ALOITA NYT

6 vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen

lantionpohjan lihakset synnytyksen jälkeen
Alapään hoito synnytyksen jälkeen

Eräs kirjailija kuvasi synnyttämistä sanomalla, että se on kuin kurpitsan kakkaisi. Ja eihän se lapsi sieltä pienestä raosta aivan jälkiä jättämättä ulos tule ja lantionpohjan nirhaumat tai repeämät ovat alatiesynnytyksessä yleisiä.

Synnytyksen jälkeen oma alapää saattaa tuntua jopa hieman pelottavalta. Ensimmäiset vessareissutkin jännittävät ja voivat olla koettelemuksia. Miten alapäätä ja lantionpohjaa sitten hoitaisi?

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että synnytys on dramaattisuudestaan huolimatta luonnollinen tapahtuma. Alapää paranee kyllä ja useimmiten yllättävän nopeastikin. Kehomme on itseään jatkuvasti korjaava organismi. Siksi repeämät paranevat nopeammin kuin välilihan leikkaushaavat. Alla kuusi vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen. 

 

1. Lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa

Alapään hoito aloitetaan sairaalassa hoitajien ohjeiden mukaan. Kotihoidossa tärkeää on jokaisen wc-käynnin jälkeen tehtävä alapesu. Siinä on käsisuihku suureksi avuksi. Suihkuta vettä myös häpyhuulten väliin. Ihan alkuun voit saada käsisuihkulla helpotusta myös mahdolliseen kirvelyyn virtsatessa. Veden suihkuttaminen alapäähän jo ennen pissaamista lievittää yleensä virtsan aiheuttamaa kirvelyä.

Lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa, mikä nopeuttaa paranemista. Mutta jos turvotusta on paljon, voi viileä vesi tuntua paremmalta, sillä se laskee turvotusta. Jos sinulle on tehty episiotomia eli välilihan leikkaus, myös ilmakylvyt helpottavat kudosten paranemista. Saunassa voit käydä vapaasti. Muista kuitenkin varoa liian kovia löylyjä.

Tavallisesti episiotomia- ja muut haavat paranevat muutamassa viikossa. Synnytyksen jälkeen arvet saattavat kuitenkin kiristää vielä vuosienkin jälkeen ja jopa vaikuttaa lantionpohjan lihasten toimintaan. Episiotomia-arvesta ja sen paranemisesta voit lukea lisää kirjoituksen lopusta.

Muista: alapään pesussa pelkkä vesi riittää! Saippuasta ja pesuaineista on pelkkää haittaa.

Vuotoa on hyvä pitää silmällä. Äkillisesti lisääntynyt vuoto, isot hyytymät ja paha haju saattavat olla merkkejä kohtutulehduksesta. Jos havaitset jotain outoa, ota heti yhteys neuvolaan.

 

2. Pidä huolta hygieniasta - vaihda side usein

Side on vaihdettava usein, jokaisella vessareissulla. Valitse hengittäviä siteitä. Ja aina kun mahdollista, tuuleta alapäätäsi. Imettäessä se saattaa olla hankalaa, sillä imetys saa kohdun supistelemaan ja lisää vuotoa. Mutta esimerkiksi kotitöitä tehdessäsi voit kokeilla kulkea välillä ilman pikkuhousuja.

 

3. Vältä istumista tai muita hankalia asentoja

Älä istu pitkiä aikoja, jos alapäässä on haavoja ja ompeleita. Hakeudu esimerkiksi imettäessäsi tai vauvaa pullolla ruokkiessasi asentoon, jossa paine ei kohdistu jalkoväliin.

Rauhoita lapsivuodeaika ja anna kehille aikaa palautua. Liian voimakasta liikuntaa ei kannata aloittaa ennen kuin keho on kunnolla toipunut synnytyksestä. Tiedosta mahdollinen vatsalihasten erkauma liikunnan aloittaessasi ja panosta kehon palautumista tukeviin harjoitteisiin. Tästä lisää seuraavassa kohdassa.

 

4. Lantionpohjan lihasten aktivointi edistää alapään toipumista

Lantionpohjan lihasten aktivoinnit kannattaa aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Säännöllinen harjoittelu ehkäisee virtsankarkailua ja laskeumia (myös tulevaisuudessa) sekä edistää oman kehon ja seksuaalireaktioiden tunnistamista. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tukevat lanneselkää sekä lantion elimiä ja huolehtivat virtsan-, ilman- ja ulosteenpidätyskyvystä. 

Hyväkuntoisilla lantionpohjan lihaksilla on iso rooli arjessa, niissä on riittävästi voimaa ja ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa. Hyvin toimivat lantionpohjan lihakset aktivoituvat ennen pinnallisia lihaksia mm. ponnistustilanteissa. Viimeistään synnytyksen jälkeen on hyvä opetella tunnistamaan ja treenaamaan lantionpohjan lihaksia. Tärkeää on osata myös rentouttaa lantionpohjan lihaksia.

Ryhtiin kannattaa kiinnittää huomiota ja yleiskunnosta huolehtiminen on myös tärkeä palautumista tukeva seikka. Kaikkeen tähän saat apua Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksestamme jonka suunnittelussa on ollut mukana myös gynekologi ja lantionpohjan fysioterapeutit. Valmennuksen valmistavasta osiosta saat mm. ohjeet miten aloittaa lantionpohjan lihasten aktivoinnit heti synnytyksen jälkeen ja varsinaisen kuuden viikon treeniohjelman voit aloittaa kun jaksamisesi sallii.

Tee lantionpohjan lihasten aktivointi videon avulla.

Jos synnytit sektiolla, muista aloittaa sektioarven käsittely mahdollisimman pian. Lue lisää sektioarven hoidosta ja käsittelystä

 

5. Ota rennosti ja lepää

Ota elämä mahdollisimman rennosti. Kehosi ja mielesi on käynyt läpi suuren mullistuksen. Anna siis toipumiselle aikaa. Rento asenne ja armollisuus itseä kohtaan helpottaa arkea uudessa elämäntilanteessa. Myös omille tunteille on hyvä antaa aikaa ja niistä kannattaa keskustella kumppanin tai tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

 

6. Seksin voi aloittaa kun kudokset ovat parantuneet

On hyvin yksilöllistä mikä on hyvä ajankohta seksielämän aloittamiselle synnytyksen jälkeen. Seksin harrastamisen voi aloittaa, kun verinen vuoto on päättynyt ja välilihan ja emättimen alueen kivut ovat poissa ja kun tuntuu että mieli ja keho ovat siihen valmiita. Jos harrastat yhdyntää, älä pelästy, ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen saattaa olla kivulias. Muista kuitenkin, että seksi on paljon muutakin kuin fyysinen suoritus. Se on yhteyttä ja läheisyyttä ja niitä kannattaa vaalia. 

Erityisesti imettävät äidit voivat käyttää liukuvoidetta ja mahdollisesti estrogeenivoidetta vahvistamaan kuivia ja ohuita limakalvoja ainakin siihen saakka, kun oma kuukautiskierto ja hormonitoiminta palautuu. Lisää seksin aloittamisesta synnytyksen jälkeen ja useimmiten kysyttyjä kysymyksiä asiaan liittyen podcastissa: Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen.

 

Episiotomia eli välilihan leikkaus - tiesitkö että arpea voi hoitaa?

Episiotomia-arpi saattaa kiristää ja vaikuttaa lantionpohjan toimintaan, haitata virtsaamista ja aiheuttaa yhdyntäkipuja. Arven paranemista voi edistää lempeällä hieronnalla ja esimerkiksi vähentää kiristävästä arvesta aiheutuvaa mahdollista kipua. Joustava arpi on pehmeä ja kivuton. Vuosia vanhaakin arpea voi ja kannattaa käsitellä!

Episiotomia arven käsittelyn voi aloittaa kun arpikudos on riittävän parantunut, haava umpeutunut ja tikit sulaneet. Tikkien sulamisessa kestää n. 4-6 viikkoa. Käsittelyn tarkoitus on lisätä liikettä arven alueella. Aloita käsittely lempeästi, öljytyin sormin, ensin arven viereltä ja hiljalleen myös arven päältä. Pyörittele ja venytä, voit myös yrittää nostaa arpea. Voit kokeilla käsitellä välilihan arpea  myös emättimen sisäpuolelta, jolloin helpoiten hommaan ulottuu peukalo.

 

 

Lue lisää jo tuhansien naisten valitsemasta Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksesta ja ota hyvinvoinnistasi huolehtiminen vaivattomasti osaksi arkeasi! ❤️

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset