ALOITA NYT

Raudan imeytyminen optimaaliseksi – Näillä keinoilla tehostat raudan imeytymistä

rauta ravinto

Vieraskynä: Puhti 

 

Rauta on elimistölle tärkeä ravintoaine, jota tulee saada säännöllisesti ravinnosta. Vaikka rautaa saisi riittävästi ruokavaliosta, voi raudan imeytyminen elimistöön ja sen käyttöön osoittautua haastavaksi. Onneksi raudan imeytymistä voi tehostaa monella tavalla. Kokosimme alle 4 vinkkiä! 

 

Riittävä raudan saanti tukee jaksamista

Raudalla on tärkeä rooli useissa kehon toiminnoissa. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Rautaa saadaan mm. lihavalmisteista, maksasta, täysjyväviljavalmisteista ja jonkin verran myös muista kasviperäisistä lähteistä.

Elimistö ei kykene itse tuottamaan rautaa, joten sitä on saatava ravinnosta päivittäin. Tarvittaessa rautaa voi saada myös lisäravinteista, mutta rautalisää ei ole suositeltavaa aloittaa omin päin. Raudanpuute voi uusiutua, joten on tärkeää selvittää syy sen taustalla.  

Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Elimistön normaalit rautavarastot auttavat ehkäisemään anemiaa sekä pysymään virkeänä ja terveenä.

Raudanpuutteen riskiryhmään kuuluvat mm. raskaana olevat, vanhukset, verenluovuttajat, tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavat sekä henkilöt, joilla on jokin suolistosairaus, kuten keliakia.

 

Raudan imeytyminen on monimutkaista

Vaikka rautaa saadaan ravinnosta, voi sen imeytyminen olla kuitenkin puutteellista. Eläinperäinen hemirauta imeytyy paremmin kuin kasviperäinen non-hemirauta.

Raudan imeytyminen elimistöön tapahtuu ohutsuolessa, jolla on tärkeä merkitys elimistön rautamäärien säätelyssä. Niin suoliston kunto, suolistosairaudet kuin huonosti toimiva suolistokin voi häiritä raudan imeytymistä.

Tietyt lääkkeet sekä rautalisän kanssa samanaikaisesti nautitut juomat ja ruoat voivat myös vaikuttaa raudan imeytymiseen. Elimistön tulehdusreaktioissa ja suoliston infektioissa raudan imeytyminen voi häiriintyä. Lääkkeiden vaikutuksesta raudan imeytymiseen (ja vastaavasti rautalisän mahdollisesta vaikutuksesta käytettyyn lääkitykseen) tulee keskustella aina lääkärin kanssa. 

Raudan imeytyminen on tehokkainta silloin kun rautavarastot ovat niukat. Mitä suurempi raudan tarve elimistöllä on, sitä paremmin rauta imeytyy. Rautavarastojen kasvaessa imeytyminen heikkenee vähitellen. On kuitenkin keinoja, joilla raudan imeytymistä voidaan tehostaa. 
 

4 keinoa raudan imeytymisen tehostamiseen

  1. Sisällytä ruokavalioon rautapitoisia ruokia. Parhaita raudan lähteitä ovat maksa, veriruoat, liha ja täysjyvävilja. Myös mm. kananmuna, kala ja äyriäiset sisältävät rautaa. Eläinperäiset tuotteet sisältävät helpommin imeytyvää hemirautaa, kun taas kasvikunnan tuotteissa rauta on heikommin imeytyvää non-hemirautaa. Vaikka hemirauta imeytyy paremmin kuin non-hemirauta, on kasvikunnan tuotteista silti yleensä mahdollista saada tarpeeksi rautaa. Kasvissyöjälle hyviä raudan lähteitä täysjyväviljan ja palkokasvien lisäksi ovat mm. linssit, siemenet, cashewpähkinät ja kvinoa.

  2. Nauti rautapitoisten ruokien kanssa C-vitamiinia. C-vitamiini auttaa raudan imeytymistä. Rautapitoisen ruoan tai mahdollisesti käytössä olevan rautalisän kanssa kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia tai juomia, kuten sitrushedelmiä, tuoreita kasviksia ja marjoja. Esimerkiksi ruusunmarja, mustaherukka, tyrnimarja, paprika ja persilja sisältävät paljon C-vitamiinia. C-vitamiinia on myös mm. mansikassa, kiivissä, lehtikaalissa ja aurinkokuivatuissa tomaateissa. Useisiin rautalisiin on lisätty valmiiksi C-vitamiinia imeytymisen parantamiseksi.

  3. Vältä raudan imeytymistä häiritseviä ruoka-aineita rautapitoisten aterioiden ja rautalisän yhteydessä. Monet ruoka-aineet voivat heikentää raudan imeytymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi maitotuotteet ja kalsiumilla rikastetut kasviperäiset juomat, kuten kaura- ja soijamaito, sekä kahvi ja tee. Kalsium estää voimakkaasti raudan imeytymistä. Myös täysjyväviljassa ja palkokasveissa esiintyvä fytaatti sekä magnesiumlisä heikentävät raudan imeytymistä. On hyvä muistaa, että parhaiten riittävän raudan saannin turvaa monipuolinen, terveellinen ruokavalio.

    Yleensä rautalisä suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan imeytymisen takaamiseksi. Yksi vaihtoehto on nauttia rautalisä esimerkiksi jo pari tuntia ennen aamukahvia, heti ensimmäisenä herätessä, tyhjään vatsaan. Rautalisää saatetaan myös suositella nautittavaksi vain joka toinen päivä. Tämänkin ohjeen taustalla on raudan imeytymisen parantaminen. Noudata kuitenkin aina ensisijaisesti lääkäriltäsi saamiasi ohjeita. 

  4. Käytä rautapitoisia ruokia yhdessä. C-vitamiinin lisäksi myös kalan ja lihan sisältämät proteiinit edistävät non-hemiraudan eli kasviperäisen raudan imeytymistä. Non-hemiraudan imeytymistä edistävät lisäksi orgaaniset hapot, joita on muun muassa fermentoiduissa kasviksissa, esimerkiksi hapankaalissa. Myös tietyissä hedelmissä esiintyvä sitruunahappo on orgaaninen happo.

 

Milloin ja miten rautavarastoja ja raudan imeytymistä voidaan tutkia?

Elimistön rautavarastoja ja raudan imeytymistä voidaan tutkia laboratoriokokeilla. Tutkimuksiin pääset Puhdin kautta helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä.

Rautavarastojen tilannetta tutkitaan ensisijaisesti ferritiinin avulla. Monelle tutumpi hemoglobiini puolestaan paljastaa jo anemiaksi edenneen raudanpuutteen. Ferritiiniarvo voi olla alhainen eli rautavarastot vähissä, vaikka hemoglobiiniarvo olisikin vielä viitearvoissa. Elimistön rautatilanteen kokonaisuuden arvioinnissa käytetään molempia, sekä ferritiinin että hemoglobiinin mittausta. Raudan imeytymisen arviointiin on oma tutkimuksensa. 

Puhdin raudan imeytymiskoe on yhdessä Mehiläisen lääkäreiden kanssa koottu laboratoriotutkimus, jonka avulla selvität elimistösi rautatilanteen sekä imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistön käyttöön. 

Mikäli rautavarastosi ovat matalat, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta, otathan aina yhteyttä lääkäriin. Joissain tapauksissa heikon ravintoaineiden imeytymisen taustalla voi olla jokin sairaus, kuten suolistosairaus keliakia tai muu imeytymisen häiriö, joka tulee aina tutkia ja hoitaa asianmukaisesti.
 

Tutustu Puhdin laboratoriopaketteihin ja tilaa netistä:

 

 Lue myös Pidä huolta riittävästä raudan saannista ja ehkäise raudan puute

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset