ALOITA NYT

Ihana kamala raskaus!

lantionpohjan lihakset raskaus seksi turvotus virtsankarkailu
Kysymyksiä raskaudesta ja raskausoireista

Raskaudesta puhutaan välillä hieman kielteisessä sävyssä, vaivoihin ja riskeihin keskittyen. On hyvä välillä muistaa, että se on luonnollinen olotila ja saattaa hyvinkin olla naisen parasta aikaa. Se on kuitenkin myös suurten muutosten aikaa.

Muutokset pelottavat, koska ne ovat aina hyppy tuntemattomaan. Raskauteen ja synnytykseen liittyvä epävarmuus on aivan ymmärrettävää. Tieto on parasta lääkettä epävarmuudesta nouseviin pelkoihin.

Nordic Fit Maman suositussa Kehtaanko kysyä -podcastissa Riina juttelee tällä kertaa kokeneen kätilön Milla Revon kanssa naisia askarruttavista kysymyksistä

Yleisiiä raskausvaivoja ovat ummetus, turvotus ja virtsankarkailu. Ne kaikki ovat normaaleja seurauksia raskauden aiheuttamista muutoksista.

 

Hormonitasot heittelevät raskausaikana

Hormonitasot heittelevät ja tämä näkyy esimerkiksi sileän lihaskudoksen löystymisenä. Sileää lihaskudosta löytyy suolistosta ja virtsarakosta. Suoliston kannalta tämä tarkoittaa ruokamassan liikkeen hidastumista, joka ilmenee ummetuksena. Mutta tämä ei ole pelkästään huono asia. Ruuan hidas eteneminen varmistaa ravintoaineiden paremman imeytymisen.

Turvotus on hyvin yleistä etenkin alkuraskaudessa. Sen pääsyy on veren määrän lisääntyminen. Ruokavalio saattaa auttaa. Suola minimiin, enemmän kuituja ja vettä. Jalkojen nostaminen sydämen yläpuolelle laittaa nesteet virtaamaan. Hyvä vinkki on nostaa jalat tyynylle sohvalla maatessaan.  

 

Jo raskausaikana kannattaa treenata lantionpohjan lihaksia

Monet naiset kärsivät raskausaikana ja synnytyksen jälkeen virtsankarkailusta. Sekin on aivan normaalia. Syyt löytyvät jälleen hormoneista. Kasvava lapsi alkaa myös painaa virtsarakkoa.

Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat avuksi tässäkin vaivassa.

Lantionpohjan lihaksiin kannattaakin tutustua jo raskausaikana ja mieluummin aikasemminkin. Mehän tulemme harvoin treenanneeksi tätä kehomme osaa. Lantionpohjan kunto vaikuttaa kuitenkin hyvinvointiimme monin tavoin. Kunnossa olevat alapään lihakset pitävät paitsi virtsan siellä, minne se kuuluu, ne tukevat yhteistyössä keskivartalon muiden syvien lihasten kanssa lanneselkää ja vaikuttavat kehon asennon hallintaan. Bonuksena hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tekevät myös seksistä nautittavampaa.

 

Seksi raskausaikana - onko se vaaraksi vauvalle?

Seksi on asia, joka herättää paljon kysymyksiä odottavien ja synnyttäneiden äitien keskuudessa. Haluttomuus on tänä herkkänä aikana hyvinkin yleistä. Siihen on monia syitä. Keho muuttuu monin tavoin ja hormonitasot vaihtelevat. Rinnat ovat arat ja saattavat valua maitoa juuri väärällä hetkellä. Pissakin saattaa lirahtaa kesken petipuuhien.  Häpyliitoksen löystyminen aiheuttaa kipuja. Ja vaikka vatsassa oleva tai edes kehdossa nukkuva pikkuvauva ei ole tietoinen siitä, mitä heidän vanhempansa puuhaavat, saattaa ajatus yleisöstä tuntua seksiä harrastettaessa häiritsevältä. Seksistä ei kuitenkaan ole mitään vaaraa vauvalle raskausaikana.

Tämä kaikki on normaalia. Paras ratkaisu tähänkin asiaan on rehellinen keskustelu kumppanin kanssa.

On myös mahdollista, että käykin aivan toisin ja seksihalut lisääntyvät. Moni raskaana oleva nainen kokee itsensä suorastaan kukkeaksi. Rinnat kasvavat. Lantionalueen verenkierron vilkastuessa vaginan kosteus ja tuntoherkkyys lisääntyvät. Orgasmit tulevat helpommin. Ei ole epätavallista sekään, että nainen alkaa vihdoin, koko aikuisikänsä kehonegatiivisuutta tunnettuaan, kokeakin kehonsa kauniiksi. Nyt kun vatsassa kasvaa uusi ihminen, keho alkaakin näyttää kauniimmalta kuin koskaan.

 

Suonikohjut häpyhuulissa ja kakka kesken synnytyksen 

Eräs harmillinen raskaudenaikainen vaiva on suonikohjut. Niitä saattaa ilmetä jopa häpyhuulissa. Syy on laskimoiden löystyneissä läpissä. Lisäksi kasvava vatsa painaa lantionalueen tärkeitä suonia. Suonikohjut voivat olla kipeitä mutta vaarallisia ne eivät ole. Onneksi ne yleensä vähitellen poistuvat synnytyksen jälkeen. Mukavat vaatteet, kevyt liikunta ja kyykkyasennon välttäminen helpottavat.

Lopuksi Riina ja Milla keskustelivat synnytyssalissa käyttäytymisestä. Entä jos tulee synnyttäessä ulostetta! Kääk, noloa! Eikä ole, sanoo Milla. Kakka on hyvä merkki, sillä se osoittaa, että ponnistat oikein.  

Synnyttämisen sääntö numero yksi on, ettei sääntöjä ole eikä etukäteen kannata huolehtia, mitä synnytyssalissa tapahtuu. Kokeneet kätilöt ovat nähneet todennäköisesti kaiken ja olet hyvissä käsissä. Luota siis heihin ja anna luonnon hoitaa loput.

Ja vielä yksi vinkki synnytykseen valmistautuvalle: älä katso synnytysvideoita! Synnytys kestää usein tunteja mutta videot vain minuutteja. Videot keskittyvät draamaan ja kohokohtiin mutta tosiasiassa synnyttäminen on enimmäkseen jopa hieman tylsä prosessi. Videoiden katsomisen sijaan kannattaa keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Klikkaa Kehtaanko kysyä -podcasteihin tai kuuntele Suonikohjut häpyhuulissa ja 10 muuta kysymystä raskausajasta -jakso alta.

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset