7 syytä miksi naisten kannattaa tehdä kyykkyjä

kyykkäys lantionpohja lantionpohjanrentouttaminen
7 syytä miksi naisten kannattaa tehdä kyykkyjä

Kyykkääminen on monestakin syystä erittäin suositeltavaa. Istuminen sen sijaan on terveydelle haitallista monin eri tavoin. Istuminen mm. lisää kireyttä lantionpohjan lihaksissa. Esimerkiksi Intiassa ihmiset ovat tottuneet viettämään kyykyssä suuren osan ajastaan kun taas me länsimaalaiset istumme aivan liikaa.

Keräsimme liudan syitä, miksi kyykkääminen on suositeltavaa ja miksi kyykyssä kannattaa viettää aikaa. Mikäli olet raskaana, kannattaa lukea lista loppuun, sillä kaiken muun hyvän lisäksi voit saada apua kyykkäämisestä synnytykseen ja kyykkääminen tekee myös lantionpohjalle hyvää.

1. Kyykkääminen vahvistaa ja kiinteyttää jalkoja ja muokkaa erityisesti pakaroita

Kyykkääminen edistää lihasten kasvua koko kehossa eikä vain jaloissa vilkastuttamalla lihasten kasvulle välttämättömien hormonien tuotantoa.

Kyykätessä käytetään jokaista jalkalihasta. Se kiinteyttää erityisesti alavartaloa. Kyykkääminen lisää pohkeiden ja takareisien lihasten voimaa mikä parantaa tasapainoa.  Se on myös paras keino saada kauniit sääret.

Erityisesti syväkyykky tekee takapuolestasi kiinteämmän rasittamatta selkääsi. Se myös kiinteyttää vatsalihaksia ja reisiä. Kyykkääminen siis kaunistaa, erityisesti mikäli haluat vahvat pakarat!

2. Kyykkääminen polttaa rasvaa

Kyykkyharjoittelu on tehokas keino polttaa rasvaa. Oman kehon paino riittää hyvin sykkeen nostamiseen sekä voiman kasvattamiseen ja saat helposti kotioloissa tehokkaan harjoituksen aikaiseksi. Variaatioita erilaisiin kyykkyihin löytyy paljon peruskyykystä yhdellä jalalla tehtäviin kyykkyihin. Kyykkyharjoittelu on yksi parhaista tavoista antaa kaloreille kyytiä!

3. Kyykkääminen parantaa tasapainoa ja liikkuvuutta

Iän myötä jalkojen voima ja kunto tulee yhä tärkeämmäksi tasapainon ja liikkumisen kannalta. Kyykky tekee jalat vahvoiksi.  Se vaikuttaa voimistavasti myös stabilisaattorilihaksiin ja keskivartaloon, mikä parantaa aivojen ja lihasten välistä yhteyttä. Tämä auttaa estämään kaatumisia ja ylläpitämään tasapainoa.

Kyykkyjen harjoitteleminen myös auttaa estämään loukkaantumisia, sillä se on hyvä keino vahvistaa nivelsiteitä, jotka ovat yleensä suurimmassa loukkaantumisvaarassa urheiltaessa. Syväkyykky on mainio liike edistää liikkuvuutta. Tasapainon ja liikkuvuuden edistäminen ovat myös tärkeitä asioita vammojen ehkäisyssä.

4. Kyykky parantaa ruoansulatusta

Kyykky parantaa kehon nesteiden virtausta ja kuona-aineiden poistumista. Se tehostaa suolen toimintaa ja auttaa pitämään sen säännöllisenä.

5. Kyykky mukaan lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen

Mikäli osaat jo aktivoida ja treenata lantionpohjaasi, voit kokeilla samaa myös liikkeen kautta. Eli ota lantionpohjan harjoitus mukaan kyykkäämiseen seuraavan ohjeen mukaan:

Seiso jalat lantion leveydellä toisistaan, jalkapohjat  tasaisesti lattialla.

Taivuta polvia ja laske pakaroita lattiaa kohti. Laskeudu vain niin alas kuin tuntuu mukavalta. 

Pidä selkä suorana ja hieman eteenpäin kallistuneena. Polvien tulee olla varpaiden suuntaiset.

Kun nouset kyykystä, jännitä pakaroitasi ja lantionpohjaasi

Tee 10 toistoa ja 3 sarjaa

Lepää ennen kuin toistat sarjan.

Nyt tiedetään sekin, ettei lantionpohjan lihasten treenaaminen auta, jos niitä ei osata rentouttaa. Lantionpohjan rentoutukseen auttaa syväkyykky

6. Kyykky on myös hyvä synnytysasento

Kyykkyasento on kaikkein fysiologisin synnytysasento. Kyykyssä lantion koko tilavuus on parhaiten käytössä, painovoima auttaa vauvaa laskeutumaan ja supistukset työntävät vauvaa voimakkaasti oikeaan suuntaan.

Syväkyykky on kuitenkin haastava asento ja siinä oleskelua kannattaa harjoitella. Voit harjoitella tuettua kyykkyä istumalla kyykyssä esimerkiksi matalan jakkaran tai muun sopivalla korkeudella olevan korokkeen päällä. Kannattaa myös kokeilla liikutella lantiota puolelta toiselle kyykkyasennossa. Kyykkyä voi helpottaa myös roikkumalla esimerkiksi oven kahvoista. Aseta jalat auki olevan oven molemmin puolin ja nappaa kiinni kahvoista.

7. Kyykky on hyvä mittari testata omaa liikkuvuutta

Kyykky on lapsille luontainen leikkiasento johon harva aikuinen enää helposti taipuu. Kyykyn harjoittaminen on hyvä keino lisätä ja ylläpitää liikkuvuutta. Sitä paitsi, esimerkiksi legoja on paljon mukavampi kerätä lattialta, kun keho taipuu kyykkyyn.

 

Lähteet:

India.com

www.medicalnewstoday.com

Nordic Fit Mama

Tilaa Nordic Fit Maman uutiskirje

Liity Nordic Fit Mama äitien yhteisöön. Saat kuukausittain  ajankohtaista tietoa äideille, treeni- ja ravintovinkkejä sekä rahanarvoisia etuja.  

Ei roskapostia. Emme koskaan anna tietojasi muualle.