ALOITA NYT

6 vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen

lantionpohjan lihakset seksi synnytyksen jälkeen
Alapään hoito synnytyksen jälkeen

Eräs kirjailija kuvasi synnyttämistä sanomalla, että se on kuin kurpitsan kakkaisi. Ja eihän se lapsi sieltä pienestä raosta aivan jälkiä jättämättä ulos tule ja lantionpohjan nirhaumat tai repeämät ovat alatiesynnytyksessä yleisiä.

Synnytyksen jälkeen oma alapää saattaa tuntua jopa hieman pelottavalta. Ensimmäiset vessareissutkin jännittävät ja voivat olla koettelemuksia. Miten alapäätä ja lantionpohjaa sitten hoitaisi?

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että synnytys on dramaattisuudestaan huolimatta luonnollinen tapahtuma. Alapää paranee kyllä ja useimmiten yllättävän nopeastikin!

Kehon paranemispotentiaali on synnytyksen jälkeen huipussaan, sillä systeemi on “viritetty” nimenomaan toipumista silmällä pitäen. Kohtu supistuu ennalleen nopeasti ja synnytyksen jälkeiset haavat paranevat aivan eri vauhdilla kuin jos vastaavia tulisi muussa elämänvaiheessa, esimerkiksi leikkauksen takia.

Alla kuusi vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen.  Vinkit on koostettu yhdessä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyykösen kanssa.

 

1. Lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa

Alapään hoito aloitetaan sairaalassa hoitajien ohjeiden mukaan. Kotihoidossa tärkeää on jokaisen wc-käynnin jälkeen tehtävä alapesu. Siinä on käsisuihku suureksi avuksi. Suihkuta vettä myös häpyhuulten väliin.

Ihan alkuun voit saada käsisuihkulla helpotusta myös mahdolliseen kirvelyyn virtsatessa. Veden suihkuttaminen alapäähän jo ennen pissaamista lievittää yleensä virtsan aiheuttamaa kirvelyä ja helpottaa virtsasuihkun aloittamista.

Lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa, mikä nopeuttaa paranemista. Mutta jos turvotusta on paljon, voi viileä vesi tuntua paremmalta, sillä se laskee turvotusta. Voit myös kokeilla jääsiteitä: Kostuta terveysside puhtaalla vedellä, laita pakastimeen ja jäätyneenä alushousuihin! Turvotuksen laskeminen helpottaa paineentunnetta ja kipua.

Episiotomian ja repeämähaavojen paranemisessa oleellisia ovat ilmakylvyt (kts alla). Saunassa voit käydä vapaasti. Muista kuitenkin varoa liian kovia löylyjä.

Jos sinulle on tehty episiotomia eli välilihan leikkaus, myös ilmakylvyt helpottavat kudosten paranemista. Saunassa voit käydä vapaasti. Muista kuitenkin varoa liian kovia löylyjä.

Tavallisesti episiotomia- ja muut haavat paranevat muutamassa viikossa. Synnytyksen jälkeen arvet saattavat kuitenkin kiristää vielä vuosienkin jälkeen ja jopa vaikuttaa lantionpohjan lihasten toimintaan. Episiotomia-arvesta ja sen paranemisesta voit lukea lisää kirjoituksen lopusta.

Muista: alapään pesussa pelkkä vesi riittää! Saippuasta ja pesuaineista on pelkkää haittaa.

Vuotoa on hyvä pitää silmällä. Äkillisesti lisääntynyt vuoto, isot hyytymät ja paha haju saattavat olla merkkejä kohtutulehduksesta. Jos havaitset jotain outoa, ota heti yhteys neuvolaan

 

2. Pidä huolta hygieniasta - tuuletus on paras hoito

“Aina kun mahdollista, tuuleta alapäätäsi!” kehoittaa erikoislääkäri Aura Pyykönen Isla Terveydestä. Ilmakylvyt estävät haitallisten bakteerien kasvua, ja vähentävät siten pahanhajuista vuotoa sekä nopeuttavat toipumista. Aseta esimerkiksi pyyhe sängylle alustaksi ja imetä tai lepäile ilman alushousuja.

Mahdollisten repeämien tai episiotomiahaavan suihkuttelu WC-reissujen yhteydessä puhdistaa haavan päälle kertyvää katetta ja nopeuttaa paranemista. Suihkuttelua kannattaa ainakin kertaalleen päivässä tehdä 1-2 minuutin ajan kerrallaan - eli huomattavan pitkään!

Muista että sidettä on vaihdettava usein, jokaisella vessareissulla. Valitse hengittäviä siteitä. 

 

3. Vältä istumista tai muita hankalia asentoja

Älä istu pitkiä aikoja, jos alapäässä on haavoja ja ompeleita. Hakeudu esimerkiksi imettäessäsi tai vauvaa pullolla ruokkiessasi asentoon, jossa paine ei kohdistu jalkoväliin, esimerkiksi kylkimakuulle.

Rauhoita lapsivuodeaika ja anna keholle aikaa palautua. Liian voimakasta liikuntaa ei kannata aloittaa ennen kuin keho on kunnolla toipunut synnytyksestä. Tiedosta mahdollinen vatsalihasten erkauma liikunnan aloittaessasi ja panosta kehon palautumista tukeviin harjoitteisiin. Tästä lisää seuraavassa kohdassa.

 

4. Lantionpohjan lihasten aktivointi edistää alapään toipumista

Lantionpohjan lihasten aktivoinnit kannattaa aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Säännöllinen harjoittelu ehkäisee virtsankarkailua ja laskeumia (myös tulevaisuudessa) sekä edistää oman kehon ja seksuaalireaktioiden tunnistamista. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tukevat lanneselkää sekä lantion elimiä ja huolehtivat virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätyskyvystä. 

Hyväkuntoisilla lantionpohjan lihaksilla on iso rooli arjessa, niissä on riittävästi voimaa ja ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa. Hyvin toimivat lantionpohjan lihakset aktivoituvat ennen pinnallisia lihaksia mm. ponnistustilanteissa. Viimeistään synnytyksen jälkeen on hyvä opetella tunnistamaan ja treenaamaan lantionpohjan lihaksia. Tärkeää on osata myös rentouttaa lantionpohjan lihaksia.

Ryhtiin kannattaa kiinnittää huomiota ja yleiskunnosta huolehtiminen on myös tärkeä palautumista tukeva seikka. Kaikkeen tähän saat apua Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksestamme jonka suunnittelussa on ollut mukana myös gynekologi ja lantionpohjan fysioterapeutit. Valmennuksen valmistavasta osiosta saat mm. ohjeet miten aloittaa lantionpohjan lihasten aktivoinnit heti synnytyksen jälkeen ja varsinaisen kuuden viikon treeniohjelman voit aloittaa kun jaksamisesi sallii.

Tee lantionpohjan lihasten aktivointi videon avulla.

Jos synnytit sektiolla, muista aloittaa sektioarven käsittely mahdollisimman pian. Lue lisää sektioarven hoidosta ja käsittelystä

 

5. Ota rennosti ja lepää

Synnytys on dramaattisin muutos, mitä keholle elämän aikana tapahtuu. Hormonitasot romahtavat nopeasti ja kudokset valmistautuvat uskomattomaan toipumisprosessiin. Eivätkä mullistukset rajoitu kehoon vaan ovat vahvassa yhteydessä mieleen.

Monissa kulttuureissa lapsivuodeaika on pyhä: äitiä hemmotellaan vuoteeseen, jotta hän jaksaa huolehtia ja imettää vastasyntynyttä. Vaikka sänkyyn hautautuminen todennäköisemmin hidastaa kuin nopeuttaa toipumista, kannattaa tästä vanhasta traditiosta ottaa opiksi tässä suorituskeskeisessä ajassa. Ota rennosti! Lepää paljon! Tee asioita, joista saat mielihyvää.

Anna siis toipumiselle aikaa. Rento asenne ja armollisuus itseä kohtaan helpottaa arkea uudessa elämäntilanteessa. Myös omille tunteille on hyvä antaa aikaa ja niistä kannattaa keskustella kumppanin tai tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

 

6. Seksin voi aloittaa kun siltä tuntuu

On hyvin yksilöllistä mikä on hyvä ajankohta seksielämän aloittamiselle synnytyksen jälkeen. Läheisyys on tärkeää kaiken aikaa ja kannattaa keskittyä sen harjoitteluun ja vaalimiseen!

Läheisyys parisuhteessa muuttuu kun mukana on energiaa ja ihokontaktia vievä “kolmas pyörä”. Kannattaa muistaa, että kaikenlainen hellä ihokosketus, oli se sitten puolison tai lapsen toimesta, lisää oksitosiinin eritystä ja mielihyvää. Hyvä olo on ensimmäinen askel seksuaalisen läheisyyden ja mielihalujen syttymiselle.

Yhdyntöihin kannattaa edetä pikkuhiljaa, ja vasta sitten kun verinen vuoto on vähentynyt ja mahdolliset repeämät tai haavat umpeutuneet. Nämä rajoitukset ovat olemassa infektio- ja haavojen uudelleenrepeämisriskin takia, ja käytännössä minimiaika on noin 2-3 vkoa. On hyvin tavallista, ettei penetroiva seksi tule mielen mieleenkään näin pian synnytyksen jälkeen. Yleistäen voisi sanoa, että siinä vaiheessa kun itsestä tuntuu että voisi kokeilla olla yhdynnässä, on se myös alapään kannalta täysin turvallista!

Älä pelästy, jos ensimmäinen yhdyntä synnytyksen jälkeen tuntuu epämukavalta tai jopa olla kivuliaalta! Palautuminen on todennäköisesti vielä vaiheessa ja aika auttaa asiassa. Kannattaa myös muistaa käyttää runsaasti liukuvoidetta, sillä etenkin imettäessä emättimen limakalvot ovat ohuet eikä se kostu samaan tapaan kuin raskausaikana tai aiemmin. Tarvittaessa käyttöön voi ottaa myös paikallisestrogeenin tukemaan limakalvojen paksuuntumista.

Ja muista että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä! Se on yhteyttä ja läheisyyttä ja niiden vaalimiseen kannattaa keskittyä.

 

Lisää seksin aloittamisesta synnytyksen jälkeen ja useimmiten kysyttyjä kysymyksiä asiaan liittyen Kehtaanko kysyä -podcastin jaksossa: Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen.

  

Episiotomia eli välilihan leikkaus - tiesitkö että arpea voi hoitaa?

Episiotomia-arpi saattaa kiristää ja vaikuttaa lantionpohjan toimintaan, haitata virtsaamista ja aiheuttaa yhdyntäkipuja. Arven paranemista voi edistää lempeällä hieronnalla ja esimerkiksi vähentää kiristävästä arvesta aiheutuvaa mahdollista kipua. Joustava arpi on pehmeä ja kivuton. Vuosia vanhaakin arpea voi ja kannattaa käsitellä!

Episiotomia-arven käsittelyn voi aloittaa kun haava on selvästi umpeutunut ja tikit sulaneet. Tikkien sulamisessa kestää n. 4-6 viikkoa. Käsittelyn tarkoitus on lisätä liikettä ja siten verenkiertoa arven alueella. Aloita käsittely lempeästi, öljytyin sormin, ensin arven viereltä ja hiljalleen myös arven päältä. Pyörittele ja venytä, voit myös yrittää nostaa arpea.

Voit myös kokeilla käsitellä välilihan arpea  emättimen kautta ikään kuin pinsettiotteella, siten että vasen peukalo on emättimessä ja etusormi iholla haava-alueella (tai vastaavasti oikea etusormi emättimessä ja peukalo iholla).

Katso video-ohje arven käsittelyyn

 

Lisää siitä, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen voit kuunnella Kehtaanko kysyä  -podcastin samannimisestä jaksosta.

Podcastissa keskustelemme mm. siitä, miten estrogeenitason lasku vaikuttaa, millaisia ovat ekat viikot sektion jälkeen ja mistä tietää kärsiikö laskeumasta? Vieraana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyykönen. 

 

Turvalliset, asiantuntijoiden suunnittelemat ohjeet videoineen sektio- ja episiotomia-arpien käsittelyyn, sekä turvalliseen lantionpohjan ja erkauman kuntoutukseen löydät Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksesta. ❤️

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset