ALOITA NYT

Viisi syytä huomioida lantionpohja jo raskausaikana

lantionpohja lantionpohjan rentouttaminen raskaus
Lantionpohja ja raskaus

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen, treeni ja rentoutus olisi tärkeää oppia jo raskausaikana. Se nopeuttaa kehoasi palautumaan raskaudesta ja synnytyksestä. Lantionpohjan treenillä voit myös ennaltaehkäistä vaivoja kuten virtsankarkailu tai laskeumat. 

Lantionpohjaa pidetään syystä naiseuden ytimenä, eikä vähiten siksi että se on seksuaalisen nautintomme tyyssija. Raskaana ollessa lantionpohja saa naisen kehossa uudenlaisen merkityksen, sijaitseehan sen suojissa uuden elämän pesä, kohtu.

Vaikka lantionpohja onkin naisen terveydelle keskeinen, se jää usein huomiotta jopa silloin kun se joutuu erityiselle rasitukselle raskausaikana. Alapään lihasten vahvistaminen olisi kuitenkin tärkeää naisen kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta. 

Lantionpohjan merkitys korostuu raskausaikana

Raskausaikana lantionpohjan merkitys luonnollisesti korostuu, sillä tämä lantion sisällä oleva lihastrampoliini joutuu koville kannatellessaan kasvavaa kohtua. Lisäksi lantion kudokset löystyvät raskauden myötä mikä laiskistuttaa lantionpohjan lihaksia entisestään. Lihakset eivät välttämättä palaa enää entiseen kimmoisuuteensa ellei niitä kuntouta

Raskaus ja synnytys ovat elimistölle kova koettelemus ja niiden aiheuttamista vaurioista voi jäädä ongelmia pitkälle tuleviin vuosikymmeniin. Esimerkiksi kohdunlaskeumat ja virtsankarkailu ovat tyypillisiä oireita ja ne ovat hyvin yleisiä. Kokosimme viisi syytä, miksi lantionpohjan lihasten vahvistaminen odotusaikana on todella hyvä ajatus

1. Lantionpohjan vahvistaminen raskaana jouduttaa synnytyksestä toipumista

Vahvat lantionpohjan lihakset ovat joustavat ja toipuvat laiskoja lihaksia nopeammin. Lantionpohjan aktivoinnit suositetaan aloittamaan mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen (synnytystavalla ei väliä). Lantionpohjan harjoitteet edistävät verenkiertoa lantionpohjan kudosten alueella ja siten alapään paranemista ja kuntoutumista. Lantionpohjan harjoitukset on paljon helpompi aloittaa uudelleen, jos on jo kertaalleen harjoitellut löytämään lihakset raskausaikana.

2. Kyky rentouttaa lantionpohjaa auttaa synnytyksessä

Synnytys sujuu todennäköisesti paremmin, jos alapään lihaksisto on vahva ja jos osaat sitä myös rentouttaa. Kireä lihas ei nimittäin ole vahva, ja synnytyksen aikana kehon ja mielen rentouttaminen on tärkeää. Lantionpohjan lihasten rentouttaminen edellyttää kuitenkin että ne osaa tunnistaa ja aktivoida. Hyvä lantionpohjatreeni ei ole pelkkää lihasjumppaa vaan myös rentoutumisen opettelua. Erityisesti raskauden loppuvaiheilla lantionpohjan rentoutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Voit lukea keinoja lantionpohjan rentoutukseen blogistamme.

3. Lantionpohjan treeni on parasta ennaltaehkäisyä laskeumille 

Lantionpohjaansa tutustuminen ja siitä huolta pitäminen on naisen hyvinvoinnille tärkeää koko elämän ajan. Viimeistään raskaus tarjoaa hyvän syyn ottaa treeniohjeet haltuun ja osaksi arjen rutiineja, sillä täysiaikainen raskaus kasvattaa riskiä laskeumille.

4. Lantionpohjan treeni auttaa pitämään ryhtiä hyvänä kun kasvava raskausmaha siirtää kehon painopistettä

Vahva lantionpohja, muiden keskivartalon lihasten ohella, tukee koko keskivartaloamme. Lantionpohja tukee erityisesti raskausaikana usein kuormittuvaa alaselkää ja vaikuttaa siten ryhtiin. Tämä on tärkeää kun kehon painopiste muuttuu raskauden aikana. Myös selkäkivut todennäköisesti vähenevät kun alapään ja keskivartalon lihaksisto on vahva. 

5. Toimiva lantionpohja vaikuttaa mieleen

Yhteys lantionpohjaan on tärkeää naiseuden kannalta ja myös terveelle itsetunnolle. Kireät alapään lihakset voivat tuntua jopa leukalihaksissa asti.  Tutkimuksissa on havaittu yhteys lantionpohjan ja mielen välillä. Sillä, että voi luottaa lantionpohjansa toimivan kuten sen pitää tilanteessa kuin tilanteessa (mm. virtsan pidätys), on valtava merkitys itsetunnollemme.  

Hengitäthän lantionpohjaan asti? Palleahengitys kannattaa opetella jo raskausaikana 

Raskaana siis kannattaa opetella tunnistamaan, aktivoimaan ja rentouttamaan lantionpohjaansa. Miten siis päästä alkuun? Ensimmäinen asia on opetella tietoista hengitystä. Hengitys muuttuu helposti raskauden muutosten myötä pinnallisemmaksi. Silloin pallean liike sisäänhengityksen aikana jää vajaaksi.

Syvään hengitykseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska palleaan asti ulottuva hengitys rentouttaa myös lantionpohjaa. Syvässä hengityksessä sekä lantionpohja että pallea rentoutuvat sisäänhengityksessä ja uloshengityksessä ne aktivoituvat. Palleahengitykseen keskittyminen niin raskauden aikana kuin synnytyksen yhteydessä on tehokas tapa palauttaa kehoasi ja rauhoittaa mieltäsi.              

Miten välttää turhaa painetta lantionpohjan lihaksille raskausaikana?

Vältä ummetusta. Kovat ulosteet aiheuttavat tarpeetonta painetta lantion elimiin ja lantionpohjaan. Juo riittävästi (8 lasillista päivässä), syö runsaasti kuitua ja vältä ponnistamista ulostaessasi. Paras ulostusasento on kyykky mutta jos et voi nousta istumaan vessanpöntöllä, pieni jakkara jalkojen alla (squatty potty) ja etukenossa istuminen toimii myös, sillä siinä asennossa peräsuolen pidikelihas rentoutuu ja suoli tyhjenee ponnistelematta.

Kun nostat esimerkiksi kauppakasseja, älä pidätä hengitystäsi. Pidättämällä hengitystäsi rasitat jälleen tarpeettomasti lantion elimiä ja lantionpohjaa. Kun nostat, hengitä ulos ja jännitä lantionpohjan lihaksiasi.

Lantionpohja ei tykkää istumisesta joten älä istu samassa asennossa pitkiä aikoja (yli 20 minuuttia). Vaihda asentoa, kyykkää välillä ja kokeile jumppapallon päällä istumista. Se rentouttaa alapään lihaksia. 

Voit opetella myös keinoja lantionpohjan rentouttamiseen liikkeen kautta. Lantion pyörittely jumppapallon päällä on yksi hyvä tapa rentouttaa lantionpohjaa ja toimii myös synnytyksen aikana. Jumppapallolla istuessa polvien tulisi jäädä lantiota alemmas ja jalkojen pitäisi yltää tukevasti maahan.

Mikäli haluat lisää tietoa kehon muutoksista raskausaikana ja ohjeita syvien lihasten ja lantionpohjan monipuoliseen aktivointiin, tutustu verkkovalmennukseemme odottaville äideille. Puhumme valmennuksessa myös synnytykseen valmistautumisesta. Voit osallistua valmennukseen jo raskaudessa alkuvaiheesa tai lähempänä synnytystä. Raskaana olevien valmennus sisältyy myös Nordic Fit Mama jäsenyyteen, joka kannattaa aloittaa jo odotusaikana. Jäsenenä käytössäsi on kaikki Nordic Fit Maman valmennukset eli saat siitä tukea myös synnytyksestä palautumiseen.

Valitse juuri sinulle sopiva jäsenyyspaketti!

KLIKKAA KAUPPAAN