ALOITA NYT

Satsaa suun hoitoon raskaana ja synnytyksen jälkeen

raskaus ravinto synnytyksen jälkeen vieraskynä

Vieraskynä: Hammas Mehiläinen

 

Suun terveys on olellinen osa hyvinvointiamme. Hampaista ja ikenistä olisi huolehdittava myös ja erityisesti raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, sillä äidin suun terveydellä on yhteys lapsen terveyteen. Lue alta kumppanimme Hammas Mehiläisen vinkit suun terveyden ylläpitoon raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

Tiedämme hyvin, että esimerkiksi aikuisen käyttämää lusikkaa ei tulisi laittaa lapsen suuhun, jottei mahdollinen karies bakteeri pääsisi siirtymään syljen mukana, mutta harvempi tietää että suun hyvinvoinnilla on merkitystä jo odotusaikana. Usein vanhempien suunterveys heijastelee vauvan ja myöhemmin lapsen suunterveyteen. Äiti levittää yleensä oman bakteerikantansa vauvalle. Kannattaa silti muistaa, että suurin vaikutus lapsen hammasterveyteen on ruokailu- ja hampaiden
puhdistustottumuksilla.

 

Erityishuomiot suun hoitoon raskausaikana

Raskaus myllertää koko naisen. Myös ikenet ja hampaat ovat tuolloin kovilla. Hormonitoiminnan muutosten vuoksi sylki happamoituu ja vastustuskyky plakkia vastaan laskee, siksi riski hampaiden reikiintymiseen kasvaa raskausaikana ja ientulehdukset voivat pahentua. Silti raskauden aikana (ja imettäessä) hampaiden hoito ei poikkea normaalista.

Huolellinen hampaiden puhdistus ja säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä ovat tärkeimmät. Ihannetilanteessa äidin suu on terve ja hoidettu jo ennen raskautta. Myös suun terveyden kannalta terveelliset ruokatottumukset raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen ovat tärkeitä. Säännöllinen ksylitolin nauttiminen voi estää hampaiden reikiintymistä.

Äidillä ja sikiöllä on yhteinen verenkierto. Bakteerit siirtyvät siis äidin suusta muualle kehoon
ja sitä kautta kohtuun ja lopulta lapseen. Siksi erityisesti ientulehduksen suhteen kannattaa olla tarkkana. Ientulehduksen tunnistaa tyypillisimmin ikenien verenvuodosta. Hampaiden vihlominen ja
matala-asteinen jomotus ovat myös yleisiä. Pitkittyneessä tilanteessa voi tulla tunne hampaiden liikkumisesta. Voit lukea lisää mahdollisen ientulehduksen riskeistä raskausaikana Hammas Mehiläisen kirjoituksesta Raskaus vaatii erityisen hyvää suunhoitoa.

Raskauden aikana tarvittavat korjaavat hammashoidot on parasta tehdä raskauden keskikolmanneksella. Akuutteja suun terveyden vaivoja voidaan hoitaa koko raskauden ajan. Raskaana ei esimerkiksi ole tarvetta välttää puudutusta, vaan se voidaan toteuttaa kuten muulloinkin. Myös tavanomaisia röntgenkuvauksia voidaan tehdä turvallisesti, kun tilanne sitä vaatii. Lääketieteellisiin toimenpiteisiin liittyy tietysti aina riski ja toimenpiteiden hyötyjen pitää aina olla suuremmat kuin mahdollisten haittojen. Särkylääkkeiden ja antibioottien käyttö on kuitenkin rajoitetumpaa raskaana oleville.

 

Kärsitkö raskauspahoinvoinnista?

Raskausaikana olisi hampaista pidettävä siis erityisen hyvää huolta ja etenkin, jos kärsii pahoinvoinnista. Oksentelu altistaa hampaita vatsahapoille jotka syövyttävät hampaita suojaavan kiilteen ja paljastavat hammasluun. Silloin hampaat vihlovat ja reikiintyvät helposti.

Hampaiden harjaaminen heti oksentamisen jälkeen ei kannata, koska hapoille altistunut kiille kuluu entisestään.

Oksentamisen jälkeen olisi hyvä huuhtoa suu ja syödä vaikka pala happoja neutraloivaa
juustoa. Myös pähkinöiden pureskelu auttaa, sillä se stimuloi syljen eritystä. Sylki suojaa
hampaita ja puskuroi happoja, kertoo hammaslääkäri Johanna Kukila Hammas Mehiläisestä.


Oletko raskaana? Hoida suutasi näin:

  • Varaa aika hammaslääkärille, joka varmistaa, ettei suussa ole reikiä,
    ientulehdusta tai parodontiittia.
  • Varaa aika suuhygienistille ientulehdusta aiheuttavan hammaskiven poistoon.
  • Tarkista suuhygienistin kanssa, että harjaustekniikkasi on oikea ja saat hammasvälit hyvin puhdistettua.
  • Harjaa hampaat aamuin illoin ja puhdista hammasvälit kerran päivässä.
  • Terve suu kestää vain viisi happohyökkäystä päivässä, mutta moni raskauspahoinvoinnista kärsivä joutuu syömään useammin. Ksylitolipurukumi tai -pastilli ruokailun jälkeen säästää hampaita.
  • Jos raskaus aiheuttaa oksentelua, huuhdo suu oksentamisen jälkeen ja neutraloi hapot syömällä vaikka pala juustoa. Älä harjaa hampaita heti oksentamisen jälkeen, sillä se vahingoittaa kiillettä entisestään.


Entä hampaiden hoito synnytyksen jälkeen?

Moni kokee, että ikenet ovat herkillä myös imetyksen aikana. Tämä voi johtua siitä, että hampaan kiinnityskudosten vastustuskyky hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan voi olla heikentynyt. Ikenet saattavat vuotaa herkästi verta, jos plakkia on suussa vähänkin. Raskaus eikä imetys kuitenkaan itsessään automaattisesti aiheuta ientulehdusta.

Raskauden jälkeen ja jos imetät vauvaa, ruokit edelleen kahta ihmistä. Pidä siis kiinni terveellisistä elämäntavoista! Riittävä nesteiden, ennen kaikkea veden juonti, on tärkeää maidontuotannon kannalta.

Moni äiti kamppailee myös säännöllisen ruokailurytmin kanssa kun isompi fokus on usein vauvasta huolehtimisessa. Kotona ollessa ja erityisesti väsyneenä tulee helposti naposteltua ja sorruttua normaalia helpommin vähemmän terveellisiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi herkkuihin, jotka nostavat nopeasti verensokeria ja saavat olon tuntumaan hetken hyvältä. Tällaisten herkkujen nostama energiataso ja verensokeripiikki laskee kuitenkin yhtä nopeasti kuin nouseekin. Sen vuoksi niitä tulee helposti napsituksi vielä lisää.

Säännöllinen syöminen ja sitä kautta riittävän energian saanti olisi kuitenkin tärkeää paitsi painonhallinnan ja jaksamisen, myös hammasterveyden takia.

Suun terveyden kannalta on hyvä suosia säännöllistä ateriarytmiä, sillä liki jokainen syömis- ja juomiskerta aiheuttaa suussa happohyökkäyksen. Sopiva ateriarytmi on 5-6 kertaa päivässä, jotta sylki ehtii neutraloida suun happamuutta. Makeat ja happamat tuotteet on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä. Heti aterian tai välipalan jälkeen kannattaa käyttää ksylitolituotteita. Janojuomaksi paras vaihtoehto on vesi.


Synnytyksen jälkeen hampaiden hoidossa pätee samat perusasiat kuin hampaiden hoidossa yleisesti:

  • Hammastarkastus on hyvä tehdä keskimäärin 1-2 vuoden välein. Useimmat potilaat
    hyötyvät hammaskiven poistoista ja omahoidon ohjauksesta suuhygienistillä. Näidenkin käyntien olisi tärkeää olla myös säännöllisiä.
  • Akuutit vaivat kannattaa aina hoitaa heti.
  • Suun terveys on osa kokonaisterveyttä. Suu on portti elimistöön, joten suun
    ongelmat voivat helposti heijastua laajemmalle. Suun täytyy olla terve eikä siellä saa
    olla tulehduksia ennen monia lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten sydän- tai
    tekonivelleikkaukset.
  • Sopiva ateriarytmi on 5-6 kertaa päivässä

Nordic Fit Mama 2 - Treeni, ravinto ja hyvinvointi -valmennuksessa keskitytään terveelliseen ravintoon ja jaksamisen tukemiseen syömisen sekä hyvien ruokavalintojen avulla. Saat valmennuksesta mm. kolme reseptivihkoa, esimerkkiateriarytmin ja paljon muita käyttökelpoisia vinkkejä. 

Lue myös vinkit taaperon hammashoitoon

 

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi on yleistä

Jos leukoihisi sattuu, päätä tai hartioita särkee usein, kannattaa ottaa selvää kärsitkö hampaiden narskuttelusta ja puremalihasten jännittämisestä. Nordic Fit Maman asiakaskunnassa vaiva on todella yleinen ja yli 15 000 vastauksen mukaan yöllisestä hampaiden puremisesta kärsii jopa 40% äideistä. Voit lukea blogistamme mistä purentalihasten kireys johtuu ja yhteydestä lantionpohjaan ja miten hammaslääkäri voi auttaa hampaiden narskuttelussa eli bruksismissa.

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset