ALOITA NYT

Purentalihasten kireys - joka kolmas synnyttänyt tunnistaa vaivan

hengitys lantionpohjan kireys purenta
Purentalihasten kireydellä on yhteys lantionpohjaan

Purentalihasten kireydestä kärsii jopa 30% äideistä ja kireillä lihaksilla saattaa olla vaikutusta kehon muihin kireys- ja jännitystiloihin, jopa lantionpohjan kireyteen. Ihmiskehossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lantionpohja ja purentalihakset ovat yhteydessä toisiinsa keskushermoston kautta.

Tätä yhteyttä kutsutaan orofaciaaliseksi-lantionpohjan yhteydeksi. Purentalihakset kuuluvat samaan lihasketjuun kuin lantionpohja. Kun leuka on kireänä, myös lantionpohjan lihakset voivat jännittyä ja päinvastoin. Tästä syystä lantionpohjaa fysioterapiassa käsiteltäessä voidaan hoitaa myös leukaperiä ja purentalihasten kireyksien hoidossa voidaan kiinnittää huomioita myös lantionpohjaan.

 

Mitä haittaa purentalihasten ja/tai lantionpohjan kireys aiheuttaa?

Leukalihasten kireydestä voi seurata purentaelimistön toimintahäiriö (TMJ tai TMD), joka oireilee päänsärkynä, niska- ja hartiakipuina ja voi johtaa jopa hampaiden halkeiluun.

Lantionpohjan lihasten kireys taas saattaa aiheuttaa virtsankarkailua, alaselän ja pakaroiden kipua ja yhdyntäkipuja.

Purentalihasten kireys on melko yleinen vaiva. Eri lähteiden mukaan siitä kärsii noin 10-15%
väestöstä. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä. Nordic Fit Maman kyselyn mukaan vaiva on kuitenkin huomattavasti yleisempi ja yöllisestä hampaiden puremisesta kertoo synnytyksen jälkeen kärsivänsä jopa 30% äideistä (n=3688 synnyttänyttä naista)

 

Mikä meitä ja purentalihaksia kiristää? Muistathan hengityksen merkityksen stressin ja kivunhallinnassa

Lihasten kireyden taustalla on monia eri syitä, joista stressi ja ahdistuneisuus ovat yleisimpiä. Stressaantunut ihminen kiristelee leukapieliään huomaamattaan ja esimerkiksi nukkuessaan.

Stressin ja kivun tiedetään lisäävään kehon jännitystiloja, mikä usein tekee hengityksestä pinnallista. Kun lantionpohjan, leuan alueen ja hengityslihaksemme pallean toiminnan yhteistyö toimii epätasapainossa se voi lisätä niin TMD-oireita kuin lantionpohjan ylijännitystilojakin. Lantionpohja, leuan alue ja pallean toiminta ovat sidoksissa toisiinsa faskiarakenteiden sekä hengityksen kautta. Toimintahäiriö yhdellä alueella voi näin ollen aiheuttaa toimintahäiriöitä myös muilla alueilla. Siksi esimerkiksi fysioterapiassa on otettava huomioon asiakkaan koko keho kokonaisuutena, johon vaikuttavat vartalonhallinta, ryhti ja asento, hengitys sekä psyykkiset tekijät. Löydät tekstin lopusta lantionpohjan fysioterapeuttiemme vinkit millä voit kokeilla rentouttaa koko kehoa hengitysharjoituksella.

Myös paljon treenaavilla saattaa lantionpohjaan jäädä jännitys päälle, etenkin jos palautumisesta ja rentoutumisesta tingitään, kuten kiireessä usein käy. Huono purenta ja puremalihasten ylikuormitus saattavat myös lisätä kireyttä. Tietokoneen näytön tuijottaminen niska kenossa ja huono nukkuma-asento, esimerkiksi liian korkea tyyny, voivat myös johtaa jännityksiin.

 

Purentalihasten kireys ja synnytys

Koska purentalihakset ja lantionpohja ovat yhteydessä toisiinsa, voivat kireät leukaperät / lantionpohjan lihakset hidastaa synnytyksen etenemistä. Lihasten rentous edistää synnytyksen sujumista ja vähentää kipua. Leukojen rentouttaminen vähentää jännitystä myös synnytystilanteessa. Rentoutuminen auttaa keskittymään ja pääsemään yhteyteen oman voiman kanssa. Siksi synnytysvalmennuksessa olisi hyvä opetella rentouttamaan koko kehoa, lantionpohjaa sekä myös leukaniveliä.

Kuuntele täältä lantionpohjan rentoutusharjoitus.

 

Purentalihasten kireyksien hoito

Purentalihasten kireyden hoitoon vaikuttaa kireyden syy ja vakavuus. Joissain tapauksissa
purentalihasten kireys voi lievittyä itsestään, kun taas toisissa tapauksissa tarvitaan ammattimaista hoitoa.

Tässä joitakin hoitomenetelmiä:

1. Purentakisko: Hammaslääkäri tai purentafysioterapeutti voi valmistaa purentakiskon, joka auttaa rentouttamaan purentalihaksia ja vähentää purentaongelmia. Purentakiskoja on erilaisia, ja ne voivat olla kertakäyttöisiä tai pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja.

2. Rentoutusharjoitukset: Purentalihasten rentoutusharjoitukset voivat auttaa lievittämään kireyttä. Harjoituksia voi opettaa fysioterapeutti tai puheterapeutti, ja ne voi tehdä kotona.

3. Lääkitys: Purentalihasten kireyden hoitoon voidaan käyttää lääkkeitä, kuten kipulääkkeitä, lihasrelaksantteja tai masennuslääkkeitä.

4. Fysioterapia: Purentafysioterapeutti voi auttaa purentalihasten kireyden hoidossa fysioterapian avulla, johon voi sisältyä manuaalista terapiaa, venyttelyä ja voimaharjoittelua.

5. Stressinhallinta: Rentoutumisharjoitukset, kuten meditaatio, jooga tai palleahengitys, voivat auttaa hallitsemaan stressiä.

On tärkeää, että purentalihasten kireyttä hoidetaan ammattilaisen valvonnassa, sillä vääränlainen hoito voi pahentaa tilannetta. Hammaslääkärin tai purentafysioterapeutin tulee arvioida purentalihasten tilanne ja suositella sopivaa hoitoa.

Lue hampaiden narskuttelusta ja yhteen puristamisesta eli bruksismista Hammas Mehiläisen sivuilta Tunnista ja hoida bruksismi näin

  

Harjoituksia joilla rentoutat purenta-alueen kireyksiä

Voit kokeilla rentouttaa koko kehoa kokonaisvaltaisesti palleahengityksen kautta sekä muutamilla käsittelyillä leuan alueella.   

Palleahengitys 

Asetu mukavaan asentoon. Rentouta purenta- sekä leuan alue, kurkunpää, pallea sekä vatsa ja lantionpohja. Tarkista myös, että sormet ja varpaat ovat rentoina. Hengitä sisään ja tunne kuinka vatsa pullistuu ulospäin. Uloshengityksellä rentoudu täysin ja anna vatsan laskeutua hellästi alaspäin. Pidä uloshengitys pitkänä ja rentona. Toista muutama minuutti. 

Opettele palleahengitystä videon avulla.

Purenta-alueen käsittely 

Muutamalla harjoitteella saat jo mukavasti rentoutettua purenta-alueen lihaksia. 

Käsittelyn voit tehdä päivittäin tai aina kun tunnet jännitystä purenta-alueella. 

  1. Tuo sormet korvien etupuolelle poskiluiden alle. Kevyesti hampaita puremalla yhteen tunnet sormien alla oikean kohdan, kun sormet nousevat hieman ylöspäin. Hiero sormilla tai rystysillä lihaksia alaspäin liu’uttaen kohti leukaa.Toista 3-5 kertaa tai itselle sopiva määrä. 

  2. Kohota kevyesti ihoa etusormi-peukalo-otteella purenta-lihasten päältä. Irrottele pyörivin liikkein, käsittele useammista kohdista poskien ja leuan alueelta. Toista aina muutama kerta samaan kohtaan.  

Purenta-alueen käsittelyn vinkit antoivat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutit Outi Ojala ja Sari Helminen, lääkärikeskus Mehiläinen.  

Kuuntele myös Kehtaako kysyä podcast jakso 42 Purentalihasten kireyksistä ja purennan ja lantiopohja yhteydestä. Vieraana hieroja & osteopaatti ja Wario Mamasin perustaja Pinja Waris.

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset