ALOITA NYT

Näillä vessavinkeillä säästät lantionpohjaa

lantionpohjan kireys virtsankarkailu
vessavinkit ja lantionpohja

Pissattaako sinua usein? Tuleeko sinulle kiire vessaan? Onko pissan pidättäminen vaikeaa esimerkiksi kotiovellesi päästyäsi, vaikka olet juuri käynyt vessassa töistä lähtiessäsi? Heräiletkö öisin pissaamaan useamman kerran?

Pakonomainen tai tihentynyt virtsaamistarve on yllättävän yleistä. Nykypäivän kiireinen arki saattaa pahentaa näitä oireita. Syitä voi olla muitakin, esimerkiksi lantionpohjan lihasten kireys. Syyt kannattaa aina selvittää.

 

Lantionpohjan lihakset toimivat tahdosta riippumatta mutta niiden toimintaan voi vaikuttaa

Virtsa pysyy rakossa sulkijalihasten ansiosta. Kun virtsarakko täyttyy sulkijalihakset supistuvat ja lähettävät aivoille signaalin, että se olisi tyhjennettävä. Lantionpohjan lihakset toimivat tahdosta riippumatta mutta aivan kuten hengityslihakseemme palleaan, niiden toimintaan voi myös vaikuttaa.

Mehän voimme pidättää sekä hengitystämme että pissaa - tiettyyn rajaan asti. Nukkuessamme pissa pysyy rakossa ensinnäkin siksi, että virtsaa erittyy unen aikana vähemmän kuin valveilla ollessamme ja toiseksi siksi, ettei aivomme normaalitilanteessa saa unen aikana signaalia rakon tyhjentämiseen.

Me kaikki tiedämme, että hermostuneena ja jännittyneenä pissattaa enemmän. Esimerkiksi ennen tärkeää tilaisuutta tai esitelmän pitoa pitää yleensä “juosta vessassa”. Tämä johtuu siitä, että paineen aikana stressihormonit saavat rakon supistelemaan. Myös paleleminen pissattaa.

 

Vessaan on mentävä kun on pissahätä

Tiheä virtsaamisentarve on ikävä ja elämää suurestikin haittaava vaiva. Se saattaa hankaloittaa normaalia elämää ja jopa estää sitä. Moni pelkää lähteä tilanteisiin ja tiloihin, kuten elokuviin, joissa ei ole pääsyä vessaan. Jatkuvan pissahädän taustalla voi olla sairaus (kuten sokeriaineenvaihdunnan  tai kilpirauhasen toiminnan häiriöt tai esimerkiksi virtsarakon kipuoireyhtymä) ja jos tilanne huolettaa, kannattaa nämä sulkea pois. Usein mitään elimellistä syytä ei löydy vaan vaiva on hermostollinen. Rakko voi olla “yliaktiivinen” eli se hälyttää silloinkin, kun se ei ole täynnä.

Vessa-asioihin liittyy kulttuurissamme myös häpeän tunteita. Esimerkiksi paruresis eli ”ujo rakko” on yllättävän yleinen ongelma. Ujosta rakosta kärsivä kokee vaikeaksi pissaamisen julkisissa vessoissa, koska siitä mahdollisesti kuuluva lorina nolottaa. Tämä saattaa johtaa virtsan pidättelyyn, jonka seuraukset voivat olla ikävät. Täyden rakon kannattelu saattaa häiritä lantionpohjan toimintaa. Lisäksi se voi johtaa virtsatieinfektioihin ja alavatsakipuihin.

Lisää virtsankarkailun yleisyydestä ja vaivan moninaisuudesta voit kuunnella podcast jaksostamme "Virtsankarkailusta ja laskeumista ja mikä niihin auttaisi?" Mehiläisen gynekologi Teija Lehmosen kanssa. Hän mm. puhuu käsitteestä vessakartta, jolloin nainen ennen uloslähtöään tarkistaa kartalta varmuuden vuoksi paikat joissa voi matkan varrella köydä vessassa. 

 

Yliaktiivinen rakko ja hädän rauhoittaminen

Vessaan on siis mentävä kun pissattaa, mutta jos rakko on yliaktiivinen tai pissaamistarve johtuu hermostumisesta, voi hätää yrittää ensin rauhoittaa. Vessareissujen väliä voi tietoisesti yrittää pidentää. Kokeile esimerkiksi seuraavaa rauhoittavaa harjoitusta: 

  • Supista lantionpohjan lihaksia napakasti uloshengittäessäsi ja rentouta ne hengittäessäsi sisään. Toista kolme kertaa.
  • Nouse varpaille 10-20 kertaa.
  • Hengitä nenän kautta sisään niin että vatsa, ei rintakehä, kohoaa ja puhalla pitkä uloshengitys suun kautta niin että vatsa rentoutuu. Hengitä näin muutama kerta ja tunnustele oloasi.
  • Tarkkaile tilannettasi rauhassa, kuin olisit ulkopuolinen tarkkailija.

Lantionpohjan tietoinen rentouttaminen saattaa rauhoittaa rakon seinämän lihaksia ja helpottaa pissahädän tunnetta. Voit tehdä harjoituksia muutoinkin kun hädän tullen.

 

Älä tee pöntöllä näitä asioita

Kun pissaamisesta puhutaan, tiesithän että seuraavia asioita ei pöntöllä kannata tehdä:

  1. Pissasuihkun katkaiseminen. Lantionpohjan lihasten tulisi olla rentoutuneet kun pissaat. Jos tahallasi kiristelet lihaksiasi, voi seurauksena olla pissaamisvaikeuksien lisäksi se, että rakko ei pääse tyhjenemään kokonaan.
  2. Pissaaminen ponnistamalla ja kiirehtimällä. Pissan tulisi antaa valua rauhassa, painovoiman vetämänä. Ponnistaminen saattaa kehittää toimintahäiriöitä ja vaikeuttaa rakon tyhjenemistä. Fysiologisesti paras pissaamisasento olisi kyykky, mutta etukenostakin on apua. Voit tehostaa etunojaa asettamalla jalkojen alle pallin (ns. squatty potty). 

Muista vessarauha! Jätä kiire vessanoven ulkopuolelle ja rauhoitu.

Ja muista sekin, että seksin jälkeen on hyvä käydä pissalla. Se vähentää virtsaputkentulehduksen riskiä.

 

Konsteja rakon tyhjenemiseen 

Jos tuntuu, että virtsarakko ei tyhjene kokonaan, kokeile seuraavia konsteja:

  • Rauhoita tilanne ennen rakon tyhjenemistä (esim. palleahengityksillä, jotka rentouttavat lantionpohjaa) ja käytä aikaa vessassa käymiseen.
  • Kokeile nousta virtsaamisen jälkeen seisomaan, keinuttele ja rentouta lantion seutua hetki ja istu uudelleen pöntölle.
  • Lihaskireydet lantion ja keskivartalon alueella saattavat haitata rakon tyhjenemistä. Tilanteen voi halutessaan tarkistuttaa ammattilaisella, esim. fysioterapeutilla. Voit myös tutustua lantionpohjan fysioterapeuttien kotikonsteihin joilla rentoutat lantionpohjan kireitä lihaksia.

 

Ummetus, peräpukamat ja ulostustekniikka

Kärsitkö ummetuksesta tai peräpukamista? Oletko ottanut huomioon missä asennossa istut pöntöllä?

Voit helpottaa suolen toimintaa istumalla oikeassa asennossa. Lonkan kulman tulisi olla pienempi kuin nykyaikaiset pöntöt mahdollistavat, noin 30-35 astetta. Tämä tarkoittaa etukenoa ja sitä että tuot polvia lähemmäs ylävartaloa. Pienikin koroke tai palli (squatty potty) jalkojen alla edistää suolen tyhjenemistä. Etukenossa suolen asento muuttuu ulostamiselle paremmaksi ja suoli pääsee tyhjenemään itsestään, ilman pinnistelyjä ja ponnisteluja. Katso asento videolta.

Myös oikealla hengitystekniikalla voi vaikuttaa suolen toimintaan. Suuntaa sisäänhengityksesi lantionpohjaan, peräaukon suulle. Tämä rentouttaa lantionpohjaa ja vähentää ponnistuksen tarvetta.

Ravintoon ja nesteensaantiin on hyvä kiinnittää huomiota. Kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä juominen pehmentävät ulostemassaa. Lisäksi säännöllinen liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

 

Vessavinkit on koottu yhteistyössä äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeuttien kanssa (Outi Ojala ja Sari Helminen, lääkärikeskus Mehiläinen). 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset