ALOITA NYT

Lääkärin näkökulma - Heikentynyt lantionpohja altistaa laskeumalle ja aiheuttaa monenlaista vaivaa

lantionpohjan lihakset laskeuma
Heikentynyt lantionpohja altistaa laskeumalle

Erilaiset lantionpohjan ongelmat ovat hyvin yleisiä naisilla. Maailmanlaajuisesti miljoonat naiset kärsivät näistä vaivoista jossain vaiheessa elämässään. Naisten yleisimpiä lantionpohjan ongelmia ovat virtsankarkailu, gynekologiset laskeumat, ulosteen- tai suolikaasun pidätyskyvyn ongelmat ja erilaiset lantion alueen kiputilat.

Lantionpohjan ongelmien syntymisen ehkäisy ja jo ilmenneiden ongelmien hoito on erittäin tärkeää, sillä tiedetään hyvin, että lantionpohjan vaivat voivat merkittävästi laskea naisen elämänlaatua ja työkykyä. Lantionpohjan vaivat myös usein rajoittavat naisen aktiivisuutta muillakin elämän osa-alueilla (esim. urheiluharrastukset ja seksielämä). Lantionpohjien ongelmien ennaltaehkäisy on myös taloudellisesti tärkeää, sillä nykyisin länsimaisista naisista joka kymmenes joutuu elämänsä aikana laskeuman vuoksi leikkaushoitoon, mikä on yhteiskunnallisesti kallista eikä leikkauksella aina saavuteta optimaalista tulosta. Kuten monessa muussakin asiassa, ihanteellisinta olisi, jos lantionpohjan kunnosta huolehdittaisiin ajoissa jo ennen mahdollisten ongelmien syntymistä.

 

Mikä on laskeuma ja miten se syntyy?

Laskeuma on tavallinen lantionpohjan ongelma, joka syntyy, kun emättimen seinämän jokin kohta pullistuu enemmän kuin sen kuuluisi. Lieviä pullisteluita voi lähes kaikilla naisilla ponnistustilanteessa joskus havaita gynekologisen tutkimuksen yhteydessä, mutta laskeumassa kudos on ns. ylivenyttynyttä.

Laskeuma voi ilmetä emättimen etu- tai takaseinämän alueella, emättimen pohjukan alueella tai kaikissa näissä yhtä aikaa. Naisilla, joilla kohtu on tallella, pohjukan laskeuma ilmenee kohdun laskeumana. Pahimmillaan koko kohtu voi tulla emättimestä ulos. Tavallisimmassa laskeumassa emättimen seinämää pullistuu emättimen suulta aiheuttaen naiselle mm. painon tunnetta ja virtsaamis- tai ulostamisvaikeuksia. Emättimen etuseinän laskeuma oireilee tyypillisesti vaikeuksina tyhjentää rakkoa, tiheävirtsaisuutena tai virtsankarkailuna. Emättimen takaseinämän laskeumalle ovat tyypillisempiä erilaiset ulostamiseen liittyvä vaivat kuten suolen epätäydellinen tyhjeneminen.

 

Kuinka lantionpohjan ongelmia ja laskeumia voi ehkäistä?

Raskauden ja synnytyksen hyvä hoito

Raskaudet ja alatiesynnytykset ovat yksi laskeumien riskitekijä, vaikka suurimmalle osalle alateitse synnyttäneistä naisista ei koskaan ilmaannu laskeumaa. Pelkkä raskauden aiheuttama paino lantionpohjaa vasten on myös riskitekijä eli sektiolla ei voida laskeumia tai virtsankarkailua estää.

Tiedetään, että vauvan liian suuri koko naisen lantioon nähden ja imukuppi- tai pihisynnytys lisäävät laskeuman ja virtsankarkailun riskiä. Naisen lantionpohjaa ajatellen ihanteellista olisikin, jos vauva ei olisi liian kookas äidin kokoon nähden ja synnytys sujuisi normaalisti. Mikäli synnytyksessä tulee emättimen tai välilihan alueelle repeämiä, on niiden tunnistaminen ja huolellinen korjaaminen heti synnytyksen yhteydessä ensiarvoisen tärkeää myöhempien lantionpohjan ongelmien ehkäisemiseksi.

Suomessa synnytyksiä hoitavat kätilöt ja lääkärit ovat tähän asiaan erittäin perehtyneitä, minkä vuoksi meillä Suomessa vaikeiden synnytysrepeämien määrä ovat yksi Euroopan matalimpia. Lantionpohjan lihasten kuntouttamiseen ohjataan jo synnytyssairaalassa ja erityisen tärkeää olisi antaa synnyttäneille ohjausta vielä myöhemminkin, jopa vuosien kuluttua synnytyksistä.

Ylipainon välttäminen

Keskivartalolle ja vatsaonteloon kertyvä ylimääräinen rasva aiheuttaa monia terveyshaittoja mutta myös lantionpohjan ongelmia. Runsas rasvamassa painaa ja aiheuttaa turhaa kuormaa sisäelimien ympärille ja väsyttää lantionpohjaa. Vuosia jatkuessaan lantionpohja saattaa heikentyä ja aiheuttaa erilaisia oireita. Usein jo lieväkin painonpudotus voi merkittävästi helpottaa lantionpohjan vaivoja ja virtsankarkailua. Tämän vuoksi laihdutus ylipainoisilla on ensimmäinen toimenpide ennen mahdollisia virtsankarkailu- tai laskeumaleikkauksia.

Ummetuksen ehkäisy

Ummetuksessa suoleen kertyy ylimääräistä ulostemassaa, joka voi venyttää etenkin emättimen takaseinän aluetta, jos ulostetta pakkautuu suolen alaosaan paljon. Jos ulostaessa joutuu kroonisen ummetuksen vuoksi toistuvasti ponnistelemaan kovaa ulostetta vuosien ajan, voi sen seurauksena syntyä jopa laskeuma tai muita lantionpohjan ongelmia. Riittävä liikunta, veden juominen ja kuitujen määrä edesauttaa suolen ja lantionpohjan terveyttä. Erityisen tärkeää ummetuksen välttäminen on niillä, joilla laskeuma on jo kertaalleen kirurgisesti korjattu, jottei uutta laskeumaa enää syntyisi.

Lantionpohjan lihasjumppa

Lantionpohjan lihaksisto kannattelee naisen ollessa pystyasennossa koko sisäelimistön, suoliston, virtsarakon ja kohdun aiheuttamaa painoa. Lantionpohjan lihakset ympäröivät virtsaputkea, emättimen aukkoa ja peräaukkoa, minkä vuoksi lantionpohja osallistuu aktiivisesti virtsaamis- ja ulostamistoimintoihin. Hyväkuntoinen lantionpohjan lihaksisto tunnetusti lisää naisen itsensä sekä kumppanin seksuaalista nautintoa. Jotta kaikki nämä lantionpohjan tärkeät tehtävät onnistuisivat, on lihasten riittävä vahvuus ja kimmoisuus oleellisen tärkeää.

Lantionpohjan lihaksisto on tahdonalaista lihasta aivan kuten vaikkapa hauislihas ja sen säännöllinen harjoittelu pitää sen vahvana ja kimmoisana. Harjoittelu ja tulosten saavuttaminen vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä! Kuten varmasti jokainen kuntosalille tauon jälkeen treenaamaan mennyt tietää, on lihaskunto alkuun heikko ja paikat saattavat kipeytyä alussa jos aloittaa liian innokkaasti harjoittelun. Mutta jonkin ajan kuluttua alkaa tulosta tulla, kunhan vain jaksaa harjoitella sinnikkäästi. Aivan sama pätee lantionpohjan lihasjumppaan! Alkuun voi tuntua, että mikään lihas ei värähdä eikä mitään tulosta synny, mutta usein jo kuukauden jälkeen alkaa vaikutuksia huomata.

Oikea harjoittelutekniikka on tässäkin lajissa tärkeää, minkä vuoksi on suositeltavaa käyttää asiantuntijan laatimia ohjeita tai opastusta apunaan. Jotta harjoittelun tulokset säilyisivät, on lantionpohjan aktiivista harjoittelua tehtävä säännöllisesti mielellään lähes päivittäin jatkossakin.

Ikä ei ole lantionpohjan kuntoutuksessa todettu olevan este, sillä jopa vanhuksilla säännöllinen lantionpohjan lihasharjoittelu on osoittautunut hyödylliseksi. Koskaan ei siis ole myöhäistä aloittaa!

 

Koska lääkäriin?

Mikäli epäilee lantionpohjan ongelmia tai laskeumaa oireidensa syynä, kannattaa aina hakeutua gynekologin arvioon. Usein lievän alkavan laskeuman oireet saadaan kokonaan pois muilla keinoilla kuin leikkaamalla. Toistaiseksi heikkoa lantionpohjan lihaksistoa ei voida korjata leikkaamalla eli silloin lantion pohjan aktiivinen kuntouttaminen on erityisen kannattavaa! 

Joskus laskeuma on kuitenkin sellainen, että mikään edellä mainituista keinoista ei helpota oireita ja laskeuma aiheuttaa naiselle merkittävää haittaa. Yleensä tällöin laskeuma voidaan korjata leikkaamalla. Mikäli leikkaushoitoa ei voida heti tai lainkaan tehdä, voidaan yleensä oireita helpottaa, mm. käyttämällä apuna emättimeen laitettavaa laskeumakuutiota tai -rengasta tukemassa kudoksia. Joskus laskeuma voi kuitenkin leikkauksesta huolimatta uusiutua, jolloin on myös syytä hakeutua lääkärin arvioon.

 

Kirjoittaja:

Tuuli Soini, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Mehiläisen valtakunnallinen vastuugynekologi

 

Lue lisää kohdun ja emättimen laskeumasta, niiden oireista ja hoidosta Mehiläisen blogista.

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset