ALOITA NYT

Ruoka-aineiden terveysvaikutukset ja detox

ravinto

Monesti unohdetaan ihan tavallisten ruoka-aineiden terveysvaikutukset. Olemme listanneet tähän ruoat, joista on hyötyä erityisesti elimistön puhdistumisessa, mutta samalla ruoka-aineella voi olla monta muutakin terveysvaikutusta. Yrttien ja ruoka-aineiden lääkinnällinen käyttö edellyttää suurempia määriä ja yleensä ravintolisien muodossa, yliannostuksen vaaraa normaaleja ruokia syömällä ei ole sillä elimistö ottaa niistä vain tarvitsemansa.

Jos haluat edesauttaa kehoa puhdistumaan, niin sisällytä näitä hyvää tekeviä ruokia päivittäin. Samoja raaka-aineita käytämme myös Nordic Fit Maman puhdistuskuurissa.

Alla listaus ruoista mistä voi olla apua erilaisiin terveyshaasteisiin. Huomioitavaa, on että, listassa ei ole esimerkiksi hunajaa, joka on erittäin terveysvaikutteinen, mutta jota puhdistuskuurin aikana vältetään. Lisäksi lähes kaikki listan ruoat ovat erittäin kuitupitoisia ja tukevat jollain tavalla maksan toimintaa, nämä ovat perusoletuksia ja siksi näistä ei erikseen mainita listassa.

Ananas

Ananas sisältää bromelaiinia, joka on ruoansulatusta ja paksusuolen kuntoa tukeva entsyymi. Ananas sisältää paljon myös C-vitamiinia ja kaliumia, joka pitää natriumin määrän kehossa matalana. Tämä johtaa ylimääräisten nesteiden suodattumiseen ja sisäelinten toimintojen paranemiseen.

Avocado

Avokadon syöminen auttaa maksaa toimimaan optimaalisesti, sillä se sisältää paljon glutationi-nimistä ainetta joka on yksi tärkeimmistä maksan apureista. Avokadossa on paljon hyviä rasvahappoja mitä tarvitset hormonien toiminnan lisäksi myös solukalvojen rakennusaineeksi. Yhdessä keskikokoisessa avokadossa on kuituja 8 grammaa ja niillä on suolen toimintaa edistävä vaikutus.

Basilika

Basilikaa on käytetty jo vuosituhansia Intiassa ruoansulatusvaivoihin kuten ummetukseen ja ripuliin sekä keuhkojen limasta puhdistamiseen. Basilika voi auttaa myös päänsärkyyn, joten jos kärsit siitä puhdistusoireena pureskele tuoretta basilikaa!

Cayenne-pippuri

Tämä tulinen pippuri kiihdyttää aineenvaihduntaa ja on kehoa voimakkaasti emäksöivä. Käytä cayennena pieninä annoksina ruoan maustamiseen.

Fenkoli

Fenkoli auttaa keuhkoja voimaan paremmin limaa irrottavan ominaisuutensa ansiosta sekä suojelee maksaa. Fenkolin siementen pureskelu (1 rkl) auttaa ilmavaivoihin. Voit myös tehdä tämän teenä kupilliseen vettä.

Hapankaali ja muut fermentoidut ruoat

Jos normaalisti käsitelty kaali aiheuttaa ilmavaivoja hapankaalin ei pitäisi sitä tehdä. Hapankaalin sisältämät maitohappobakteerit tervehdyttävät suoliston bakteerikantaa ja auttavat ruokaa sulamaan paremmin. Hapattaminen eli fermentointi tehostaa myös muiden ruokien, kuten porkkanan terveysvaikutuksia. Hapatettuja ruokia kannattaa syödä päivittäin ja niitä löytyy lähes jokaisesta ruokakaupasta.

Inkivääri

Inkivääriä on käytetty kauan lääkinnällisiin tarkoituksiin muun muassa tulehdusta alentavan vaikutuksensa ansiosta. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä auttaa myrkkyjen eliminoinnissa lymfanesteestä ja verenkierrosta. Lisää inkivääriä ruokavalioosi jos kärsit ruoansulatusvaivoista.

Kaneli

Kanelilla on verensokeria tasapainottava vaikutus. Lisää sitä smoothieen jos kärsit nopeista verensokerin heilahteluista. Varmista, että kanelisi on laadukasta Ceylon-kanelia joka ei sisällä myrkyllistä kumariinia miltei lainkaan. Tätä on turvallista antaa lapsillekin!

Korianteri

Korianteri on tehoyrtti, jolla on monia puhdistuskuuria tukevia vaikutuksia. Se tukee ruoansulatusta mutta auttaa myös raskasmetalleista puhdistumisessa solutasolla. Nauti korianteria säännöllisesti puhdistuskuurin aikana!

Kiivi

Kiivi on kuitupitoista superruokaa ja se sisältää paljon muun muassa C- ja E-vitamiinia sekä kaliumia ja magnesiumia, jotka vaikuttavat elimistön nestetasapainoon.

Kukkakaali

Kukkakaali tukee luonnollisten entsyymien tuotantoa maksassa, jotka huuhtovat pois karsinogeenisiä myrkkyjä. Kukkakaali sisältää glukosinolaatti-nimistä ainetta (sokerin yksi ainesosa), joka vähentää tiettyjen syöpien kehittymistä.

Kurkuma

Kurkumaa on käytetty lääkinnällisesti idässä kauan, mutta vasta viime aikoina sen terveysvaikutuksia on alettu tutkimaan länsimaissa. Kurkuma lisää vastustuskykyä ja puhdistaa maksaa. Sillä on myös voimakkaita tulehdusta alentavia ominaisuuksia. Käytä kurkumaa yhdessä mustapippurin kanssa, joka voimistaa kurkuman imeytyvyyttä.

Kylmäpuristetut öljyt

Esimerkiksi oliiviöljy, hamppuöljy, pellavansiemenöljy ja avokadoöljy sisältävät rasvoja, jotka sitovat itseensä haitallisia myrkkyjä. Hyviä rasvahappoja saat myös pähkinöistä ja chian-siemenistä. Vältä haitallisia kasviöljyjä kuten rypsiöljyä, korkean omega 6-rasvahappopitoisuuden vuoksi.

Lakritsinjuuritee

Lakritsinjuuri poistaa limaa, tukee maksaa ja alentaa tulehdusta. Lakritsinjuuritee on luonnostaan makea, joten se voi toimia jälkiruoan korvikkeena puhdistuskuurilla. Jos kärsit korkeasta verenpaineesta älä juo lakritsiteetä.

Latva-artisokka

Latva-artisokka sisältää antioksidanttia nimeltä silymariini, joka auttaa maksaa prosessoimaan myrkkyjä ja kynariinia joka auttaa maksaa pilkkomaan ruoan sisältämiä rasvoja. Diureettisen ominaisuutensa vuoksi artisokan syöminen nopeuttaa ruoansulatusta. Jos keität sitä säästä keitinvesi ja juo sitä ennen ruokailua tehostamaan ruoansulatusta.

Marjat

Kotimaiset marjat kuuluvat puhdistuskuurin perusraaka-aineisiin. Ne sisältävät paljon kuituja ja antioksidantteja, jotka auttavat koko kehoa voimaan paremmin. Marjat ovat emäsvoittoisia eli niitä syömällä kevennät elimistön happokuormaa.

Minttu

Minttu parantaa ruoansulatusta ja vähentää ilmavaivoja. Nauti minttua teenä ruoan jälkeen tai pureskele tuoreita mintunlehtiä. Ravintolassa tilaa jälkiruoan tilalle minttutee! Jos kärsit närästyksestä saattaa minttu pahentaa oireita.

Mustapippuri

Mustapippuria käytetään Aasiassa monipuolisesti rohtona, kehonpuhdistuksessa ja ruoansulatusta edistämään. Mustapippurin sisältämä piperiini auttaa muiden ravinteiden imeytymisessä kehoomme, esimerkiksi kurkuman, ja se ehkäisee A-vitamiinin hajoamista kehossamme. Rouhi mustapippuria lähes kaikkeen ruokaan jos et vielä niin tehnyt!

Musta riisi

Musta riisi on ravinteikasta ruokaa sillä se on täynnä antioksidantteja, kuituja ja mineraaleja. Musta riisi sisältää antosyaania (jopa enemmän kuin mustikka) ja sen yksi tärkeimpiä tehtäviä on tulehduksen alentamisen lisäksi verensokeria tasapainottava vaikutus. Riisi sisältää myös fytiiniä, joka auttaa poistamaan kehoon pesiytyneet kuona-aineet jopa vuosien ajalta.

Nokkonen

Nokkosella on monipuolisia terveysvaikutuksia, sillä se piristää maksan toimintaa, irrottaa limaa ja parantaa suolen toimintaa. Lisäksi se puhdistaa munuaisia ja kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa eli nokkosen vaikutukset ulottuvat joka puolelle kehoa. Nokkosta saa teenä sekä kuivattua nokkosjauhetta on helppo lisätä smoothieen tai vaikka lettuihin.

Omena

Omena sisältää paljon vitamiineja mutta erityisesti sen sisältämä kuitu pektiini auttaa kuona-aineiden poistumisessa elimistöstä. Päivittäinen omenan syöminen voikin pitää lääkärin loitolla, kuten vanha kansa sanoo.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikka emäksöi kehoa ja auttaa elimistöä siivoamaan itseään. Lisäksi siitä on monen muun ominaisuutensa lisäksi apua ruoansulatusvaivoihin. Ota omenaviiniietikkaa teelusikallinen ennen ruokailua parantamaan ruoansulatusta tai lisää sama määrä aamuveteen kiihdyttämään aineenvaihduntaa.

Parapähkinä

Parapähkinät sisältävät seleeniä mikä on tärkeä aine sitomaan elohopeaa kehosta. Seleeniä emme saa Suomen maaperästä enää juuri lainkaan, joten syömällä kolme parapähkinää päivässä saat päivittäisen seleenitarpeen täyteen.

Parsakaali

Parsakaali sisältää glutationia, joka auttaa maksaa muuntamaan myrkyt helposti poistuvaan muotoon. Lisäksi sen sisältämät B-ryhmän vitamiinit auttavat elimistöä tuottamaan entsyymejä, joita tarvitsemme ruoansulatukseen. Parsakaalin kuidut antavat suolistolle massaa, jotka sitovat itseensä myrkkyjä ja jouduttavat suoliston liikkeitä.

Persilja

Persilja parantaa munuaisen toimintaa ja auttaa niitä suodattamaan ja poistamaan myrkkyjä verenkierrosta ja virtsateistä. Se on erittäin vitamiini- ja hivenainepitoinen yrtti, joka sisältää C-vitamiinia jopa kolme kertaa enemmän kuin appelsiini. Kokeile lisätä persiljaa pestoon!

Pinaatti

Pinaatti sisältää paljon kuituja ja A-vitamiinia, jotka auttaa maksan soluja voimaan paremmin. Se on muutenkin erittäin terveysvaikutteinen vitamiinipommi, joka tukee elimistön puhdistumista. Pinaatti kannattaa kuullottaa kevyesti, jotta sen sisältämän oksaalihapon määrä vähenee tai jos syöt raakana valitse babypinaattia.

Porkkana

Porkkana sisältää paljon glutationia, joka on tehokas tuki puhdistumaan maksaa. Sen sisältämät kuidut, vitamiinit ja entsyymit tehostavat ruoansulatusta ja immuniteettia.

Punajuuri

Punajuurella on maksan tehopuhdistajan maine ja sen syöminen vaikuttaa kehoon emäksöivästi. Se sisältää paljon antioksidantteja ja betalaine-antioksidantilla on todettu olevan maksan rasvoittumista alentava vaikutus. Lisäksi imusuonijärjestelmän toiminta (aineenvaihdunta) tehostuu ja ruoansulatus kiihtyy kun syöt punajuurta. Parhaan hyödyn punajuuresta saat nauttimalla sen raakana, esim. raasteena. Se sisältää nitraatteja, mutta terveyshyötyjen katsotaan ylittävän haitat mikäli punajuurta käytetään noin viikoittain eli ei joka päivä. Lähes joka kaupassa myydään luomulaatuista punajuurimehua, mikä voi olla hyvä ja helppo lisä puhdistamaan kehoa.

Punajuuri värjää virtsan ja ulosteen punaiseksi, joten älä säikähdä seuraavan kerran vessassa, tämä on täysin normaalia!

Rosmariini

Rosmariini on tehokas yrtti tukemaan ruoansulatusta sillä se torjuu myös turvotusta ja ilmavaivoja. Se on voimakas antioksidantti, joten se auttaa maksaa toimimaan optimaalisesti. Tee rosmariinista teetä ruokailun jälkeen ruoansulatusta tehostamaan.

Ruusukaali

Ruusukaali sisältää glukosinolaatti-nimistä rikkiyhdistettä, joka suojaa elimistöä haitallisilta kemikaaleilta sekä auttaa poistamaan niitä. Ruusukaaliin kannatta ehdottomasti tutustua mikäli et ole aikaisemmin valmistanut sitä!

Selleri

Selleri auttaa maksan puhdistamisessa mutta se pitää myös virtsatiet puhtaina. Se on kuitupitoinen emäksinen kasvi, joka voi helpottaa ruoansulatusvaivoja. Sellerimehu voi auttaa unenlaatuun parantavasti ja se on kurkun kanssa hyvä vähäenerginen välipala naposteltavaksi puhdistuskuurin aikana jos kolme ateriaa ei ole sinulle riittävästi.

Sipuli

Sipuli sisältää paljon orgaanisia rikkiyhdisteitä, mitkä puhdistavat tehokkaasti maksaa. Lisäksi se on kversetiinin lähde millä on muun muassa tulehdusta alentava vaikutus. Parhaan terveyshyödyn saat sipulista nauttimalla sen raakana, esimerkiksi salaatissa mutta sen sisältämät flavonoidit kestävät hyvin myös kuumennuksen.

Sitruuna

Sitruuna sisältää paljon C-vitamiinia mikä tukee maksan toimintaa ja se muuttuu vaikutuksiltaan elimistössä emästä tuottavaksi vaikka onkin luonnossa hapan. Sitruunan syönti vähentää kehon happokuormaa.

Tilli

Tillinsiemen auttaa erityisesti lasten ilmavaivoihin, mutta sitä voi kokeilla fenkolin sijaan myös aikuinen. Tilli sisältää paljon rautaa ja se voi auttaa unettomuuteen, joten nauti sitä teenä illalla.

Valkokaali

Kuten kaikki kaalit sisältää valkokaalikin rikkiä. Yhdessä C-vitamiinin kanssa se on tehokas koko kehon puhdistaja. Kaali sisältää myös betakaroteenia, folaattia sekä E- ja K-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja suomalaisilta usein puuttuvaa seleeniä. Myös muut kaalit kuten lehtikaalit, suippokaali, punakaali ja muut kaalit ovat erittäin terveysvaikutteisia. Kaalimehu voi helpottaa päänsärkyä, kokeile tehdä siitä mehua! Erityisesti punakaali sisältää paljon K-vitamiinia mikä on aivojen terveydelle hyväksi.

Valkosipuli

Jo lääketieteen isä Hippocrates on määrännyt valkosipulia lääkkeeksi moneen vaivaan. Puhdistuskuurille se sopii tueksi monipuolisten vitamiinipitoisuuksiensa ansiosta (A, B, C) tukemaan maksan faaseja, poistamaan kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä. Valkosipulilla on myös tulehdusta alentava vaikutus. Valkosipuli lisää mahanesteiden erittymistä, joten siitä voi olla apua myös ruoansulatusvaivoihin sekä ravintoaineiden imeytymiseen. Valkosipulin käytön kanssa ei tarvitse mennä liiallisuuksiin, yksi kynsi päivässä riittää.

Vehnänoras

Tämä vihreä ruoho emäksöi voimakkaasti kehoa ja puhdistaa maksaa. Aloita käyttö tuoreena tai jauheena varovasti, sillä puhdistusreaktiot voivat olla voimakkaita.

Vihreät kasvikset

Maksa rakastaa kaikkea vihreää niiden sisältämän lehtivihreän takia. Lehtivihreä auttaakin eliminoimaan myrkkyjä elimistöstä ja pitämään kehon terveenä.

 

Keho puhdistaa itse itseään automaattisesti 24/7, mutta usein mm. stressin ja ulkoisten kehoa kuormittavien kemikaalien vuoksi, on suositeltavaa ainakin välillä hieman auttaa kehoa sen puhdistautumisprosessissa.  Lue lisää Nordic Fit Maman puhdistuskuurista. 

Kirjoittaja: Solja Kemppi, ravintovalmentaja ja diplomiravintoneuvoja, Nordic Fit Maman puhdistuskuurin valmentaja

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset