ALOITA NYT

Lantionpohjan rakenne ja anatomia

lantionpohjan kireys
 

Lantiota voi hyvällä syyllä pitää naiseuden keskuksena. Puhutaan myös lantionseudusta (engl. Pelvic region). Seudun uumenista löytyvät esimerkiksi kohtu ja emätin. Seksuaalinen nautinto koetaan lantionpohjassa ja lantion kautta lapset syntyvät maailmaan.

Lantionseudun terveys onkin naisen hyvinvoinnille erityisen tärkeää. Mutta millainen lantio oikein on ja mitä kaikkea sen sisällä piilee?

Katso yllä olevalta videolta äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Outi Ojalan esittelemä lantionpohjan rakenne. 

 

Lantionseudun rakenne

Lantionseutua voi ajatella kehikkona tai korina, jonka muodostavat suoliluu, haaraluu ja lonkkaluu. Sieltä löytyy myös tärkeitä lihaksia, esimerkiksi pakaralihakset, reisilihakset, vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset. Näiden kaikkien kunto on hyvinvointimme, kehon asennon sekä elintoimintojen kannalta erittäin tärkeää.

Lantionpohjan lihakset kannattelevat sisäelimiämme, esimerkiksi kohtua, emätintä ja virtsarakkoa. Vatsalihakset taas tukevat selkää ja ovat osallisina hyvän ryhdin ylläpidossa. Heikoista pakaralihaksista taas voi seurata selkäsärkyä, samoin kireistä takareiden lihaksista.

Lantionseutu on tärkeässä roolissa kaikessa liikkumisessa, kuten kävelyssä ja juoksussa ja se tukee myös ylävartaloa. Jos lantionpohjan lihaksisto on heikossa kunnossa, seurauksena voi olla virtsaamis- ja ulostamisvaivoja, kuten pissanlirahtelua sekä ulosteen ja kaasun karkailua.

Lantionpohjaa voi ajatella lihastrampoliinina, jossa kulkee lihaksia pitkittäin ja poikittain. Häpyluun ja häntäluun välissä lihakset kulkevat pitkittäin ja istuinkyhmyjen välissä poikittain. 

 

Lantion asento-ongelmat

Istumatyötä tekevien keholla on taipumusta kallistua eteenpäin. Myös raskaus johtaa usein lantiokorin kallistumiseen etukenoon. Erityisen tärkeässä roolissa ovat lonkankoukistajat, eli lihakset, joiden tehtävä on nimensä mukaisesti koukistaa lonkkaa. Ne myös tasapainottavat selkärankaa. Lonkankoukistajien kireydestä saattaa seurata kehon virheasentoja, kuten juuri lantion kallistumista eteenpäin.

Myös reisihasten ja alaselän kireys sekä heikot keskivartalon ja lantionpohjan lihakset työntävät lantiota eteenpäin. Kun niin tapahtuu, virtsarakkoon kohdistuu ylimääräistä painetta, mikä puolestaan johtaa lisääntyneeseen virtsaamistarpeeseen ja virtsankarkailuun. 

Katso videolta kuinka eteen kallistunut lantiokori aiheuttaa paineen virtsarakkoon. 

Virtsankarkailu on yleinen vaiva, mistä kärsii jopa kolmasosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Outi Ojala, lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo Kehtaanko kysyä -podcastissa miten virtsankarkailua voi hoitaa ja millaisia tuloksia virtsankarkailun hoidossa yleensä saadaan. Podcastissa puhutaan lisäksi mm. juoksun aloittamisesta ja lantionpohjan valmistamisesta juoksua varten.

 

Miksi juuri lantionpohjaa tulisi vahvistaa

Nykyisessä elämäntyylissä, jossa vietämme pitkiä aikoja liikkumatta ja useimmiten istuma-asennossa, lantionpohjamme on kovilla. Myös ylipaino ja esimerkiksi länsimaiselle ruokavaliolle tyypillisestä vähäkuituisesta ravinnosta usein seurauksena oleva ummetus rasittavat lantionpohjan lihaksia. 

Lantionpohjan lihasten olisi pysyttävä hyvässä kunnossa, jotta ne selviäisivät esimerkiksi raskauden ja synnytyksen aiheuttamasta rasituksesta ja toipuisivat pian niiden jälkeen. Myös seksielämä on nautinnollisempaa kun alapään lihaksisto on vahva ja joustava.

Lantionpohjan lihasten vahvistamisen tulisikin kuulua jokaisen naisen hyvinvointirutiineihin teini-iästä vanhuuteen. Hyvä uutinen on, että treenaaminen ei vie paljon aikaa eikä se vaadi erityisiä välineitä tai olosuhteita. Kun lantionpohjan jumpasta tulee tapa ja sen harjoitukset kerran oppii, jumppa, sekä tärkeä rentoutus, hoituu yhtä rutiininomaisesti kuin hampaidenpesu.

Mutta kuten kaikessa, myös lantionpohjan treenaamisessa pätee vanha viisaus: maltti on valttia. Treenaaminen vaatii vastapainokseen palautumista. Nykyisessä suorituskeskeisessä kulttuurissamme harjoittelu menee usein rehkimiseksi. Tuloksena ovat usein kireät lihakset. Kireä lihas ei ole vahva, vaan päinvastoin. Se toimii huonosti. Siksi lantionpohjaa treenatessa on aina muistettava rentoutumisen tärkeys.

Lue lisää ja katso video miten treenata lantionpohjan lihaksia.

 

Lantionpohjan kireys

Lantionpohjan lihasten kireys on hyvin yleinen vaiva ja saattaa oireilla samaan tapaan kuin heikot lantionpohjan lihakset. Kireyteen saattavat altistaa kehon lihasepätasapaino, kireydet muualla kehossa sekä esimerkiksi sektio-, episiotomia- tai muista arvista johtuvat kireydet.

Kovasykkeinen liikunta, missä lantionpohjaan kohdistuu runsaasti iskutusta pistää myös lantionpohjan lihaksiston koville. Lantionpohjan rentoutuksen tulisikin olla yhtä oleellinen osa harjoittelua, kuin eri voiman osa-alueiden ja lihaskuntoharjoitusten.

Lue lisää lantionpohjan kireydestä ja katso 3 tapaa rentouttaa lantionpohjan lihaksia. 

Lantionpohjaa voit rentouttaa miellyttävästi myös ohjatusti. Kuuntele lantionpohjaa ja koko kehoa (ja mieltä) rentouttava ja rauhoittava rentoutusäänite.

 

Lantionpohjan harjoitukset sekä rentoutus ja liikkuvuusharjoitukset ovat osa jokaista verkkovalmennustamme. Lue lisää valmennuksistamme

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset