ALOITA NYT

Liiku suolisto terveeksi

treeni turvotus
Liiku suolisto terveeksi

Monipuolisella liikkumisella on vaikutusta myös suolistobakteereihin. Aktiivinen arki saa mikrobistossa aikaan toivottua vilinää”.

Näin toteaa urheilulääkäri Lauri Alanko Helsingin Sanomissa. Jutun aiheena olivat vatsavaivat.

Harva meistä tulee ajatelleeksi, että liikunnalla ja vatsavaivoilla olisi yhteys mutta niin se vain on.

”Suolistomikrobit reagoivat liikuntaan: terveyttä ja kestävyyttä edistävät hyvisbakteerit suolistossa lisääntyvät ja tulehdusta aiheuttavat pahisbakteerit vähenevät”, Alanko sanoo.

Liikkuvilla ihmisillä  on parempi suolistobakteeristo kuin sohvaperunoilla. Asiasta on tutkimusnäyttöä:  kun hiirille  siirrettiin Bostonin maratoonareiden mikrobinäytteitä, ne juoksivat pitempään kuin ennen.

Liikunta ylipäänsä on terveellistä, jopa käveleminen, mutta suolisto rakastaa sykkeen kohoamista ja vaihtelevassa maastossa liikkumista. Metsässä liikkuminen on siksi suositeltavaa. Ja onhan sillä muitakin etuja, sillä metsäilman hengittäminen ja kosketus maahan ovat nekin hyväksi mikrobiomillemme.

Suolisto rakastaa myös rentoutumista. Hengitysharjoitukset saavatkin siksi lääkärin peukutuksen.

Kova treeni ei kuitenkaan ole vatsalle hyväksi, sillä se ohjaa verenkierron lihaksiin, sydämeen ja keuhkoihin. Ruoansulatuskanavan verenkierto ja hapensaanti vähenevät. Tunti rankkaa treeniä laskee suolistoverenkierto jopa 80 prosenttia. Tilannetta pahentaa liikuntaan liittyvä adrenaliinitasojen kohoaminen, joka haittaa suoliston toimintaa entisestään.

Treenaa siis maltilla! Nordic Fit Maman jäsenenä saat suositut ja tutkitusti toimivat verkkovalmennukset käyttöösi. Jäsenyys on suunniteltu tukemaan äitien liikkumista arjessa: opit liikkumaan lempeästi ja kehoasi kuunnellen – ja saat myös vinkkejä stressinhallintaan ja tukea muilta samassa elämäntilanteessa olevilta äideiltä. 

Kehtaanko kysyä -podcastimme kolmas osa käsittelee suoliston ongelmia ja niiden vaikutuksia arkielämään. Podcastissa vieraana kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perehtynyt lääkäri Emilia Vuorisalmi. Kuuntele podcast alta. 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset