ALOITA NYT

Milloin juoksulenkille voi lähteä raskauden ja synnytyksen jälkeen? - Tee testi!

juoksu synnytyksen jälkeen treeni
 

Juoksulenkille kannattaa lähteä aikaisintaan kolme kuukautta synnytyksen jälkeen, ja silloinkin sillä edellytyksellä että äidillä ei ole juoksemista estäviä vaivoja. Lue lisää juoksun aloittamisesta synnytyksen jälkeen jos sinua mietityttää koska on turvallista lähteä lenkille synnytyksen jälkeen.

Jos olet palautunut synnytyksestä hyvin, juoksulenkkeilyn voi vähitellen aloittaa, kun pystyt tekemään alle listatut liikkeet ilman kipua, paineen tunnetta tai virtsankarkailua (näet liikkeet myös yllä olevalta videolta):

 • Hölkkäämään paikalla ainakin yhden minuutin ajan
 • Tekemään yhden jalan kyykkyjä kymmenen kertaa molemmilla jaloilla
 • Seisomaan yhdellä jalalla 10 sekuntia/ jalka
 • Hyppelemään yhdellä jalalla 10 kertaa/ jalka (huom, videolla hypyt molemmilla jaloilla)
 • Loikkimaan 10 kertaa 
 • nousemaan varpailleen 10 kertaa 
 • Kävelemään puoli tuntia

Lihaskunnon lujuustesti

Jotta varmistetaan, että juoksussa tarvittavat, keskeiset lihasryhmät ovat valmiit juoksemiseen, jokainen seuraavista liikkeistä tulisi suorittaa niin monta kertaa kuin jaksaa. Tavoitteena on jokaisen liikkeen 20 toistoa.

 • Yhdellä jalalla varpaillenousu, molemmat jalat
 • Lantionnosto selinmakuulla yhdellä jalalla, molemmat puolet
 • Kyykky tuolille yhdellä jalalla (seiso tuolin edessä ja käy istumaan + nouse uudelleen ylös, pidä toinen jalka ilmassa koko ajan)
 • Jalan loitonnus kylkimakuulla (kylkimakuulla, alempi jalka saa olla hieman koukussa, loitonna päällimmäistä jalkaa, eli nosta sitä ilmaan ja hieman takaviistoon, palauta hallitusti alkuasentoon)

HUOM: Heikkoutta näillä lujuustestien alueilla ei tule pitää esteenä juoksemisen aloittamiselle, vaan osoituksena siitä, mihin harjoittelua tulisi kohdistaa.

Kun lähdet juoksemaan, muista aloittaa rauhallisesti ja kehoasi kuunnellen. Lue lisää ohjeita juoksuharjoittelun aloittamiseen ja siihen kuinka helpotat lantionpohjaan kohdistuvaa rasitusta artikkelista Juoksuharjoittelun aloittaminen synnytyksen jälkeen, osa 2.

Löydät sivuiltamme myös maksuttoman Juoksutietoiskun joka vastaa yleisimpiin kysymyksiin koska ja miten juoksu kannattaa synnytyksen jälkeen aloittaa. Saat tietoa ja vinkkejä ja siten vähennät epävarmuutta juoksemaan lähtemisessä raskauden jälkeen. Pääset lataamaan juoksutietoiskun alta! 

MAKSUTON JUOKSUTIETOISKU

Jos haluat välttää yleisimmät virheet juoksun aloittamisessa sekä asiantuntijoiden laatiman treeniohjelman, klikkaa alta Nordic Fit Maman neljän viikon juoksuvalmennukseen. Saat osana valmennusta myös lantionpohjan fysioterapeuttien suunnittelemat treenit joilla valmistat lantionpohjan lihaksia juoksun iskutukseen ennen varsinaisen valmennuksen aloittamista.

 

TUTUSTU JUOKSUVALMENNUKSEEN

   

Lähde:  Goom,  Donnelly, Brockwell (2019):  Returning to running postnatal – guidelines for medical, health and fitness professionals

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset