ALOITA NYT

Kohdunlaskeuma

lantionpohjan lihakset laskeuma synnytyksen jälkeen
 

Kohdunlaskeuman hoidossa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Yleisin syy laskeumille on raskauden ja synnytyksen veltostuttamat lantionpohjan lihakset. 

Kohdunlaskeuma on yleinen vaiva. Siitä kärsii noin 5-10% naisista ja joka viides ikääntyneistä naisista. Syy on yleensä raskauden ja synnytyksen veltostuttamat lantionpohjan lihakset. Lantionpohjan lihakset ja sidekudokset kannattelevat kohtua. Näiden heiketessä kohtu painuu alaspäin emätintä kohti. Pahimmassa tapauksessa kohtu pullistuu kokonaan ulos vaginasta.

Pahimmillaan vaiva on yleisimmin vasta 20-30 vuoden päästä ensimmäisestä synnytyksestä eli usein vaihdevuosien aikaan, jolloin laskeumille altistaa myös estrogeenin vähenemisestä aiheutuva kudosten löystyminen.

Täysaikainen raskaus ja vaikea synnytys (esimeriksi imukuppi ja pihtisynnytys) lisäävät laskeuman riskiä. Laskeumia esiintyy silti myös keisarinleikkauksella synnyttäneillä. 

Myös painonhallinta on tärkeää, sillä vatsaontelon paine lisää laskeuman riskiä. Vatsan toiminnasta olisi myös hyvä huolehtia, sillä ummetus lisää lantionpohjaan kohdistuvaa painetta. Lisäksi tupakointi aiheuttaa kroonista yskää, joka rasittaa lantionpohjaa. 

 

Eri laskeumatyypit

Laskeumia on erilaisia. Emättimen etuseinä tai takaseinä voivat pullistua. Myös vaginan pohjukka saattaa laskeutua, esimerkiksi kohdun poiston seurauksena. Tällöin puhutaan emättimen laskeumasta.

Jos koko kohtu uhkaa valahtaa alas emättimestä, on kyseessä kohdunlaskeuma.

 

Miten kohdunlaskeuma oireilee?

Lievä kohdunlaskeuma voi olla oireeton. Vaivan edetessä laskeutunut kohtu aiheuttaa painon- ja paineentunnetta alapäässä. Joskus kohdun voi jopa tuntea sormillaan esimerkiksi vessassa käydessään. Pullistuma saattaa hankautua rikki ja aiheuttaa vuotoa. 

Tihentynyt virtsaamistarve ja vaikeus virtsata viittaavat emättimen etuseinän laskeumaan, ulostamisongelmat taas emättimen takaseinän laskeumaan. Myös yhdyntäkipuja voi esiintyä.

Näiden oireiden takia naiset usein hakeutuvat vastaanotolle. Varsinainen diagnoosi laskeumasta tehdään gynekologisessa sisätutkimuksessa. 

 

Miten laskeumaa hoidetaan?

Tärkein hoito on ennaltaehkäisy. Pian synnytyksen jälkeen olisi hyvä kuntouttaa raskauden löystyttämää lantionpohjaa. Lantionpohjan lihasten treenaamisella saa kuitenkin hyviä tuloksia myöhemminkin, vuosia, jopa vuosikymmeniä synnytyksen jälkeen, ellei varsinainen laskeuma ole vielä ehtinyt kehittyä.

Lantionpohjan treenaus olisi hyvä ottaa osaksi pysyviä hyvinvointirutiineja, sillä lihakset vaativat säännöllistä jumppaa. Myös esimerkiksi pilates, jooga ja vatsatanssi ovat hyvää lantionpohjatreeniä, sillä ne paitsi vahvistavat, myös rentouttavat lihaksia. Ne ovat hyviä keinoja lisätä keskivartalon hallintaa lempeästi.

Vaihdevuosi-ikäisillä paikalliset, limakalvojen kuntoa ylläpitävät estrogeenivalmisteet voivat tuoda apua sillä kuivat ja ohuet limakalvot pahentavat laskeumaan liittyvää epämukavuutta.

On myös olemassa emättimeen asettavia laskeumarenkaita, jotka voivat auttaa. Vaikeissa tapauksissa, ennen kuin päädytään kirurgin veitsen alle, voidaan kohtua tukea sisäisesti verkoilla.

Viimeinen keino on leikkaus. Se tehdään yleensä tähystyksellä emättimen kautta. Usein päädytään samalla kohdunpoistoon, vaikka se ei ole laskeuman korjaamisen kannalta välttämätön. Laskeumaleikkaukset eivät kuitenkaan aina tuo pysyvää helpotusta ja niitä pitää usein uusia. Vaivan uusiutumisprosentti on 11-30%.  Kohdunlaskeumaleikkaukset ovatkin naisten gynekologisista leikkauksista yleisimpiä. 

 

Ennaltaehkäisyn tärkeys 

Sen lisäksi, että kohdunlaskeumat haittaavat naisten elämänlaatua ja niiden kirurginen korjaaminen sairauspoissaoloja ja kärsimystä,  ovat leikkausten aiheuttamat kustannukset huomattavat. Kuten niin monessa vaivassa, myös kohdunlaskeumissa ennaltaehkäisy tuottaa parhaan tuloksen.

Onneksi lantionpohjan lihaksia voi treenata. Lantionpohjan treeni lähtee oikeiden lihasten tunnistamisesta. Oikeanlaisilla harjoituksilla kuntoutat lantionpohjan lihaksia ja ennaltaehkäiset mahdollista myöhempien ikävuosien kohdunlaskeumaa.

Treenaamisen lisäksi on tärkeää myös rentouttaa lantionpohjaa. Kireistä alapään lihaksista nimittäin seuraa monenlaista vaivaa, alkaen alaselän ja pakaran seudun kiputiloista, seksivaikeuksista, virtsankarkailusta aina hampaiden narskutteluun. Lue blogistamme lantionpohjan kireyksistä ja miten lantionpohjan lihaksia voi harjoitella rentouttamaan. Lantionpohjan tietoinen rentouttaminen helpottuu kun osaat tunnistaa lantionpohjan lihaksesi.

Kuuntele Mehiläisen gynekologin Tuija Lehmosen haastattelu Kehtaanko kysyä -podcastistamme. Lehmonen suosittelee lantionpohjan treenaamista koko aikuisiän.

Lähteet: Terveyskirjasto

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset