Vatsalihasten erkauman testaaminen

erkauman testaaminen vatsalihasten erkauma
 

Jopa 60% hiljattain synnyttäneistä naisista kärsii vatsalihasten erkaantumasta ja vielä yksi kolmasosa naisista noin vuoden kuluttua synnytyksestä. *

Raskauden aikana syvät vatsalihakset, koko vatsakalvo ja jännesauma venyvät samaa tahtia kuin vatsa kasvaa. Samaan aikaan suorat vatsalihakset erkaantuvat vatsan eri puolille ja niiden välissä oleva valkoinen jännesauma (linea alba) levenee.

Alla näet kuvan siitä, miltä erkaantumasta kärsivän vatsa saattaa näyttää.

suorien vatsalihasten erkauma

Jos synnytyksen jälkeen suorat vatsalihakset eivät palaudu entiselleen, vaan niiden väliin jää “tilaa”, syvien vatsalihasten aktivointi on heikentynyt sekä lihasjäntevyys alhainen, kutsutaan tilaa suorien vatsalihasten erkaantumaksi. Lue lisää suorien vatsalihasten erkaantumasta ja sitä kuntouttavista harjoituksista.

Vatsalihasten erkaantuman kuntoutus

Vatsalihasten erkaantuman kuntouttamiseen voidaan vaikuttaa radikaalisti oikeanlaisella harjoittelulla. Spontaani palautuminen tapahtuu noin vuoden kuluessa synnytyksestä, joten malttia treenaamiseen ja palautumiseen.

Liian nopea ja vääränlainen treeni voi olla kohtalokasta vatsalihasten palautumiselle, jonka vuoksi erkaantuma kannattaa itse testata ennen treenin aloittamista ja joka tapauksessa on hyvä aloittaa vatsalihasten treenaus lempeämmillä, aktivoivilla vatsalihasliikkeillä, kuten me Nordic Fit Mama 1 - Kuntouta keskivartalo® valmennuksessa teemme.

Suorien vatsalihasten erkaantuman testaaminen

Kotioloissa voit testata suorien vatsalihasten erkaantuman seuraavasti:

  1. Käy lattialle selinmakuulle. Koukista polvet ja rentouta vatsan lihakset.
  2. Nosta pää ja yläselkä ylös lattiasta.
  3. Tunnustele sormilla vatsan keskiosaa, suorien vatsalihasten väliä, lähtien rintalastan alapuolelta kulkien aina alas häpyluuhun saakka. Testaa, kuinka syvälle sormet painuvat ja kuinka leveä tämä syvennys on. Normaalitilassa vatsalihasten välissä syvennys on n. korkeintaan 1- max 2 cm.

Jos useampi sormi uppoaa vierekkäin vatsaan ja/tai tunnet suorien vatsalihasten reunat kaukana toisistaan, on sinulla erkaantuneet vatsalihakset ja on erittäin suositeltavaa tehdä kuntouttavia harjoituksia. Samoin jos suorien vatsalihasten välissä oleva linea alba tuntuu pehmeältä ja ei-kimmoisalta.

79% tyytymättömiä omaan ulkonäköönsä

Ulkonäköäkin enemmän vatsalihasten erkaantuma vaikuttaa kehon toimintaan. Jos keho ei toimi kuten pitäisi, vaikuttaa se mm. itsetuntoon sekä siihen, millaisena itsemme näemme. Tämä asia edelleen vaikuttaa siihen millaisena muut näkevät meidät.

Jos omaan kehoon ei voi luottaa ja pelkää esimerkiksi lirahtelua, saattaa se estää meitä nauttimasta monista arjen tilanteista. Lisäksi jos kärsimme jatkuvasta kivusta, saavat aivomme myös jatkuvaa epämukavuuden signaalia, jolloin on mahdotonta olla parhaimmillaan.

Kuntouta vatsalihasten erkauma - eroon selkäkivuista ja oma keho taas itselle

 Vatsalihasten erkaantuma on riskitekijä mm. erilaisille selkävaivoille sekä huonolle ryhdille. Lisäksi suorat vatsalihakset suojaavat keskivartaloamme ja sisäelimiämme sekä tärkeitä, suuria verisuonia, jotka kulkevat keskikehossa.

Jos tunnet vatsassasi erkaantumaa (yleisimmin erkaantuma on navan alueella sekä sen ylä- ja alapuolella), voit aloittaa kuntouttavat vatsalihasliikkeet ja testata jälleen uudelleen, säännöllisen harjoittelun jälkeen muutaman viikon päästä onko tilanne muuttunut ja erkaantuma pienentynyt (teemme tämän yhdessä Nordic Fit Mama 1 - Kuntouta keskivartalo valmennuksen aluksi ja lopuksi ja on ihan mahtavaa, että joka kerta valmennuksessa on myös äitejä, jotka saavat erkaantumansa kokonaan kuntoutettua!).

Parhaiten huolehdit lapsistasi huolehtimalla myös itsestäsi ja olemalla tyytyväinen, tasapainoinen vanhempi. Tämä auttaa myös kohtaamaan lapsen tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Lue myös: 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta ja Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta

* Lähde: Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain

Tilaa Nordic Fit Maman uutiskirje

Liity Nordic Fit Mama äitien yhteisöön. Saat kuukausittain  ajankohtaista tietoa äideille, treeni- ja ravintovinkkejä sekä rahanarvoisia etuja.  

Ei roskapostia. Emme koskaan anna tietojasi muualle.