ALOITA NYT

Pitääkö lantionpohjaa jumpata koko elämä?

lantionpohjan kireys lantionpohjan lihakset
Jatka lantionpohjan jumppaa koko ikä

Lantionpohjan tärkeys naisen terveydelle alkaa onneksi saada ansaitsemaansa huomioita. Lue esimerkiksi Iltalehden artikkeli miksi lantionpohjan jumppa kannattaa aloittaa pian synnytyksen jälkeen

Ja se on hyvä, sillä lantionpohjan ja alapään ongelmat heijastuvat koko kehoon ja vaikuttavat myös mielen hyvinvointiin. Ajatellaanpa vain vaikka virtsankarkailua tai hiivatulehdusta. Elämä ei todellakaan ole juhlaa kun alapäätä kirvelee tai juoksua ja jumppaamista ja niihin mahdollisesti liittyvää virtsankarkailua pitää jännittää. Tai kun seksi on lihasten kireyden ja kuivien limakalvojen takia kivuliasta.

Meille kerrotaan, että lantionpohjaa tulee jumpata ja erityisesti raskauden jälkeen. Nykyisin kiinnitetään huomiota myös lantionpohjan rentoutukseen. Olemme myös oppineet miten nämä molemmat tehdään - jos kaipaat vinkkejä, löydät niitä blogin lopusta.

Mutta miten kauan lantionpohjan jumppaa pitää jatkaa? Riittääkö kun kerran treenaamme lantionpohjan kuntoon?

Tähän kysymykseen vastaaminen edellyttää palaamista perusasioihin, eli ensinnäkin siihen, mitä alapäässä oikein on ja miksi lantionpohjan kuntoon kannattaa panostaa. 

 

Lantionpohjan tehtävä

Lantionpohjastasi löytyy ryhmä lihaksia, jotka kannattelevat isoa osaa kehon painosta. Jos ajattelemme, että lantio on talo, jossa elimet kuten virtsarakko, kohtu ja peräsuoli asuvat, lantionpohjan lihakset ovat tämän talon perustukset.

Lantionpohjan lihakset pitävät edellä mainittuja sisäelimiä paikallaan. Ne myös osallistuvat elinten supistumiseen, eli siihen, että virtsa pysyy rakossa, uloste suolessa.

Lantionpohjan lihaksisto on kolmikerroksinen ja sieltä löytyy sekä syviä että pinnallisia lihaksia. Syvät lihakset toimivat periaatteessa itsekseen, eli ne eivät ole tahdonalaisia. Siksi esimerkiksi virtsa pysyy yleensä rakossa öisin ja elimet paikoillaan. Meidän ei siis tarvitse ponnistella estääksemme esimerkiksi kohtua putoamasta alas.

 

Miksi lantionpohjan jumppa ja rentoutus on tärkeää?

Nykyihminen elää monin tavoin kummallista elämää, verrattuna siihen, millainen elämäntyyli sopisi meidän mielellemme ja kehollemme parhaiten. Me emme liiku tarpeeksi ja kun me liikumme, meillä on taipumus “suorittaa” liikuntaa eli rehkiä, korvataksemme arkiliikunnan puutteen.

Lisäksi me istumme aivan liian pitkiä aikoja. Ja mikä pahinta, vietämme suuren osan elämästämme stressin vallassa. Jatkuvasti päällä oleva stressivaste saa lihakset kiristymään varpaista leukapieliin. Ja varpaiden ja leukapielien välissä lantionpohjankin lihasten kireys usein lisääntyy.

Raskaus on ja synnytys ovat valtavia rasituksia lantionpohjalle. Myös ylipaino ja ummetus rasittavat lantionpohjan lihaksia. Eikä sekään auta asiaa, että hoidamme vessa-asiat väärällä tavalla eli staattisesti pöntöllä selkä suorana istuen, ja usein vielä toimenpiteitämme kiirehtien. Lue tärkeät vessavinkit, esimerkiksi että lantionpohjan lihaksia ei kannata testata katkaisemalla pissasuihku kuten joskus on opastettu.

Ja sitten on vielä hengityksemme, joka on stressin ja jatkuvan kiireen takia muuttunut monella pinnalliseksi.

Kaikkien näiden tekijöiden takia lantionpohjamme vaatii erityishuomiota. Jos emme sitä sille anna, hintana voi olla esimerkiksi virtsan- ja ulosteenkarkailu, seksiongelmat, laskeumat ja selkäkivut.

 

Lantionpohja pysyvästi kuntoon synnytyksen jälkeen?

Mehiläisen gynekologi Teija Lehmonen kertoo podcastissamme, että naisten tulisi harjoittaa lantionpohjaansa teini-iästä hautaan asti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alapäätään pitäisi jatkuvasti puristaa tai sen toimintaa koko ajan miettiä. Sen toiminnasta olisi kuitenkin hyvä olla tietoinen ja lantionpohjan jumpan ja rentouttamisen olisi hyvä kuulua naisen itsehoitorutiineihin. 

On hyvä pitää mielessä, ettei lantionpohja tule aina hoidetuksi vaikka kuntoilisi kuinka paljon. Voi käydä päinvastoin. Jos esimerkiksi juostessaan kiristelee lantionpohjaansa, jotta välttyisi pissanlirahtelulta, voi se lisätä ongelmia entisestään. Hyvin toimivat lantionpohjan lihakset aktivoituvat liikkeessä automaattisesti, eikä niiden toimintaa tarvitse miettiä. Juoksuaskeleet aiheuttavat joka tömähdyksellä painetta lantionpohjaan. Jos lihakset siellä ovat heikot tai kireät, voi lantionpohjan tuki pettää sen sijaan, että lihakset toimisivat dynaamisesti ja ottaisivat tärähdysten kuormituksen vastaan. Lantionpohjan luonnollinen aktivoituminen edellyttää riittävää voimaa ja monesti laiskistuneiden lihasten aktivoituminen pitää opetella uudestaan, jotta siitä tulisi automaatio erilaisissa liikkeissä, ponnistuksissa tai suunnan muutoksissa.

Lantionpohjan lihakset ovat kuin muutkin lihakset. Hauistakaan ei treenata kerralla kuntoon vaan treeniä jatketaan niin kauan, kuin sen halutaan olevan vahva. Omasta kunnosta ja hyvinvoinnista, mukaan lukien lantionpohja, kannattaa huolehtia koko elämän ajan. Jos esimerkiksi juoksun aloittaminen kiinnostaa, mutta sinulla on haasteita lantionpohjan toiminnan kanssa, lataa alta maksuton tietoisku, johon olemme koonneet kattavasti tietoa perusasioista lantionpohjan toiminnassa ja mitä kannattaa huomioida jos haluat palata juoksun tai muun iskuttavan lajin pariin.

 

MAKSUTON JUOKSUTIETOISKU

 

Tutustu lantionpohjaasi seksikkäästi

Jotta pääset alkuun lantionpohjan treenissä ja rentoutuksessa, olisi hyvä ensin tutustua siihen. Lantionpohjasi ei suinkaan ole vain terveysongelmien syntypaikka vaan nautinnon tyyssija. Siellä sijaitsee esimerkiksi klitoris, jonka ainoa tehtävä on tuottaa naiselle nautintoa. Sellainen on vain nisäkäsnaarailla.

Hyvä tapa tutustua lantionpohjaansa on tehdä se omin sormin. Itseensätutustumisen voi yhdistää sooloseksiin ja näin saada yhteyden paitsi lihaksiinsa, myös naiseuteensa, jonka syvä ydin on juuri siellä, lantionpohjan uumenissa.

Tee näin:

Pese kätesi ja ota käsipeili ja tuubi liukuvoidetta tai esimerkiksi kookosöljyä. Asetu joko selällesi tai kylkimakuulle. Sivele liukastetta sormeesi. Paina sitä varovasti emättimen seinämään. Supista lantionpohjalihaksesi kuvittelemalla esimerkiksi, että pysäytät pissasuihkun. Tunnetko puristuksen?

Jos tunsit, sait yhteyden lantionpohjaasi. Voit jatkaa tutkimalla emätintäsi peilin avulla. Mitä siellä näkyy? Mitä värejä, muotoja? Ja erityisesti miltä tuntuu, kun koskettelet vaginaasi?

Jos et tunne puristusta lainkaan, kannattaa asia ottaa esille gynekologilla tai lantionpohjan fysioterapeutilla, jotta syy saadaan selville ja saat tarvitsemasi avun. 

Voit joka tapauksessa jatkaa tätä harjoitusta antamalla mennä. Sooloseksi on hyväksi lantionpohjan lihaksille ja limakalvoille. Ja se on hyvä keino luoda alapäähäsi rakastava yhteys.

“Kun lantionpohjaansa alkaa kiinnittää huomiota, on seurauksena syvempi yhteys itseensä ja parempi tietoisuus siitä, kuka on. Sitä tuntee itsensä seksikkäämmäksi ja elävämmäksi”, sanoo saksalainen lantionpohjalähettiläs ja vatsatanssija Coco Berlin, jonka kirjan Pussy Yoga toivoisi kuuluvan joka naisen kirjahyllyyn. 

 

Ethän unohda lantionpohjan rentoutusta!

On hyvä pitää mielessä, että lantionpohja on kokonaisuus. Lihaksia on vahvistettava mutta ei liikaa sillä liian tiukista lihaksista eli hypertoniasta saattaa seurata esimerkiksi virtsaamis- ja ulostamisongelmia, yhdyntäkipuja ja jopa hammasten kiristelyä. Lantionpohjalihasten rentouttaminen on siis yhtä tärkeää kuin niiden vahvistaminen.

Ja vastataksemme otsikon kysymykseen kuinka kauan lantionpohjan lihasten treeniä tulisi jatkaa: Lantionpohjaa kannattaa vaalia teini-iästä hautaan asti viettämällä sen parissa aikaa. Lihaksia olisi hyvä vahvistaa muutaman kerran viikossa, mutta rentouttaa niitä voi aina kun vain mieli tekee ja mitä useammin, sen parempi. 

Alla oleva kuva demonstroi lantionpohjan liikettä kun hengität syvään. Sisään hengittäessä vatsasi laajenee ja lantionpohja avautuu sekä rentoutuu. Uloshengityksellä vatsa tiivistyy ja lantionpohja nousee. Muistamalla muutaman syvähengityksen päivittäin, liikutat ja rentoutat lantionpohjaa samalla.

Lue sivuiltamme lisää miten aktivoit lantionpohjan lihaksia ja vinkkejä lantionpohjan rentouttamiseen.

Ja kuuntele sitten lantionpohjan rentoutusharjoituksemme. Harjoituksen kesto on 17min, mutta suositamme lämpimästi ottamaan tämän rentoutushetken päivääsi. Mieli ja keho kiittävät!

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset