Lääkäri vastaa: alapään toipuminen, rautalisän tarve ja milloin urheilemaan synnytyksen jälkeen

Kysyimme äitiys- ja naisterveyteen erikoistuneen Islan perustajalta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyyköseltä, useimmin kysyttyjä kysymyksiä mm. alapään palautumisesta ja urheilun aloittamisesta sektio- tai alatiesynnytyksen jälkeen. Ja lisäksi aina kiinnostavista ja ajankohtaisista raudasta ja ferritiinistä.
Milloin ferritiiniä pitäisi mitata raskausaikana?
Ferritiini on syytä mitata jos hemoglobiini (Hb) on matala – mitään selkeää lukuarvorajaa tälle ei ole. Ferritiini on kuitenkin verraten edullinen tutkimus ja se kannattaa pyytää samalla kun tutkii laskimoverinäytteestä verenkuvan, jos sormenpäästä otettu arvo viittaa anemiaan.
Ferritiini on monesti mitattu jo ennen raskautta erinäisten oireiden selvittelyissä tai ihan vaan terveystarkastuksen yhteydessä. Jos arvo on matala, kannattaa rautalisä aloittaa saman tien!
Milloin rautalisää on syytä käyttää?
Jos ferritiinin tiedetään olevan matala suosittelen rautalisää vaikka hemoglobiini olisikin normaalialueella. Yleensä sopiva valmiste löytyy kun testailee muutamaa.
Etenkin alkuraskauteen liittyy ummetus, jota monet rautavalmisteet saattavat pahentaa, mutta tilanne yleensä helpottaa ajan kanssa. Rautavalmisteen imeytymistä voi parantaa ja sivuvaikutuksia vähentää syömällä rautaa joka toinen päivä.
Jos hemoglobiini on matala ja ferritiini ei ole poikkeavan korkea tai etenkin jos se on lähellä normaalialueen alarajaa, suosittelen rautalisän aloitusta raskausaikana mahdollisimman aikaisin ja viimeistään ennen synnytystä ikään kuin tankkauksena, joka voi helpottaa oloa ja nopeuttaa toipumista synnytyksestä.
Milloin käytetään suonensisäistä rautakorvausta?
Suonensisäinen rauta on nopea tapa korjata vaikea raudanpuute, mutta sen annostelu vaatii tavallisesti käyntiä sairaalan poliklinikalla, se on kallis valmiste ja siihen liittyy riski voimakkaasta allergisesta reaktiosta. Näistä syistä käyttö on rajattu vain erityisen hankaliin tilanteisiin.
Lähtökohtaisesti valmistetta käytetään vain jos ferritiini on huomattavan matala ja tilaan yhdistyy selkeä anemia eikä tilanne ole korjaantunut tai sitä ei ehditä korjaamaan suun kautta käytetyllä valmisteella.
Milloin voin palata urheiluharrastukseni pariin synnytyksen jälkeen?
Urheilu tarkoittaa eri ihmisille kovin eri asioita, mutta yleistäen voisi sanoa, että lajista riippumatta urheiluun liittyy aina voimakas keskivartalon kuormitus ja juuri sitä aluetta on syytä kuormittaa vain asteittain synnytyksen ja erityisesti sektiosynnytyksen jälkeen.
Olipa kyseessä sitten juoksu, painonnosto, mailapeli, tanssi, purjehdus, hiihto tai kamppailulaji keskivartaloon kohdistuu paljon voimia ja se on myös keskeinen voiman lähde lähes kaikissa lajeissa.
Ennen kuin varsinaisesti ”urheilee” pitää varmistaa, että on saanut palautettua keskivartaloonsa hallinnan. Se puolestaan tapahtuu hitailla ja maltillisen pienillä harjoitteilla, jotka voivat tuntua uuvuttavan helpoilta tai ”löysiltä” mutta ne ovat sitäkin tarpeellisempia ja lopulta myös tehokkaita!
Apua keskivartalon kuntoutukseen saa ja kannattaa hakea ja pikkuhiljaa oppii myös itse tunnistamaan mikä tuntuu ”oikealta” ja milloin uskaltaa lähteä rasittamaan lantionpohjaa esimerkiksi juoksemalla pidempää lenkkiä.
Lue lisää Miten treenata lantionpohjan lihaksia ja Juoksuharjoittelusta synnytyksen jälkeen.
Yllä olevan lisäksi on syytä muistaa, että olemme kaikki yksilöitä, meillä on ollut omat yksilölliset synnytyksemme, meillä on taustalla erilaiset raskaudet ja raskautta edeltävä terveydentila, ja etenkin meillä on erilainen genetiikka. Nämä kaikki asiat vaikuttavat siihen, miten nopeasti kudoksemme palautuvat ja millainen suorituskykymme on synnytyksen jälkeen. Palautumista tapahtuu pitkään, monen kohdalla vielä vuodenkin jälkeen eli kiirehtiä ei kannata!
Milloin voin ruveta urheilemaan keisarileikkauksen jälkeen?
Liikkeelle on hyvä lähteä myös sektiosynnytyksen heti, mutta urheilemaan ei pidä kiirehtiä! Karkeasti voi sanoa, että sektioarven paraneminen vie aikaa ainakin 6 viikkoa, mutta vetolujuus ei ole kuukausiin ennallaan.
Toipumisen aikana parasta liikuntaa on kävely, siinä kuntoutuu lantionpohjakin kuin huomaamatta, etenkin kun tueksi saa vaunut, joissa myös vauva tavallisesti nukkuu hyvin.
Lue lisää sektioarven hoidosta.
Miten nopeasti alapää toipuu synnytyksen jälkeen?
Tähän olisi mahtavaa saada kattava ja hyvä vastaus! Hitsi miten paljon murhetta ja kipua aiheeseen liittyy. Vulvan alue näyttää synnytyksen jälkeen erilaiselta kuin ennen sitä, mutta uusi normaali kehittyy ajan kanssa ja toipuminen sitä kohden tapahtuu vaiheittain.
Lohdullista on se, että toipumispotentiaali on synnytyksen jälkeen mieletön! Turvotus alapään alueella, sekä vulvassa että peräaukon seudussa, laskee nopeasti kun kohdun tuoma paine on vähentynyt.
Turvotuksen laskun myötä myös haavojen paraneminen nopeutuu ja kipu helpottaa usein ensimmäisen 2-3 päivän aikana. Samoin näkymä peilissä muuttuu nopeasti. Kylmähauteet auttavat lähes kaikkeen synnytyksenjälkeiseen alapään kipuun koska ne vähentävät turvotusta.
Alkuvaiheen toipumiseen vaikuttaa synnytyksen kulku ja siihen liittyneet mahdolliset komplikaatiot ja toimenpiteet. Jouduttiinko esimerkiksi tekemään episiotomia eli välilihan leikkaus tai tuliko välilihaan pienempi tai suurempi repeämä? Tai oliko ponnistuvaihe huomattavan pitkä? Nämä tekijät vaikuttavat siihen miten suurta traumaa eli vammoja alueelle syntyy.
Toipumiseen vaikuttaa myös oma kudostyyppi, johon on tietenkin hyvin vähän vaikuttamismahdollisuuksia. Esimerkiksi alttius peräpukamille on hyvin perinnöllinen ja jos niihin on taipumusta ne usein pullahtavat ulos viimeistään ponnistusvaiheessa.
Synnytyksen jälkeen voi olla vaikea eritellä onko kipu vulvasta vai peräaukon seudusta peräisin ja peilin avulla voi saada asiaan selvyyttä ja tarvittaessa kokeilla erillistä pukamien paikallishoitoa.
Tulehduksia pystyy jonkin verran itse ennaltaehkäisemään suihkuttelun ja ilmakylpyjen avulla: WC-reissun yhteydessä kannattaa käsisuihkulla suihkutella alapäätä aktiivisesti ainakin mikäli alueella on ompeleita. Sängylle voi levittää pyyhkeen ja olla ilman housuja nukkuessa tai ainakin päivälevon tai imetyksen aikana.
Lue 6 vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen.
Kuuntele myös Kehtaanko kysyä -podcastin jakso 47 - Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen. Jaksossa niin ikään vieraana lääkäri Aura Pyykönen.