi koko kurssin kulmakivistä oli mahdollisuus suorittaa kuntouttamista omassa tahdissa, kellonajasta riippumatta ja juuri silloin kun itselle oli paras mahdollinen hetki. Sen lisäksi että kurssilla oli lempeitä ja helppoja liikkeitä, sai sen ohella hyvää faktaa muun muassa erkaumaan ja lantionpohjanlihaksiin liittyen. Opin aivan valtavan paljon uutta ja koin useamman kerran kurssin aikana ahaa-elämyksiä.

Jo ensimmäisten viikkojen aikana huomasin kropassa muutoksia, opin harjoittelemaan lantionpohjanlihaksia monella eri tapaa ja sain pitkästä aikaa tuntuman syviin vatsalihaksiin. Ai että sitä tunnetta kun ensimmäistä kertaa löysin ne kadoksissa olleet lihakset! Yksi parhaista puolista kurssissa olikin se, kuinka motivaatio treenaamista ja harjoittelua kohtaan kasvoi nopeasti tapahtuvien muutosten ansiosta.

Vielä en luonnollisestikaan ole siinä kunnossa missä haluaisin, mutta synnytyksestä on kulunut vasta nelisen kuukautta. Ei ole syytä olettaa että kroppa olisi entisellään vielä hetkeen. Ryhti on kuitenkin suorempi, vatsa pömpöttää vähemmän ja erkauma on pienentynyt. Työ oman hyvinvoinnin eteen ei loppunut kurssin loputtua, vaan jatkuu sieltä saaduilla opeilla tästä eteenpäin.

 

Kirjoittaja on Carla Bock
Instagram: @carla_bock 

 

Vasemmalla ennen, oikealla jälkeen kuvat

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset